Donderdag 21/01/2021

Standpunt

Het lot van instellingskinderen zal pas verbeteren als wij hen tonen dat ze echt welkom zijn

Koen VidalBeeld Wouter Van Vooren

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

Het is een jaar geleden dat een wandelaar in een tentje op de Gentse Blaarmeersen het levenloze lichaam van de 19-jarige Jordy B. vond. De jongen was omgekomen van de hitte en de honger. Jordy was een ‘instellingenkind’ dat heel zijn jeugd in allerlei centra doorbracht, op zijn achttiende op straat belandde en nergens hulp vond.

Het trieste drama schokte velen omdat het zo onverenigbaar is met de welgestelde maatschappij waarin de meesten onder ons mogen toeven. Een dode jongen in het opgepoetste Gent en op slechts enkele tientallen meters van een plek waar joggers, wandelaars, zwemmers en kajakkers van het leven komen genieten: hoe kon dat gebeuren?

Terecht leidde deze zaak tot een hevig debat: alles wees erop dat er naast Jordy nog vele andere ‘jeugdzorgverlaters’ het bijzonder moeilijk hadden. We voelde ons verbonden met dat leed. "Ik ben Jordy", klonk het. De dood van deze jongeman was dan ook een appel aan alle beleidsmakers die zich met jeugdzorg bezighouden.

Een jaar later blijkt dat bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V), het Agentschap Jongerenwelzijn en de vele begeleiders inspanningen deden om kwetsbare jongvolwassenen meer kansen te bieden. Er kwam 500.000 euro extra voor betere woonbegeleiding, en opvangcentra beginnen al vanaf 16 jaar met de voorbereiding van een uitstroomplan.

Als eerste aanzet is dat bemoedigend maar niet geruststellend. Dat dit probleem nog lang niet is opgelost, blijkt uit een aantal getuigenissen waarbij getraumatiseeerde en ondervoede ex-instellingskinderen bijna letterlijk in elkaar storten. Ook jeugdbegeleiders blijven onrustwekkende signalen de wereld in sturen: ondanks al hun inspanningen moeten ze nog steeds met lede ogen aanzien hoe jonge mensen totaal onvoorbereid op straat worden geduwd.

Zo lang deze schrijnende toestanden zich voordoen, heeft een overheid de morele plicht om meer geld en personeel in deze jongeren te investeren.

Maar we moeten ook toegeven dat de overheid alleen dit probleem niet kan oplossen. Zeker niet omdat nogal wat achttienjarige jeugdzorgverlaters zich afzetten van jeugdinstellingen en begeleiders die zij als betuttelend en bemoeizuchtig ervaren.

Het lot van deze jonge mensen zal pas echt verbeteren als wij hen tonen dat ze echt welkom zijn in de samenleving. Pas als sportclubs, bedrijven, opleidingscentra en buurtbewoners duidelijk maken dat die jongeren goud waard zijn en op hun manier en hun ritme een toekomst kunnen uitbouwen, hebben wij het recht om te zeggen dat we Jordy nooit zullen vergeten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234