Donderdag 01/10/2020

'Het moet niet altijd Mega Mindy zijn'

Eerste Klara4Kids brengt kinderen in contact met klassieke muziek

De eerste editie van Klara4Kids, georganaiseerd door radiozender Klara, had als mission statement: het op speelse wijze in contact brengen van jonge kinderen met klassieke muziek. De vele lachende gezichten in de VRT-studio's aan het eind van de dag verzekerden dat deze missie geslaagd is.

Door Sarah Theerlynck

Brussel l Zaterdag ontving radiozender Klara tweehonderd kinderen in haar studio's. 'Klassiek met een kroontje' luidde het thema van Klara4Kids en dus kwam iedereen verkleed als prins of prinses. Het jonge volkje koos een huis- en troetelinstrument (de trompet!), luisterde naar 'krakende verhaaltjes', maar vooral: hoorde veel, heel veel, klassieke muziek.

In de inkomhal van het VRT-gebouw wemelt het van kleuren en klanken. Kleine jongens en meisjes, allemaal tussen de vier en de twaalf, proberen een kroon in elkaar te flansen, spelen tikkertje met hun vriendjes of zwaaien enthousiast naar de man die hen buiten van op een rijdende beiaard verwelkomde met vrolijk klokkengelui. Tot Kurt Van Eeghem, voor de gelegenheid opgedirkt als hofmaarschalk "Jean-Pol Piedepoule de Palala", hen tot de orde roept.

Ze moeten bij hun groepje gaan staan, zegt hij, en misschien nog eventjes stil zijn... Er is geen schoolmeesteren aan: al vlug is de inkomhal omgetoverd tot een wervelende warboel van kroontjes, allemaal kindjes die zo vlug mogelijk hun groepje willen vinden.

Wij sluiten ons aan bij groep C, een groepje met VIP's, Very Important Princesses. Ze heten allemaal Klaartje of Klara en vormen daarom de jury van de "Prinses Klara Wedstrijd", waarin ze een huis- en troetelinstrument mogen kiezen. Welk instrument mag hen begeleiden bij het opstaan, slapengaan, eten, huiswerk maken...? Ze hebben de keuze tussen de cello, de doedelzak, de piano, de harp, de ukelele, de basklarinet, de trompet, de accordeon en de vibrafoon. Grote Vlaamse muzikanten als Roel en Benjamin Dieltiens en jong talent als Thomas Mellaerts en Mirek Courigny bespelen de instrumenten één voor één. Klara (7), de dochter van Lore Mariën uit Kapelle-op-den-bos, zit samen met haar "prins" Bram aandachtig te luisteren. "Ze houdt wel van klassieke muziek", vertelt haar mama. "Dat was ook een beetje voorbestemd, want ze is een paar weken voor Klara van start ging, geboren. Van zodra ze 'Klara' ziet verschijnen op het schermpje van onze autoradio zegt ze: 'Luister, mama, het is mijn zender.' Vanaf volgend jaar gaat ze naar de muziekschool. Ik vind het belangrijk dat ze een instrument leert bespelen. Voor mij is dat zoiets als leren lezen en schrijven. Ik wil haar zoveel mogelijk met klassieke muziek in contact brengen, haar die kans geven. Daarna doet ze ermee wat ze wil. Ik zal heus niet ontgoocheld zijn als ze later niet van klassieke muziek blijkt te houden. Je kan een kind niet verplichten."

Tijdens het concert wordt er al eens gewiebeld, geweend of gegeeuwd. Van de etiquette die hoort bij een klassiek concert hebben ze duidelijk nog geen weet, maar al bij al luisteren de kinderen best geconcentreerd naar de verschillende muziekfragmenten. "Kinderen zijn het eerlijkste publiek", zegt cellist Roel Dieltiens na afloop. "Als je kinderen stil krijgt, dan weet je zeker dat je muziek oké is. Dit optreden was voor mij een verademing. In de wereld van de klassieke muziek wordt altijd zo serieus gedaan." Over Klara4Kids heeft de cellist dan ook niets dan lof. "Onze muziek vormt een mooi tegengewicht voor de muziek die kinderen al zo vaak horen, muziek waarin de beat belangrijker is dan de melodie. Kinderen staan heus wel open voor klassiek. Voor hen hebben klanken nog magie."

En toch. Klassieke muziek gaat zoveel beter binnen met iets zoets. Daarom zorgde Klara voor een smulpaleis, een met glinsterende doeken omgrensd walhalla van cakejes, lange rekkers en chocolade. Groep C stort zich erop. Daarna gaat het naar studio 13, waar Sarah Zeebroek en Steven De Bruyn de bende vergasten op "krakende verhaaltjes", fantasierijke vertellingen die doorspekt worden met de geluidjes en muziekjes die zij uit hun viool en hun mondharmonica's toveren. De laatste halte is een tent met een miniatuurtheatertje. Daarin vertelt toneelgezelschap Laika het verhaal van koningszoon Floris en Blancefloer, dochter van een Spaanse slavin. Netmanager Chantal Pattyn, voor de gelegenheid in koninginnejurk, kijkt vertederd toe. "Het succes van deze namiddag bewijst dat het niet altijd Mega Mindy moet zijn", zegt ze. "Hoe jonger kinderen in contact komen met klassieke muziek hoe meer ze dat zullen meedragen. Met deze namiddag, en met de reeks Klara4Kids-cd's die we uitbrengen, maken we als zender een statement. Breng kinderen nu in contact met klassieke muziek en voorkom zo dat onze concertzalen straks leeglopen." Missie volbracht? Misschien. "Deze namiddag was leuk", zegt Klara Vanoverschelde (10) uit Beitem, die als juryvoorzitster mag bekendmaken dat de trompet de "Prinses Klara Wedstrijd" heeft gewonnen. "Blijkbaar is klassieke muziek niet altijd saai."

Klara4Kids, zaterdag 9 februari om 9 uur op Klara

De cd Prinsen en prinsessen, klassiek met een kroontje is uit bij EMI

Netmanager Chantal Pattyn:

Breng kinderen nu in contact met klassieke muziek en voorkom zo dat concertzalen straks leeglopen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234