Vrijdag 24/01/2020

'Het moet een publieksgerichte campus worden'

In het centrum van Brussel komt mogelijk een grote hogeschoolcampus. Het RITS heeft plannen om stevig te bouwen tussen de Dansaert- en de Moutstraat. Het kunstinstituut is allang niet meer de loutere filmschool van vroeger en neemt straks zelfs de acteeropleiding van het Brussels Conservatorium over. Dreigt de buurt niet in de verdrukking te komen? Integendeel, zegt Marnix Verduyn, departementshoofd van het RITS.

Hoe moet de nieuwe RITS-campus er uitzien?

Marnix Verduyn: "Nu beschikken we over panden in de Dansaert- en de Moutstraat. De grote open ruimte daartussen, die nu als parking wordt gebruikt, willen we volbouwen. En twee panden willen we slopen. De werken zouden naar schatting 200 miljoen (vijf miljoen euro) kosten. Als we de plannen kunnen realiseren, krijgen we er 4.700 vierkante meter bij, waardoor we op ongeveer 7.000 vierkante meter uitkomen. Dat zal nog niet volstaan. We willen ook de oude Leonidasfabriek in de Dansaertstraat, waarmee we er nog eens 5.000 vierkante meter bijkrijgen. Het compromis is begin dit jaar getekend, maar er zijn problemen met het verlijden van de akte."

Wanneer zouden de bouwwerken van start kunnen gaan?

"Als alles goed gaat, kunnen we in juni, juli 2000 beginnen bouwen, zodat we ten vroegste in 2001 klaar zijn - reken voor de veiligheid maar op 2002. In februari, maart vorig jaar is het bureau Metamorfose begonnen met een haalbaarheidsstudie. We wilden laten nagaan welke volumes, welke hoogtes, welke dieptes mogelijk zijn, wat volgebouwd mag worden... Zo kunnen we in die tussenliggende open ruimte niet hoger dan zes meter gaan, waardoor we van plan zijn 2,60 meter in de grond te gaan. In november '98 was de studie klaar en hebben we meteen een bouwaanvraag ingediend."

Kan de buurt zo'n groot project dragen?

"Het moet een zeer publieksgerichte campus worden. We willen niet alleen een school zijn. Als je met kunst bezig bent, mag je niet op een eiland blijven. Via de cultuur zoeken we toenadering tot de buurt. Daarom zal een groot deel van de gebouwen voor het publiek toegankelijk zijn, ik denk aan het cybercafé, de bibliotheek, de filmzaal... Het project kan de leefbaarheid van de buurt dus ten goede komen. De aanwezigheid van publiek zal de sociale controle verhogen. Over onze plannen geven we nog een voorlichtingsvergadering voor de buurt. Waar men problemen over zou kunnen maken, is de eventuele geluidsoverlast. We zijn ons daar goed bewust van. Daarom gaan we ook investeren in geluiddempingsmaatregelen, zodat we elke hinder voorkomen. We hebben daarvoor de knowhow in huis." (RP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234