Zaterdag 10/04/2021

Canvas

Het nieuwe Canvas wordt weer een beetje het oude

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Meer dan een jaar werd achter de VRT-schermen aan het vernieuwde Canvas gewerkt. Na nauwelijks drie maanden op antenne wordt het nieuwe Canvas weer een beetje het oude Canvas. Een programma van een commerciële zender moet de kers op de taart worden.

Een kort journaal om 20 uur, Terzake weer op zijn vroegere uur en satire om de avond af te sluiten. Met enkele ingrijpende hervormingen hoopt de VRT om vanaf begin januari het zwalpende Canvas weer op koers te krijgen.

Sinds de herlancering eind augustus bleef de zender het moeilijk hebben, en enkele succesprogramma's als Radio Gaga en Bevergem konden niet verhelen dat het structureel fout zat. Een te late start om halfnegen, De Afspraak dat als vlaggenschip wat in het ijle rondzwierf, programma's in volle primetime die vaak te hoogdrempelig waren en Terzake dat na zijn verbanning naar de late avond nauwelijks nog impact en kijkers had.

Een beeld uit 'Bevergem'. Beeld De wereldvrede
Een beeld uit 'Bevergem'.Beeld De wereldvrede

Grote waarheden

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) had dan wel opgeroepen om Canvas een jaar de tijd te geven, bij de VRT besefte men gelukkig ook dat het geen zin had om nog langer te blijven aanmodderen. Na een overgangsjaar vorig jaar, waarin alle aandacht naar de vernieuwing ging, kon de openbare omroep het zich niet permitteren om Canvas nog eens een jaar te laten kwakkelen. Het marktaandeel was in vergelijking met vorig jaar al met 1,1 procentpunt gezakt tot 6,6 procent. Meer verliezen is geen optie als je relevant wil blijven. Snel en kordaat ingrijpen was dus noodzakelijk.

En dat gebeurt in de eerste plaats door te sleutelen aan het programmaschema, al moet de VRT daarvoor de grote waarheden van nauwelijks enkele maanden geleden opzijschuiven. Uit onderzoek was immers gebleken dat de kijker om 20 uur niet zat te wachten op hard nieuws, en dat de Canvas-kijker toen toch al wist wat er die dag gebeurd was. Een misvatting blijkt nu, en dus komt er aan het begin van de avond een kort nieuwsoverzicht en hardere duiding in Terzake. Meteen ook vult Canvas de leegte waar vele kijkers zich de voorbije maanden aan stoorden: wie om 20 uur zijn tv opzette en een broertje dood heeft aan soaps, kon nergens terecht. Extra voordeel: door De Afspraak in het nieuwsuur in te kapselen, zal het verbredende programma beter omkaderd worden en niet langer zomaar uit het grote niets komen.

Ook in het programmaslot na het nieuwsuur moet het anders. Daar komt nog maar één programma, documentaire of fictie "met de typische Canvas-touch". Denk aan Bevergem, denk aan Radio Gaga. Maar denk niet aan programma's als Slijk, dat te hoogdrempelig was, of zelfs De Canvasconnectie, dat tot voor kort op dinsdag in volle primetime werd uitgezonden. Waardevolle programma's die Canvas moet maken, maar geen programma's waar je een zender rond bouwt. Zulke programma's zullen wellicht naar de late avond of het weekend verhuizen.

Blijft De Ideale Wereld, de meest verrassende zet van Canvas. Het programma is geen kijkcijferkanon - hoewel 200.000 vaak jongere kijkers voor Canvas al een succes is -, het is wel gezichtsbepalend en het scoort op internet. Met hun scherpe humor passen Otto-Jan Ham en co. perfect in de traditie van oudere Canvas-programma's als In De Gloria of Het Peulengaleis, en moeten ze er mee in slagen Canvas weer op de kaart te zetten. Al blijft het bizar dat een programma van een commerciële zender nu een VRT-net mee moet gaan redden.

De heren van De Ideale Wereld: Sven Leijer, Otto-Jan Ham en Jelle De Beule. Beeld SBS Belgium
De heren van De Ideale Wereld: Sven Leijer, Otto-Jan Ham en Jelle De Beule.Beeld SBS Belgium

Kernelementen

Veel veranderingen dus, al ontkent de VRT dat de vernieuwingsoperatie waar zo lang aan werd gewerkt, mislukt is. "Wij bouwen voort op de kernelementen van Canvas", zegt directeur Media & Productie Peter Claes, die samen met netmanager Paul Peyskens een van de architecten was van het nieuwe Canvas. "Het aangescherpte DNA blijft behouden. Maar we hebben de voorbije maanden goed geluisterd naar de kijker en op basis daarvan sturen we nu bij."

Blijft de vraag wie er het nieuwe Canvas zal leiden. Paul Peyskens, die het voorbije jaar het nieuwe Canvas vorm gaf, was de voorbije weken op vakantie en niet betrokken bij de hervormingen. Hij blijft afwezig tot eind dit jaar en zal dus ook geen stem hebben in de verdere invulling. Reinhilde Weyns, de verantwoordelijke voor programma-aankoop bij de VRT en daarvoor al adjunct-netmanager van Canvas, neemt in tussentijd de leiding van de zender over. Ze doet dat samen met Olivier Goris, de netmanager van Eén, die ook al betrokken was bij de veranderingen bij Canvas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234