Woensdag 16/10/2019

Het monster van de macht

'Dessine-moi un mouton." "Kun je een schaap voor me tekenen?" Die vraag van De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry is me altijd bijgebleven als een van de belangrijkste lessen in journalistiek. Het zijn de eenvoudigste vragen die vaak het moeilijkst te beantwoorden zijn. Het is het vertrekpunt van de nieuwe reeks 'Het monster van de macht' die op de volgende pagina's in Zeno van start gaat.

Kritisch berichten over de macht behoort tot de kerntaken van onafhankelijke journalistiek.

Maar wat is dat eigenlijk, 'de macht'? Met die kinderlijk eenvoudig te stellen maar moeilijk te beantwoorden vraag als uitgangspunt trekt De Morgen naar mensen die het kunnen weten. Mensen die macht hebben of gehad hebben. Negen weken lang presenteren we in de weekendkrant een indringend en onthullend gesprek met ervaringsdeskundigen in de macht. Zij getuigen over hoe ze macht kregen en hoe de macht hen soms weer ontsnapt, hoe ze went en hoe ze verslaaft.

Is de macht monsterlijk? Niet voor onze gesprekspartners. Maar macht kan mensen verblinden. Zoals jaloezie, the green-eyed monster, waarmee Shakespeare Othello buiten zinnen bracht. Vandaar de titel 'Het monster van de macht'.

Voor Luc Coene, oud-kabinetschef van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) en oud-gouverneur van de Nationale Bank, is macht geen vies woord. Verrassend openlijk vertelt hij hoe hij zijn macht/invloed gebruikte om zaken te forceren, van het faillissement van Sabena tot de redding van Fortis. De macht die Coene toentertijd bij het losbarsten van de bankencrisis werd toegeschoven, maakte hem ook erg eenzaam, vertelde hij. De eerste man moet soms ook tasten in het duister.

Niet Shakespeare loopt als rode draad door de gesprekken, wel Machiavelli, 500 jaar geleden auteur van De heerser, het ultieme essay over macht, "hoe men ze verwerft, hoe men ze behoudt en waarom men ze verliest". Citaten uit Il principe worden als leidraad door alle gesprekken geweven. Want minstens één kenmerk delen onze gesprekspartners: Machiavelli kennen ze allemaal.

Bart Eeckhout en Jonas Muylaert

(met dank aan Roos Van Acker, voor de zeer gewaardeerde medewerking bij de research)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234