Zondag 29/11/2020
Tessa Vermeiren.Beeld rv

Opinie

Het nieuwe 'normaal' is dat van de schreeuwlelijk die alleen zijn eigen positie veilig wil stellen

Tessa Vermeiren is oud-hoofdredactrice van Knack Weekend.

Wat is normaal? Wie stelt de norm? Weet iemand nog exact te benoemen wat onze normen en waarden zijn?

Behoren politici die anderen afbekken en vernederen in tweets of met de vinger wijzen – weliswaar op hypocriete wijze zonder ze te benoemen - in paginagrote advertenties tot uw ‘normaal’? Zeker niet tot mijn ‘normaal’.

Behoren politici die ervoor pleiten de vrije meningsuiting selectief op te schorten tot uw ‘normaal’? Zeker niet tot mijn ‘normaal’.

Behoren vermogenden die hun kapitaal versluizen naar belastingparadijzen en daardoor niet of nauwelijks bijdragen aan het financieren van fatsoenlijk bestuur, en anderen daardoor veroordelen tot steeds minder, tot uw ‘normaal’? Zeker behoren ze niet tot mijn 'normaal'.

Behoren macho politici die opscheppen dat ze iedere vrouw bij haar ‘pussy’ kunnen grijpen tot mijn ‘normaal’? Allicht wel tot het ‘normaal’ van wie voor hen stemde. Niet tot mijn 'normaal'.

Politici die op dit moment onze ‘westerse’ normen en waarden met veel vuur verdedigen, lijken meer en meer alleen hun eigen positie veilig te stellen. Ze overschreeuwen hun eigen angst om van het politieke toneel te verdwijnen.

Het is niet door ‘minder, minder’ te roepen of door zonder veel kennis van zaken te dreigen tegen salafisten (wie zijn dat trouwens, heeft iemand in Brussel of Den Haag een afgebakende definitie, of vegen we zomaar wat mensen op een hoop?) dat we de reële problemen zullen oplossen.

Als je niet weet hoe je de problemen kunt verhelpen, hoe je de maatschappij weer in vreedzame banen kunt leiden, sta dan niet te roepen en te brullen zoals pubers op een schoolplein. Zoals Ish Ait Hamou gisteren schreef in De Standaard, mensen verwachten leiding van politici. Ze verwachten van hen ook moreel gezag,  zou ik er willen aan toevoegen.

Wie het ‘normaal’ van de schreeuwers aanhangt heeft over het algemeen de neiging om het morele denken van bijvoorbeeld een Angela Merkel weg te zetten als naïef.

Het nieuwe 'normaal' is dat van de schreeuwlelijk die alleen zijn eigen positie veilig wil stellen door feiten onder te sneeuwen met ‘alternative facts’. Niemand ontkent dat er zware problemen zijn vandaag. Maar dat komt niet alleen door de migratie en haar gevolgen, het zijn niet alleen de vluchtelingen.

Het grote probleem is dat wij verdeeld zijn en ongelijk, dat de armoede en de onwetendheid groeien. Dat het wantrouwen van alle kanten aangewakkerd wordt en toeneemt. Omdat economie een godsdienst is geworden. Omdat godsdienst politiek is geworden.

Het grote probleem is dat politici, opgejaagd door populariteitspolls en verkiezingen als ze zijn, niet meer de inspiratie en de rust kunnen of willen vinden om op zoek te gaan naar echte, evenwichtige oplossingen, die een nieuw en op alle wijzen divers 'normaal' niet afwijzen.

In plaats van op een ernstige manier in dialoog te gaan met hun kiezers, om de wijsheid aan te boren die daar aanwezig is, laten ze zich vooral leiden door de luidste en brutaalste stemmen. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234