Maandag 18/10/2021

Drugs

Het mysterie van Boom: meer cocaïne in het rioolwater dan in Brussel, Parijs of Berlijn

Met 426,8 mg per 1.000 inwoners scoort Boom hoger dan Parijs of Brussel voor cocaïnerestanten in het rioolwater.   Beeld Photonews
Met 426,8 mg per 1.000 inwoners scoort Boom hoger dan Parijs of Brussel voor cocaïnerestanten in het rioolwater.Beeld Photonews

In een Europees rapport scoort Boom opmerkelijk hoog voor cocaïnerestanten in het rioolwater. De Bomenaars lozen meer cocaïne in hun afvalwater dan de inwoners van Berlijn en Parijs. "Ik vraag me af waar het naartoe gaat met de maatschappij."

"Amai, daar schrik ik van!", zegt buschauffeur Mo van de lijn 500 in een tankstation. "Het is hier toch niet Schoten of Schilde? Je ziet soms weleens iemand weggezakt in een bushok zitten of met een snuifgebaar de bus op stappen, maar waar zie je dat niet? Nee, ik heb hier echt geen verklaring voor."

De reactie van Mo komt overeen met die van de meeste Bomenaars die we zaterdagavond aanspreken. Boom is een rustig stadje, er zijn nauwelijks nog cafeetjes en de straten zijn bij valavond zo goed als verlaten.

Toch staat de Rupel-gemeente op de vijftiende plaats in een Europese ranking van steden waar de hoogste concentratie cocaïnerestanten in het rioolwater is gevonden. Met 426,8 mg per 1.000 inwoners doet Boom zelfs beter dan Parijs, Berlijn of Brussel. Op plaats drie staat Antwerpen, de enige Belgische stad die hoger scoort dan Boom.

Uitgaansleven

Een verklaring voor de Boomse score lijkt makkelijk gevonden. Vindt daar niet Tomorrowland plaats, de jaarlijkse technohoogmis? Ja, zegt professor Alexander van Nuijs van de Universiteit Antwerpen, die meewerkte aan het rapport. Maar daar is in de metingen rekening mee gehouden. Tomorrowland vindt plaats in juli, maar de data zijn in een week in april verzameld. "We hebben die week speciaal gekozen omdat er dan geen evenementen zijn."

De onderzoekers stelden een grote piek op vrijdagavond en in het weekend vast, wat volgens Van Nuijs kan wijzen op een verband met het uitgaansleven. "Al moeten we de nuance maken dat in het water van Boom ook water van de omliggende gemeenten Rumst, Terhagen, Reet en Niel terechtkomt."

De mogelijkheid dat het uitgaansleven er voor iets tussen zit, lijkt een dame op het terras van taverne Obelisk niet vergezocht. Er zijn een paar dancings in de buurt, en over één ervan heeft ze van collega's gehoord dat er van alles gebeurt wat het daglicht schuwt. "Je ziet het ook aan de dure auto's die er staan. Vanaf een uur of elf, als de dj begint te spelen, slaat de sfeer daar helemaal om."

Ook volgens een man op Noeveren Kermis moeten we het daar zoeken. Als hij op zaterdagochtend naar zijn werk vertrekt, staan jongeren daar "te smoren en te dealen", vertelt hij op het bescheiden buurtfeest buiten het centrum van Boom. "Zelfs hier stond er net nog iemand met een jointje", zegt hij. "Ik vraag me soms af waar het naartoe gaat met de maatschappij."

'Ik vraag me soms af waar het naartoe gaat met de maatschappij', klinkt het op Noeveren kermis.  Beeld Photonews
'Ik vraag me soms af waar het naartoe gaat met de maatschappij', klinkt het op Noeveren kermis.Beeld Photonews

Nultolerantie

Ook op de 'koer' van een volkscafeetje zijn geen cocaïnegebruikers te vinden. "En wij voeren hier absolute nultolerantie", krijgen we te horen van een barvrouw in The Venue. "Dat staat zelfs op bordjes op de wc en aan de ingang. We hebben zelden mensen moeten buitenzetten omdat ze gebruikten."

Volgens het gemeentebestuur van Boom, dat voor een raadsel staat, zijn er met de dancings geen problemen. Ook toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) wijst niet meteen met een beschuldigende vinger naar de discotheken. "Ik zou de gegevens van het onderzoek vooral niet overinterpreteren", zegt hij. "Als een dealer bij een politie-inval een aantal kilo's door de wc wegspoelt, krijg je al een enorm vertekend beeld."

Het houdt de Bomenaars niet tegen om verklaringen te opperen. "Hier hebben we er geen last van, maar ben je al eens naar een paar van die rare cafés in het dorp gaan kijken?", vraagt Ingrid van het hamburgerkraam voor dancing Escape. "Ik heb het in mijn leven allemaal aangeboden gekregen, maar heb zelfs nog nooit een jointje gerookt."

Terwijl de gasten en het personeel in de dancing binnendruppelen, stappen we in onze auto en rijden naar het centrum van Boom. De straten zijn er nog doodser dan enkele uren geleden. Een van de rare cafés die Ingrid aangewezen had, is zelfs gesloten. Meer dan een man die op een verdacht laat uur zijn hondje uitlaat, kunnen we in het mysterieuze Boom niet vinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234