Zeno
Het monster van de macht
Berichten over de macht behoort tot de kerntaken van de onafhankelijke journalistiek. In de krant lees je dagelijks over hoe die macht ergens geconcentreerd zit of juist verdampt; hoe ze nagejaagd wordt en verspeeld; hoe ze samenlevingen vorm geeft en mensen verandert. Maar wat is dat eigenlijk, 'de macht'? Met die eenvoudig te stellen maar moeilijk te beantwoorden vraag als uitgangspunt trekt De Morgen naar mensen die het kunnen weten.
Negen weken lang presenteren we in de weekendkrant een indringend en onthullend gesprek met ervaringsdeskundigen in de macht. Politieke macht, economische macht, rechterlijke macht, religieuze macht. Binnenlandse macht en buitenlandse macht.
Beginnen doen we nu zaterdag met een interview in Zeno met Luc Coene, voormalig kabinetschef van premier Guy Verhofstadt en voormalig gouverneur van de Nationale Bank. Later volgen broeder René Stockman, Herman Van Rompuy, internationaal strafrechter Chris Van Den Wyngaert, graaf Paul Buysse, Karel De Gucht, Sophie Dutordoir, Elio Di Rupo en Bart De Wever.
Allen beloven zij een boekje open te doen over de macht en over hun macht. Is de macht monsterlijk? Niet voor onze gesprekspartners. Maar macht kan mensen verslaven en verblinden. Zoals jaloezie, the green-eyed monster, waarmee Shakespeare Othello buiten zinnen bracht. Vandaar toch 'Het monster van de macht'.
Niet Shakespeare loopt als rode draad doorheen de gesprekken, wel Machiavelli, 500 jaar geleden auteur van 'De Heerser', het ultieme essay over macht, "hoe men ze verwerft, hoe men ze behoudt en waarom men ze verliest."
Want minstens één kenmerk delen onze gesprekspartners: Machiavelli kennen ze allemaal.
Het monster van de macht, vanaf nu zaterdag in de weekendkrant van De Morgen, en vanaf vrijdagavond in de Pluszone op demorgen.be.