Maandag 18/10/2021

Het mishandelde genie

politie vraagt zich af waarom geleerde sinds zijn tweede huwelijk voortdurend op spoedafdelingen terug te vinden is

Stephen Hawking

Brussel

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Groot-Brittannië is een mysterie rijker. De vraag die de geruchtenmolen de jongste dagen draaiende houdt is: wordt de beroemde kosmoloog Stephen Hawking nu al dan niet door zijn vrouw mishandeld? Verpleegsters van de natuurkundige houden vol dat Elaine Hawking haar man herhaaldelijk geslagen en psychisch mishandeld zou hebben. Het 'slachtoffer' zelf noemt de beschuldigingen aan het adres van zijn vrouw "volledig ongegrond" en vraagt om zijn privé-sfeer te respecteren

Volgens The Times zijn al tien voormalige verpleegsters van Hawking ondervraagd en ze zouden allen de "psychische en verbale mishandelingen" door de vrouw aangehaald hebben. Zo zou ze haar man een bad in heet water gegeven hebben en hem "kreupel" genoemd hebben. Tim Hawking, de jongste zoon van de fysicus, verklaarde dat hij zich zorgen maakt om zijn vader. "Hij ontkent alles en ik hoop dat hij mij voldoende respecteert om mij de waarheid te zeggen", voegde hij daaraan toe.

Momenteel verblijft de 62-jarige Hawking in een ziekenhuis wegens een longinfectie, een gevolg van zijn ALS (amyotrofische laterale sclerose) een ongeneeslijke spier- en zenuwziekte, die hem al jarenlang tot het gebruik van een elektrische rolstoel en een spraakcomputer veroordeelt.

Die handicap belette Hawking niet om in 1988 het meest verkochte, maar wellicht ook minst gelezen boek van de twintigste eeuw te schrijven, A Brief History of Time (vertaald als Het Heelal). Dat boek, waarvan er wereldwijd al meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht zijn, bezorgde de mysterieuze geleerde een ware cultstatus. De combinatie van een geniale geest in een bijna volledig verlamd lichaam maakte hem, na Einstein, tot de beroemdste wetenschapper en 'de slimste mens', ter wereld. Ook het onderwerp dat hij behandelde, het ontstaan van de wereld, moet bijgedragen hebben tot het verwerven van die status.

En over een neus voor publiciteit bleek de man ook nog te beschikken. Toen zijn jongste boek, The Universe in a Nutshell, verscheen, liet hij koudweg weten dat de mensheid volgens hem gedoemd is om te worden uitgeroeid door een virus. Koloniseren van de ruimte leek hem wel aangewezen. Na de nodige heisa werd de uitspraak binnen de kortste keren als 'een misverstand' onder de mat geveegd. Maar ondertussen was de aandacht wel op de auteur en zijn boek gevestigd.

"Wat Stephen nu meemaakt heeft duidelijk niets met publiciteitsstunts te maken. Integendeel zelfs, het moet voor hem bijzonder pijnlijk zijn dat hij zich moet verdedigen als mishandelde echtgenoot", verzuchtte een collega. "Hij is altijd koppig geweest. Zodra hij een beslissing genomen heeft, zal hij niet snel van koers veranderen. Hij zal Elaine, misschien tegen beter weten in, wellicht blijven verdedigen."

Elaine zelf kan op bijzonder weinig begrip rekenen. "Het is een opportuniste", wil een van Hawkings vrienden kwijt, "wij hebben hem al lang geleden voor haar gedrag gewaarschuwd."

Het is een feit dat de 53-jarige ex-verpleegster die Hawkings tweede vrouw werd, door nogal wat getuigen - familie, vrienden en minstens tien verpleegsters - als vals en gewelddadig jegens haar echtgenoot wordt omschreven. Daarom ook vraagt de politie zich voor de tweede keer in drie jaar tijd af waarom de geleerde professor, sinds zijn tweede huwelijk, voortdurend op de spoedafdelingen van de lokale klinieken terug te vinden is. Of het nu om botbreuken, dan wel om sneden of blauwe plekken gaat, altijd blijkt is er 'iets mis' te zijn met Hawking.

Wat er ook van zij: deze keer lijkt de politie niet langer genoegen te nemen met 'het stilzwijgen van het slachtoffer'. Hawking zal deze week "alleen, en niet in het bijzijn van Elaine" worden ondervraagd.

Voor zijn eerste vrouw Jane, met wie Hawking 26 jaar getrouwd was, en zijn kinderen Robert (37), Lucy (31) en Tim (24) zijn het alleszins beroerde tijden. De lijst van Elaines wreedheden leek, volgens de getuigenverklaringen van enkele verpleegsters, wel onuitputtelijk te zijn: ze had Hawkings pols gebroken, weigerde om hem te laten urineren, verwondde hem met een scheermesje en liet hem een zonnesteek oplopen.

Ondertussen verlengde Hawking zijn verblijf in Addenbrooke's Hospital in Cambridge, waar Elaine hem elke dag trouw blijft bezoeken. Zondag nog bedacht ze haar echtgenoot met een toepasselijk cadeautje: fruit en chocolaatjes. "Mijn man voelt zich beter dan ooit", was haar enige commentaar en van een politieonderzoek naar haar gedrag "was zij niet op de hoogte".

Stephen Hawkings kinderen blijven hopen dat hun vader uiteindelijk toch zal praten. "Maar niemand kan iets ondernemen zolang Stephen blijft zwijgen", vatte een vriend de situatie samen, "Stephen mag dan over een geweldig brein en een enorm intellect beschikken, maar nu is hij misplaatst loyaal. Hij beschermt iemand die die bescherming duidelijk niet verdient." En: "Ook de verstandigsten onder ons zijn blijkbaar gewone stervelingen zodra het om hartsproblemen gaat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234