Zaterdag 25/01/2020

Het nagelbijten kan een aanvang nemen

Beerse en Bissegem afsluiters preselecties van Humo's Rock Rally 2000

Beerse / Bissegem

Van onze medewerker

Bart Cabanier

Vrijdag- en zaterdagavond vonden de laatste preselecties voor Humo's Rock Rally 2000 plaats. Bij de 99 bands die de voorbije vijf weken hun ding deden, kan het nagelbijten een aanvang nemen: slechts twintig van hen zullen doorstoten naar de halve finales.

In de buurt van de tapkraan hoor je tijdens zo'n preselectie wel eens beweren dat de meedogenloze Humo-jury die twintig namen al vóór de preselecties gekozen heeft. De tien schiftingsronden in het hele land zouden in die optiek enkel dienen ter promotie van het blad en om de sponsor ter wille te zijn. Dat zou best kunnen, maar Luc De Vos (Gorki), present in Beerse, vindt de preselecties toch leuker dan de halve finales en de finale: "Hier is alles nog pril, alles is nog mogelijk, hier is het nog spannend, hé. Vanaf de halve finales begint het voor veel groepjes te serieus te worden."

Dat mag ook blijken uit de schare Helden Uit Vorige Edities die we dit weekeinde opmerkten. Naast De Vos (RR-finale 1958), onder meer Joost Zwegers van Novastar (RR-winnaar 1996), Tom Kestens van Das Pop (RR-winnaar 1998), Harald Van Herf van Hoodoo Club (RR-finale 1996) en Bart Van Gorp van Sheffield Wednesday (RR-finale 1996). Dat meedoen aan de Rock Rally een schone referentie is, mag blijken uit de carrière-move die Van Gorp maakte: hij is tegenwoordig security concept manager bij de Fortis Groep.

Meedoen aan de Rock Rally is voor een bandje nochtans niet zonder gevaar. Wie de preselecties niet overleeft, ondergraaft zijn credibility. Zonder gezichtsverlies uit de Rock Rally komen, kan enkel indien minstens de halve finale wordt bereikt. De hardnekkigheid waarmee sommige muzikanten zich voor de Rock Rally blijven inschrijven, wekt dan ook enige verbazing. In Beerse was er zo Country Feedback Club, waarvan we frontman Guy Kennis nog herkenden van een Rock Rally ergens halfweg de jaren negentig. In Bissegem traden eveneens recidivisten aan: Mickey's Mind waren wel de favorieten van de immer aanwezige Tom van Das Pop, al had die zelf ook al het vermoeden dat de powerrock van Mickey niet meteen het kopje thee van de jury zou zijn.

"Nog nooit zoveel dikke tetten gezien op één avond. Nu moeten ze alleen nog leren zingen", aldus de immer subtiele Luc De Vos over het grote aantal vrouwen op het podium dit weekend. Maar liefst zes frontmadammen. Jammer genoeg was dat in de meeste gevallen vooral een lust voor het oog en iets minder voor het oor. Sommigen konden wel bogen op een krachtige stem, maar kwamen niet verder dan goed bedoeld epigonisme: aan één Melissa Etheridge (Crosseyed Monkey in Beerse) of Sarah Bettens (Wrong In The Garret in Bissegem) heeft deze planeet meer dan genoeg.

Nee, dan liever Little. De Joni Mitchell uit Balegem had een celliste en een paar akoestische gitaren meegebracht. Breekbare folk met een engelenstem, maar wel een nachtmerrie voor de geluidsman, die er nauwelijks in slaagde het groepsgeluid zodanig te versterken dat het boven het geroezemoes in de zaal uitkwam. Wie dicht vooraan stond, hoorde hier echter mooie songs met hoge kippenvelfactor. Wat mij betreft: Little naar de finale!

Het ene publiek is ook het andere niet. Troffen we in Beerse beschaafd applaudisserende toeschouwers, dan was dat in Bissegem wel even anders. De plaatselijke youngsters lieten hun enthousiasme meermaals blijken door al stagedivend of crowdsurfend de zaal te verkennen. Zoveel reden tot euforie was er nu ook weer niet. Tenzij dan in het geval van Basics: zij traden als voorlaatsten aan in Bissegem en waren een van die zeldzame bands die erin slaagden je vanaf de eerste noot bij het nekvel te grijpen om je pas drie nummers later, als het laatste gitaarakkoord nog nazinderde, weer los te laten. Er zat een beetje Therapy? in en iets ondefinieerbaars Australisch, maar hun set blonk vooral uit door de tentoongespreide bollocks. Hier geldt hetzelfde als voor Little: recht naar de finale.

Het had lang geduurd, maar enkele dagen vóór de preselecties deed de naam de ronde van Een Groep Die Wel Eens De Ultieme Winnaar zou kunnen worden. De (Evil) Superstars van deze Rock Rally-editie zouden Mintzkov Luna zijn, maar waar zij die geruchten aan verdiend hebben, is mij een raadsel. Er is vooreerst de volstrekt idiote groepsnaam, maar ook muzikaal was er weinig nieuws te rapen. In het beste geval leek het wel dEUS, inclusief de maniertjes en accentjes, maar dan zonder de drank en de drugs. Tja, halve finale, zeker?

De halve finales van Humo's Rock Rally vinden plaats op 11 maart in Hof ter Lo (Antwerpen) en op 12 maart in Vooruit (Gent).

Veel 'frontmadammen' op het podium, maar meer een lust voor het oog dan voor het oor

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234