Zaterdag 18/09/2021

Het nieuwe stadsbestuur

Het college telt naast burgemeester Bart De Wever acht schepenen. De N-VA krijgt, naast nieuwkomer Nabila Ait Daoud, nog vier posten. Een ervan wordt halverwege de legislatuur doorgegeven aan een tweede liberaal. CD&V stuurt weer dezelfde gezichten.

BURGEMEESTER

Bart De Wever (41) N-VA

De historicus werd in 1996 voor de Volksunie verkozen als districtsraadslid van Berchem. Hij stond mee aan de wieg van de N-VA en werd in 2004 partijvoorzitter en Vlaams Parlementslid. Sindsdien bouwde hij zijn partij uit tot grootste politieke formatie in Vlaanderen. Werd met 77.732 voorkeurstemmen op 14 oktober Antwerps stemmenkampioen.

Liesbeth Homans (39) N-VA

OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken, Wonen, Diversiteit en Inburgering, Samenlevingsopbouw en Loketten

Studeerde geschiedenis aan de KU Leuven, waar ze lid werd van de Volksunie. Homans was kabinetsmedewerker bij de Vlaamse ministers Johan Sauwens en Paul Van Grembergen om in 2004 parlementair medewerker en rechterhand van Bart De Wever te worden. Vijf jaar later werd ze zelf Vlaams Parlementslid en als gemeenschapssenator fractieleider in de Hoge Vergadering. Ze werd van op de tweede plaats verkozen met 5.061 voorkeurstemmen.

Koen Kennis (45) N-VA

Schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Binnengemeentelijke Decentralisatie en Middenstand

Is sinds 2009 kabinetschef van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois. Daarvoor was hij jarenlang actief bij Stork Asset Management, een Nederlandse groep die diensten levert aan de chemie- olie- en gasindustrie. Haalde van op de derde plaats 2.111 stemmen.

Ludo Van Campenhout (46) N-VA

Schepen van Openbare Werken, Sport, Diamant, Markten & Foren en Personeel

Werd in 2000 gemeenteraadslid voor Open Vld. Amper een jaar later schopte de economist het tot liberaal fractieleider om in 2003 schepen te worden. Tussen 1999 en 2010 was hij ook Kamerlid. Eind oktober 2010 verliet Van Campenhout Open Vld na een aanvaring met de partijtop over het Oosterweeldossier. hij bleef echter zetelen als onafhankelijk schepen. Een jaar later maakte hij officieel de overstap naar de N-VA. Was op de vierde plaats goed voor 5.967 stemmen.

Rob Van de Velde (45) N-VA

Schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling

Kwam in 2007 als politieke neofiet voor Lijst Dedecker in de Kamer. Hij volgde Jurgen Verstrepen op die verkozen werd, maar in het Vlaams Parlement bleef. Van de Velde ontpopte zich tot gedreven financieel en begrotingsspecialist. Nadat hij in 2010 niet herkozen werd stapte hij over naar de N-VA, waar hij secretaris van de Kamerfractie werd. Kreeg op de tiende plaats 4.081 voorkeursstemmen. De N-VA'er blijft drie jaar schepen en wordt dan vervangen door een Open Vld'er.

Claude Marinower (58) Open Vld

Schepen van Onderwijs en Rechtszaken

De advocaat, die zeer actief is in de Joodse gemeenschap, werd in 1989 gemeenteraadslid. Tussen 2003 en '07 was hij ook federaal parlementslid. Hoewel Open Vld slechts twee zetels heeft, raakte Marinower van op de vierde plaats met 1.557 stemmen verkozen. Halfweg de legislatuur krijgt hij gezelschap van een tweede partijgenoot, allicht Eddy Baelemans. Daarvoor zal Annemie Turtelboom eerst uit de gemeenteraad moeten stappen. De ex-politiebaas werd met 1.241 stemmen immers niet verkozen van op de tweede plaats. In afwachting wordt hij OCMW-ondervoorzitter.

Marc Van Peel (64) CD&V

Schepen van Haven, Industrie en Werk

Ex-leraar geschiedenis en -verbondscommissaris van de Scouts en Gidsen Vlaanderen. Zetelde tussen '87 en 2007 in verschillende parlementen. Hij was CD&V-voorzitter in '99 toen de christendemocraten bij de dioxineverkiezingen zwaar verloren. Van Peel is sinds 2001 schepen van Haven en Personeel. Als lijstduwer kreeg hij op de Stadslijst 3.570 stemmen.

Philip Heylen (44) CD&V

Schepen van Cultuur, Economie, Stads- en buurtonderhoud, Patrimonium en Erediensten

Heylen is sinds 2004 schepen van Cultuur. Daarvoor werkte de jurist onder meer als adviseur van toenmalig CD&V-voorzitter Van Peel en op de christendemocratische Kamerfractie. Werd van op de derde plaats op de Stadslijst verkozen met 4.813 voorkeurstemmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234