Zondag 11/04/2021

'Het marginaliteitsprobleem is jarenlang onder de mat geveegd'

undefined

De grootste kuststad heeft geen armoedeprobleem, de stad heeft een marginaliteitsprobleem. Dat zegt Tine Wyns, directeur van het Oostendse Centrum Algemeen Welzijnswerk. "Er is geïnvesteerd in toeristen en senioren, en kansarmen passen niet in dat plaatje."

"Een tekort aan geld is één ding. Sommige mensen zitten op de armoedegrens maar hebben genoeg ervaring en wijsheid om te beseffen dat ze zich geen auto of derde gsm kunnen kopen. In Oostende gaat het verder: je kan hier geen bus opstappen of je ziet mensen in de marginaliteit. Ze staan zo ver van de maatschappij, kunnen zich niet hand- haven, hebben andere normen. Dat is het probleem van Oostende."

Johan Vande Lanotte zegt dat de kansarmoede gestegen is door de migratiegolf die de stad heeft moeten slikken.

"Heel eerlijk: als ik een leefloner tewerk kan stellen, dan toch liever zo'n allochtoon. Zij willen vooruit, hebben vechtlust, velen zijn hoogopgeleid. Ze komen op tijd en drinken niet tijdens het werk. Het zijn de mensen 'van hier' die zich telkens opnieuw in de nesten werken. En wat doen wij? We duwen ze weg. En dat keert zich tegen ons. Deze mensen ontwikkelen een kwaadheid tegenover de samenleving, en dat uiten ze ook. We moeten niet blind zijn voor de oorzaken van vandalisme en agressie."

Er staat toch een project tegen kinderarmoede in de steigers?

"Zo'n plan oogt mooi, maar het zal niet volstaan. Hoe ga je kinderen uit deze spiraal trekken als je de ouders niet mee hebt? Er lopen hier zo veel mensen rond waar niemand naar omkijkt. Ik denk spontaan aan een jongeman: vrij intelligent, maar dakloos en drugsverslaafd. Met nachtopvang zou hij al ver komen, maar zoiets bestaat hier niet. Er is jarenlang geïnvesteerd in senioren en toeristen, en kansarmen passen niet in dat plaatje. Het stadsbestuur spreekt over het aanzuigeffect van de kust. Dertig jaar geleden bestond dat ook al, en toen werd al aan de alarmbel getrokken. Het probleem werd onder de mat geveegd, en de kanteling van armoede naar marginaliteit is niet vermeden."

Brugemeester Vandecasteele (sp.a) zegt dat de stad tal van maatregelen neemt, maar dat ze niet alles kan oplossen. Welke maatregelen stelt u voor?

"Ik zou een sociale kruidenier starten, want ze werken hier nog met voedselcheques met strenge voorwaarden. Ik wil een permanente nachtopvang voor daklozen en een wijkgezondheidscentrum."

Dat bestaat nog niet?

"Nee. Begrijpt u onze frustraties? Ik heb de indruk dat de mentaliteit begint te keren, maar het is al lang geen vijf voor twaalf meer. Wij hebben jarenlang zelf winteropvang voor daklozen moeten organiseren, met centen die we moesten verzamelen bij serviceclubs. Pas sinds drie jaar doet het Sociaal Huis (voormalig OCMW, LB) dat. Wij hebben toen ook artsen gevraagd om mensen met tbc te behandelen. Ook nu komen die nog vrijwillig.

We pleiten al lang voor permanente nachtopvang voor de 120 daklozen, zoals in Gent en Antwerpen al bestaat. Maar het stadsbestuur is heel duidelijk: ze willen niet alle daklozen van de streek opvangen. De meesten zijn bovendien 'niet van hier' en spreken Frans. Maar die mensen zitten hier nu al. En die senioren, die spreken toch ook vaak Frans? Bovendien, Brugge begint binnenkort met permanente opvang, dus waarom niet?

Een tijd geleden heeft de stad een mobiel toilet gezet voor daklozen die anders op de trein hun behoefte deden. Ik hoorde zopas dat die wc niet meer gepoetst is sinds begin juli. U kan zich wel voorstellen hoe die er uitziet? Het is een maar één voorbeeld van hoe mensen niet krijgen wat ze nodig hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234