Hét moment om in te vriezen
Daar is de lente, daar zijn de primeurgroenten! Met onder meer asperges, bloemkool, spinazie en wortelen belanden de komende weken weer heel wat seizoensgroenten op ons bord. Wie slim is, stopt beter meteen ook een hele voorraad in de diepvriezer. Niet alleen zijn al de primeurgroenten nu op hun goedkoopst, maar ook en vooral op hun lekkerst. Hoog tijd voor de ideale invriestips van Test-Aankoop.
GROENTEN: blancheren
Eerst en vooral: de meeste groentesoorten laten zich makkelijk 6 tot 12 maanden bewaren mét behoud van volledige smaak en voedingswaarden. «Al kiest men voor goede resultaten beter verse en onbeschadigde groenten uit», klinkt het bij Stéphanie Bonnewyn, voedingsspecialiste bij Test-Aankoop. «Tegelijk vriest men groenten die rauw worden gegeten, het best niet in. Tijdens het ontdooien verliezen onder meer sla, tomaten en komkommers het grootste deel van hun vocht en typische structuur.» Groenten die wel in de diepvries mogen, worden na het schoonmaken het best even geblancheerd. «Door die groenten 2 à 3 minuten onder te dompelen in kokend water maakt men komaf met de meeste micro-organismen en enzymen die verantwoordelijk zijn voor de aantasting van het product. Eigenlijk verhoogt blancheren dus het bewaarvermogen.»
FRUIT: alleen rijpe vruchten
Laten groenten zich makkelijk invriezen, dan moet de consument bij andere voedingswaren volgens Test-Aankoop toch wat voorzichtiger te werk gaan. «Fruit invriezen kan alleen als men onbeschadigd en perfect rijp fruit gebruikt én als het invriezen snel verloopt. Fruit bevat veel water. Als de temperatuur traag zakt, zal het er een groot deel van verliezen tijdens de ontdooifase.»
BROOD: blijft even vers
Voor brood geldt, net zoals voor de meeste bakkersproducten, dat men het niet minder vers maakt door het in te vriezen. «Het brood zal altijd de eigenschappen bewaren die het had op het moment van invriezen.»
VLEES & VIS: zo snel mogelijk
Bij dierlijke producten valt het absoluut aan te raden om ze zo snel mogelijk in te vriezen. Hoe verser, hoe veiliger, dus. Net zoals ook het vetgehalte van belang is: «Vet vlees is minder lang houdbaar dan mager vlees omdat de vetten gevoeliger zijn voor oxidatie.»
ZUIVEL: niet doen
Wat dan weer beter uit de diepvriezer blijft, zijn de meeste zuivelproducten: «Melk en yoghurt kunnen in de diepvries stremmen of klonterig worden. En dat laatste neveneffect geldt ook voor harde en schimmelkaas.»
RESTJES: kleine porties
«Overschotjes en bereide gerechten vries je het best zo snel mogelijk in», zegt Stéphanie Bonnewyn. «Diepvriezers vertragen de aangroei van micro-organismen wel, maar stoppen die niet volledig. Voeding die op het randje van vervallen is, kan dus in de diepvriezer net over dat randje gaan. Wacht daarom niet te lang met het invriezen van voeding waarvan je weet dat je ze nog niet gaat opeten. En laat die bereide gerechten twee uur afkoelen vooraleer je ze invriest.» En dat laatste beter verdeeld over kleinere porties. «Die zullen immers sneller de vereiste temperatuur bereiken en zijn bovendien makkelijker te ontdooien.»
• Asperges
Invriezen: leg de schoongemaakte en geblancheerde asperges met wat tussenruimte op een bord en zet dat in de diepvriezer. Bind ze na een paar uur samen en bewaar ze in een goed afgesloten zakje.
Bewaartijd: 10-12 maanden.
Bereiding: verwarm de ingevroren asperges in kokend water.
• Bloemkool
Invriezen: laat de met wat citroensap geblancheerde bloemkoolroosjes uitlekken en doe in een plastic zakje.
Bewaartijd: 10-12 maanden.
Bereiding: verwarm de roosjes in kokend water.
• Courgettes
Invriezen: laat de geblancheerde courgetteschijfjes uitlekken, leg ze op een bord en vries in. Stop ze daarna in zakjes.
Bewaartijd: 10-12 maanden
Bereiding: verwarm zonder voorafgaand ontdooien.
• Prinsessenboontjes
Invriezen: leg de van hun steeltjes ontdane en geblancheerde boontjes op een bord, zet dat enkele uren in die diepvriezer en stop de bonen dan in zakjes.
Bewaartijd: 10-12 maanden.
Bereiding: verwarm zonder voorafgaand ontdooien.
• Wortelen
Invriezen: doe de geblancheerde wortels na afkoeling in een bewaardoos of zakje.
Bewaartijd: 10-12 maanden.
Bereiding: verwarm zonder voorafgaand ontdooien.
• Aardbeien
Invriezen: leg de gewassen en uitgelekte aardbeien op een bord en laat enkele uren invriezen. Doe dan in bewaardozen of zakjes.
Bewaartijd: 10-12 maanden.
Bereiding: voor taart: 5 à 8 uur vooraf ontdooien. Voor confituur: verwarmen zonder vooraf te ontdooien.
• Appelen
Invriezen: schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snij ze in vier stukken of in plakjes. Besprenkel met citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Blancheer 2 minuten. Leg de partjes op een bord en zet ze een paar uur in de diepvriezer. Doe dan in zakjes.
Bewaartijd: 10-12 maanden.
Bereiding: idem als aardbeien.
• Bosvruchten
Invriezen: leg de schoongemaakte frambozen, bosbessen en braambessen op een bord en laat ze een paar uur invriezen voor je ze in zakjes doet.
Bewaartijd: 10-12 maanden.
Bereiding: idem als bij aardbeien.
• Brood
Invriezen: laat het brood op kamertemperatuur afkoelen als het uit de oven komt. Snij het eventueel in sneetjes en verpak het in een plastic zakje.
Bewaartijd: 6 maanden.
Bereiding: ontdooi in de oven.
• Rauw taart- en pizzadeeg
Invriezen: verpak het deeg in plastic folie of in een zakje, want het neemt gemakkelijk geuren op.
Bewaartijd:
Bladerdeeg: 6 maanden.
Brood- en pizzadeeg: 3 maanden.
Taartdeeg: 4-6 maanden.
Kruimeldeeg: 4-6 maanden.
Bereiding: ontdooi in de koelkast.
• Taarten
Invriezen: om de versiering niet te beschadigen, vries je gevuld gebak het best in zijn oorspronkelijke verpakking in.
Bewaartijd:
Fruittaart: 3 maanden.
Taartbodem (biscuit, cake): 6 maanden.
Koekjes en pannenkoeken: 6 maanden.
Gebak gevuld met crème au beurre of room: 1 maand.
Bereiding: ontdooi in koelkast.
• Rundvlees
Invriezen: rundvlees is heel delicaat. Vries het zo snel mogelijk in aluminiumfolie, plastic folie of zakjes in.
Bewaartijd:
Kalfsvlees: 6 maanden.
Mager rundvlees (steak): 8-10 maanden.
Vet rundvlees (entrecote): 6 maanden.
Hamburger, gehakt: 3-4 maanden.
Bereiding: reken voor vlees twee uur ontdooien in de koelkast per centimeter dikte.
• Varkensvlees
Invriezen: varkensvlees is heel makkelijk in te vriezen. Maar omdat het meer vetten bevat, is het minder lang houdbaar. Verpak in plastic folie of zakjes.
Bewaartijd:
Mager vlees (filet, kotelet): 4-6 maanden.
Matig vet vlees (dij): 3 maanden.
Vet vlees (spek): 2 maanden.
Bereiding: idem als bij rundvlees.
• Gevogelte en wild
Invriezen: maak zo goed mogelijk schoon en versnijd in stukken. Verwijder zo veel mogelijk lucht. Net zoals voor ander vlees hangt de bewaarduur af van het vetgehalte: mager vlees is langer houdbaar. Verpak in plastic folie of stevige bewaardozen.
Bewaartijd:
Kip: 9 maanden.
Kalkoen: 10 maanden
Konijn, haas: 12 maanden.
Groot wild (ree, hert): 12 maanden.
Bereiding: idem als bij rundvlees.
• Vis
Invriezen: vries enkel vis in waarvan je zeker weet dat hij vers is. Vis uit de winkel werd soms al eens diepgevroren en ontdooid én moet dus meteen worden opgegeten. Als je niet zeker bent na aankoop, maak je de vis beter eerst klaar en vries je het bereide gerecht in. Verpakking: plastic folie of zakjes.
Bewaartijd:
Magere of halfvette vis (kabeljauw, rog, forel, tong, zeebaars, goudbrasem, tarbot): 4-6 maanden.
Vette vis (haring, tonijn, zalm,
makreel): 2-3 maanden.
Schaaldieren: 6 maanden
Mosselen: 3-4 maanden.
Bereiding: grote stukken moeten gedeeltelijk worden ontdooid. Leg ze ongeveer 2 uur in de koelkast voor je ze versnijdt tot moten of plakjes, om ze vervolgens te bereiden. Gepaneerde vis laat je beter niet eerst ontdooien.
• Bereide gerechten
Invriezen: het liefst in schaaltjes of potjes.
Bewaartijd: bereide gerechten zijn minder langer houdbaar dan verse voedingsmiddelen. Eet ze bij voorkeur binnen de 3 maanden op.
Bereiding: Om het bereide gerecht op te warmen, kun je gebruikmaken van een kookpot waarin je een bodempje water of bouillon giet, maar ook een traditionele oven of de microgolf.
• Spaghettisaus
Invriezen: laat afkoelen, verdeel in gewenste porties en leg in de diepvriezer.
Bewaartijd: 6 maanden.
Bereiding: verwarm zonder te ontdooien in een bodempje water op een matig vuur. Je kunt de saus ook een dag langzaam laten ontdooien in de koelkast.
• Stoofvlees met bier
Invriezen: verdeel in de gewenste porties, laat afkoelen en zet in de diepvriezer.
Bewaartijd: 3 maanden.
Bereiding: verwarm zonder ontdooien op een zacht vuur of in de microgolf. Kruid eventueel bij met zout en peper.
• Tomatensoep
Invriezen: laat afkoelen, verdeel over zakjes en vries in.
Bewaartijd: 10 maanden.
Bereiding: verwarm meteen in een bodempje (afhankelijk van de gewenste dikte). Kruid eventueel bij met zout en peper.
undefined