Donderdag 26/11/2020

StandpuntBart Eeckhout

Het minste wat je van de startnota kan zeggen, is dat hij grotendeels coherent is. Coherent rechts-nationalistisch

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Naar verluidt heeft Bart De Wever, voormalig kandidaat-minister-president, lessen getrokken uit het vaststelbare debacle van de vorige regeerperiode. Voortaan geen gekibbel en geschipper meer, zoals in de vorige federale en Vlaamse regering. De nieuwe Vlaamse regering zal dan wel dezelfde kleuren dragen als de vorige, ze krijgt een andere signatuur. Een helderder signatuur: die van de N-VA.

Dat valt althans af te leiden uit de startnota, waarmee Bart De Wever partijgenoot Jan Jambon, voormalig kandidaat-premier, nu op pad stuurt om de nieuwe Vlaamse regering te vormen. Op enkele uitzonderingen na – de afschaffing van de woonbonus – lijkt de nota een synthese van het N-VA-programma.

Aan symboolstrijd geen gebrek. Veel aandacht gaat naar de samen te stellen ‘canon’ van ‘ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis’, en dat is wellicht ook helemaal de bedoeling. Verontrustender is het voornemen om op de VRT ‘de representativiteit ten aanzien van het ideologische landschap in Vlaanderen’ te ‘versterken’. Wat staat hier anders dan dat de grootste rechtse partij van Vlaanderen vindt dat er meer rechtse stemmen op radio en tv moeten komen?

Zo gaat het nog wel even door. In het onderwijs gaat het gelijkekansenbeleid (‘verkeerd begrepen gelijkheidsstreven’) voor de bijl en komen er aparte taalklassen voor anderstalige kinderen; migranten krijgen pas toegang tot kinderbijslag en zorgverzekering na een wachttijd; er komt voorrang voor wie een ‘duurzame band’ met de streek heeft bij sociaal wonen;  de betonstop wordt een ‘bouwshift’ en voorts bekijk je het maar met je klimaatzorgen.

Aankleden en omzwachtelen

De volgende Vlaamse regering moet, kortom, het kabinet worden dat de N-VA de vorige keer al wou: een echt rechts kabinet. Daar is, voor alle duidelijkheid, niks mis mee. Het minste wat je van de startnota kan zeggen, is dat hij grotendeels coherent is. Coherent rechts-nationalistisch.

Een startnota is, per definitie, geen eindpunt. Nu kan het aankleden en omzwachtelen beginnen. Het interessante en spannende is dat die startnota nu openbaar gemaakt is. Iedereen zal kunnen aanschouwen op welke punten ingeboet wordt, en ook op welke niet. Dat zet de toekomstige coalitie meteen op scherp. Wijkt het uiteindelijke regeerakkoord fel af van de starttekst, dan heeft N-VA wat uit te leggen. Wordt de nota gevrijwaard dan mogen CD&V en Open Vld onder elkaar uitmaken of zij er voor spek dan wel voor bonen bijzitten.

Bart De Wever is geen dommerik. Juist door de nota te openbaren en er enige ophef mee te veroorzaken hoopt hij zijn doel te bereiken: publieke druk op rechts creëren om zoveel mogelijk N-VA-juwelen te vrijwaren. In de vorige regeerperiode wisten ervaren (CD&V-)cabinetards achter de schermen de roep om rechts beleid af te buigen naar het centrum. Dat wordt lastiger nu De Wever met deze nota alvast de rechtse én linkse cultuurstrijders heeft gemobiliseerd op het publieke forum.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234