Woensdag 01/12/2021

Het nationale gevoel van Laurent Jalabert

Laurent Jalabert heeft iets met Quatorze Juillet. In 1995 vierde hij de Franse nationale feestdag met winst in Mende. Zaterdag deed hij dat nog eens over aan het eind van de Vogezen-etappe.

Colmar

Van onze verslaggever ter plaatse

Tony Landuyt

Op zijn hotelkamer had hij 's morgens de televisie aangezet om het militaire defilé op de Champs Elysées te volgen. Borrelt het nationaal gevoel dan toch op bij Laurent Jalabert? Was hij het niet die Frankrijk de rug toekeerde om zich in Zwitserland te vestigen? Was hij het niet die verkondigde dat hij zich meer Spanjaard dan Fransman voelde?

Jalabert is nu de eerste om dat tegen te spreken. "Ik heb dat zelf nooit gezegd", weerlegde hij zaterdag die woorden. "Anderen hebben dat over mij verteld. Maar wat wil je, het grootste deel van mijn carrière reed ik in Spaanse loondienst. Dan is het niet onbegrijpelijk dat de buitenwereld je meer als een Spanjaard gaat aanzien. Voor alle duidelijkheid: ik ben altijd Fransman gebleven. Vanmorgen keek ik naar het defilé. Ik zag een doorweekte president. Quatorze Juillet is een belangrijke dag in de Franse geschiedenis. Je kan niet onberoerd blijven bij die dag. Ik was bijzonder gemotiveerd, maar ik niet alleen. Zo te horen wilde het hele Franse peloton een speciale prestatie leveren."

Onberoerd bleef Jalabert er zeker niet bij. In 1995 won hij na een lange solo in Mende een eerste keer op de Franse nationale feestdag. Zaterdag zette hij Frankrijk opnieuw in rep en roer met een nieuwe winst na een korte solo.

Je kan er echter niet omheen. Jalabert werd door het geluk gediend. Ivan Basso sloeg in de slotfase tegen de grond en daarvan maakte Jaja dankbaar gebruik om een paar honderd meter voorsprong te nemen en die kloof kreeg niemand bij de achtervolgers nog dicht.

"Eens voorop heb ik het laatste greintje macht uit mijn lichaam gehaald. Met voorsprong winnen, is altijd mooier. Het geeft ook meer zekerheid. Ook in de spurt was het wellicht gelukt. Ik voelde me de snelste van het groepje. Hoewel, Voigt is ook snel."

Het was een sterk nummer dat Jalabert in de slotfase opvoerde, maar zelf voelde hij zich niet de sterkte. "Met Voigt en Cuesta heb ik vijftien kilometer moeten achtervolgen om bij Basso en Roux te geraken. De sterkste was ongetwijfeld Basso. De Vogezen-cols waren bijzonder zwaar en lastig, maar vandaag was het mijn terrein."

Precies de etappe door de Vogezen had Jalabert enkele weken geleden onder de loep genomen. De rit door het middengebergte zei hem wel wat en dat kwam snel tot uiting. Van bij de start was hij niet uit de voorste gelederen weg te slaan en uiteindelijk belandde hij in de goede vlucht.

Jalabert mag dan wel in de herfst van zijn loopbaan zitten, hij is duidelijk nog niet aan het eind van zijn Latijn. De vroegere nummer één op de wereldranglijst heeft de smaak weer te pakken. Op vier dagen won hij twee keer. Woensdag in Verdun klopte hij in een sprint met twee Ludo Dierckxsens. "Dat was niet dezelfde zege als vandaag, maar op emotioneel vlak is er niet veel verschil. De winst in Verdun betekende een bevrijding voor mij. Ik genoot bijzonder van dat succes, maar vandaag is het niet anders. Ik beleef nog altijd heel veel plezier aan een overwinning."

Individueel bleven sinds 1995 successen in de Tour uit. Vorig jaar won hij met Once nog wel de ploegentijdrit en reed hij twee dagen in het geel.

Bij Once en ploegleider Manolo Saiz maakte hij bijna zijn hele carrière vol. Vorig jaar kwam de breuk met Spanje. Jalabert wilde andere lucht opsnuiven. Met Bjarne Riis kwam hij tot een akkoord. Jalabert werd kopman in de nieuwe Deense CSC-ploeg. Het voorjaar heeft de Fransman echter compleet gemist. In februari tuimelde hij bij herstellingswerken aan zijn woonst van de ladder en brak een rugwervel. Het zag er niet goed uit voor Jalabert en Riis. Jaja herstelde echter snel, zat half maart weer op de fiets en in mei weer in competitie. "Met de Tour als doel", benadrukte hij. De laatste jaren leek hij nochtans uitgekeken op La Grande Boucle. "Omdat het niet altijd even lekker liep. Ik ben nu echter met een heel andere ingesteldheid naar de Tour gekomen. Ik had er opnieuw zin in. Na die eerste schitterende week kan de Tour voor mij niet meer stuk."

Bij CSC zit Jalabert goed ingeburgerd. "Het is een leuke ploeg, waar op verscheidene manieren wordt gekoerst. Ik voel me veel meer relaxed, ontspannen. In zo'n omstandigheden kun je makkelijker uitbreken, durf je meer risico's nemen. Het klassement is aan mij niet meer besteed. Dat heb ik eerder al aan Riis gezegd. Een vijftiende plaats in de rangschikking stelt niks voor. Ik richt me alleen nog op ritoverwinningen. Ik zit nu volop in de herfst van mijn loopbaan. Veel jaren heb ik niet meer te goed, maar ik beleef nog altijd veel genoegen aan het fietsen en de tijd die me nog rest, wil ik dat zo houden."

'Ik beleef nog altijd veel plezier aan een overwinning'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234