Zondag 07/03/2021

Arbeidsmarkt

Het lot van de interimkracht, ‘de kanarie in de koolmijn’

Seppe De Meulder Beeld Seppe De Meulder
Seppe De MeulderBeeld Seppe De Meulder

Zes maanden hard werken met als ‘beloning’ een vast contract. Maar na vijf maanden en drie weken wordt het interimcontract van Seppe De Meulder bij Aveve niet verlengd. Hij verwoordt zijn frustratie over het interimsysteem in een opiniestuk dat viraal gaat. ‘Het bedrijf respecteert de regels, maar de regels zijn net het probleem.’ 

‘Wie te vaak ziek is, wordt ontslagen’, zo wordt ons tijdens de middagpauze duidelijk gemaakt. ‘Met een hoestje kom je dus maar beter gewoon werken.’ In een heel scherp opiniestuk verwoordt Seppe De Meulder, een twintiger die ook lid is van PVDA, hoe het systeem van interimcontracten tot misbruik kan leiden. De Meulder werkte tot voor kort bij Aveve, bekend van de slogan ‘tuin, dier, bakplezier’. Maar in het magazijn van het bedrijf, waar hij als orderpicker aan de slag was, gaat het er volgens hem veel minder vrolijk aan toe. 

Interimkrachten wordt voorgespiegeld dat ze na zes maanden een vast contract kunnen krijgen. Maar het bedrijf gebruikt het vooruitzicht volgens hem vooral om hen zwaar onder druk te zetten. “Er was zelfs een collega met coronasymptomen die daardoor thuisbleef”, zegt De Meulder. “Zijn contract is ook niet verlengd.”  

Kanarie

Het relaas van De Meulder doet denken aan dat van een Nederlandse journalist die ging werken als orderpicker bij bol.com. Ook daar werkten arbeiders in onzekere statuten via een interimbedrijf. Ook daar worden de prestaties van de werknemers strak in de gaten gehouden.

In ons land is het debat over interimwerk nog meer op scherp gezet door de coronacrisis, waardoor bedrijven minder een beroep doen op uitzendarbeidUit cijfers van sectorfederatie Federgon blijkt dat uitzendkrachten in maart een vijfde minder uren presteerden dan de maand ervoor. “Uitzendarbeid is de kanarie in de koolmijn”, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). “Bedrijven trekken uitzendkrachten snel aan als het goed gaat. Maar als het minder gaat, laten ze hen snel los.”

Een recente studie door het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) aan de KU Leuven toont aan hoezeer uitzendkrachten in een vicieuze cirkel kunnen belanden. Veel uitzendkrachten stromen inderdaad door naar een job van bepaalde of onbepaalde duur. Maar vaak blijven werknemers zitten in tijdelijke contracten. Wie een zwakke sociaal-economische achtergrond heeft, ondervindt het meest de nadelen van het systeem. 

“Je krijgt eigenlijk een arbeidsmarkt in twee segmenten”, zegt Baert. “Wie in het goede segment zit met een vast contract, heeft een goed loon, goede promotiekansen en interessante voorwaarden qua pensioen. Die kan zich moeilijk voorstellen hoe het moet zijn voor iemand in het andere segment.”

Regels 

In het verhaal van De Meulder zijn er volgens arbeidsjurist Patrick Humblet (UGent) geen aanwijzingen dat Aveve juridisch iets verkeerd doet met de interimcontracten. “Het klopt ook dat het bedrijf de regels respecteert”, zegt De Meulder. “Maar die regels zijn net het probleem. Toen ik mijn verhaal op Facebook plaatste, kreeg ik veel reacties van personen die hetzelfde meemaakten als ik. Daarom denk ik dat we dit soort arbeid anders moeten organiseren.” 

Bij Arvesta, de groep boven de Aveve-winkels, zijn minder dan honderd interimkrachten tewerkgesteld. Vorig jaar kregen 25 interim-medewerkers een vast contract in het logistiek centrum in Wilsele. 1.900 personeelsleden zijn vast in dienst bij Arvesta. Gevraagd naar een reactie laat het bedrijf weten dat het de wetgeving strenger toepast dan nodig. 

“We hebben onszelf in samenspraak met sociale partners opgelegd om medewerkers in het logistiek centrum al na zes maanden een vast contract aan te bieden”, zegt woordvoerder Stéphanie Deleul. “Maar we kunnen niet iedereen er een geven.”  Het bedrijf ontkent dat er nu mensen ziek moeten komen werken. “Bij elke twijfel wordt de temperatuur gemeten op het werk en worden medewerkers preventief naar huis gestuurd”, zegt Deleul. “Daarna moeten ze contact opnemen met de huisarts.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234