Vrijdag 27/05/2022

Het nieuwe aanzien van het Belgische volleybal

'De overwinning van de Belgische volleyploeg tegen olympisch kampioen Nederland heeft zowel sportief als extrasportief poorten geopend', zo wreef bondscoach Marc Spaenjers zich vergenoegd in de handen. Want als je Nederland zover krijgt om enkele oefenwedstrijden in ons land te spelen en als je kan ingaan op uitnodigingen van Frankrijk en Spanje om daar de EK-kwalificatiewedstrijden voor te bereiden, en als je dan nog aanvragen van Duitsland, Cuba en zelfs Italië kan weigeren, dan mag je inderdaad zeggen dat de nationale volleybalploeg stilaan aanzien krijgt.

BRUSSEL.

Eigen berichtgeving

Niet alleen sportief waait er een nieuwe wind door de volleybalwereld bij de mannen. Met Jos Verschueren, ex-manager bij Zellik, werd een marketing- en communicatiespecialist bereid gevonden om de commerciële coördinatie en het general management op zich te nemen. Een man die het wereldje van het volley en van de commercie kent. De keuze voor hem komt van BOIC-man Piet Moons, die zich wel bescheiden op de achtergrond wil houden. "Wij zochten iemand die niet clubgebonden was en die in staat zou zijn om het budget van tien tot twaalf miljoen frank rond te maken. Ons doel blijft een ploegsport naar Sydney te krijgen. We mikken vooral op hockey en volley, hoewel het baseball ook een kans maakt. Alleszins moeten de vertegenwoordigers een ideale voorbereiding krijgen. Met volley gaat het de goede richting uit. Om commercieel aantrekkelijk te zijn, hadden we behoefte aan de accommodatie van een club, die vips en pers op een goede wijze kan ontvangen, die over goede parkingmogelijkheden beschikt en die ook enige medewerking verschaft. Ik denk dat Maaseik gewoon de beste keuze is."

Ook Jos Verschueren bruist van de frisse ideeën. "Wij moeten met de nationale ploeg een nieuwe huisstijl ontwikkelen om het product 'Belgium' beter te verkopen aan de commerciële en structurele partners. We zouden graag enkele typische volleytermen introduceren in drie categorieën: de 'smash-sponsor' of de man die scoort voor de hoofdsponsor, de 'set-up-sponsor' of de man die de basis legt voor een geslaagde smash voor elke cosponsor en dan nog de 'service-sponsor', een term die voor zichzelf spreekt. Je kan dat allemaal mooi inkleden, maar je moet die mensen natuurlijk iets bieden. Zo zal alleen de 'smash-sponsor' een plaats krijgen op de truitjes, naast de kledingsponsor."

Voor de andere sponsors blijven vele mogelijkheden open, zelfs aangepast aan de komende tegenstander. "Spelen we bijvoorbeeld. tegen Finland, dan gaan we na welke belangrijke Finse firma's in ons land gevestigd zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld een tafel van twintig personen reserveren voor een diner en achteraf een plaats in de business seats krijgen. En vermits die wedstrijd dan allicht in Finland wordt uitgezonden, kan gezocht worden naar 'boarding' bij Finse firma's zoals eerder deze week gebeurde met Noorse bedrijven tijdens de voetbalinterland België-Noorwegen. De Post wil bijvoorbeeld iets doen. We zijn in vergevorderde onderhandelingen met een luchtvaartmaatschappij en met een aantal structurele sponsors, waarvan we de namen binnen twee maanden bekendmaken. Men spreekt soms over lijken die uit de kast vallen. Ik heb in clubverband al massagraven meegemaakt. Zoiets mag de nationale ploeg niet overkomen, want je solt niet ongestraft met het BOIC. Ik begrijp ook niet dat sommigen Maaseik arrogant vinden. Ik heb daar alleen sympathie en medewerking ondervonden."

In de raad van bestuur van de vzw Top-Volley zitten de voorzitters van de drie topclubs in België en vertegenwoordigers van de volleybond. Het dagelijks bestuur bestaat uit Philip Berben en Michel Henno (bond), Marc Spaenjers en Eddy Evens (sportief), Eddy De Smedt en Piet Moons (BOIC), Jos Verschueren (management) en René Corstjens (organisatie in Maaseik). In het sportieve luik heeft Marc Spaenjers rekening gehouden met vier programmacriteria: hoge kwaliteitsinspanningen, hoge kwaliteitswedstrijden, overleg met de clubs en opleiding beloftevolle spelers. Vooral die laatste twee punten vragen enige toelichting.

"Alvorens ons programma op te stellen, werd overleg gepleegd met de technische staf in elke ploeg, zodat we tot een gezond evenwicht komen tussen arbeid en rustperiodes. Er waren individuele contacten en vorige maandag nog collectieve contacten met de betrokken trainers. Precies omdat we vermoeden dat een aantal spelers nog vrij vermoeid uit de play-offs zullen komen, willen we jongere talenten de kans geven om internationaal contact op te doen in de Spring Cup in Polen, waar we in de reeks met Frankrijk, Letland en Estland werden ingedeeld. En in de verre toekomst is het de bedoeling om in 2000 in ons land een preolympisch kwalificatietoernooi te organiseren."

Marcel Coppens

Verschueren: 'Ik heb bij Maaseik alleen sympathie ondervonden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234