Dinsdag 15/06/2021

Interieur

Het LGBT-hotel in Amsterdam: modern interieur in een 19de eeuws kader

null Beeld rv
Beeld rv

In Amsterdam opent binnenkort hotel Mercier, een hotel door en voor LGBT's, waar hetero's 'gedoogd' worden. De sfeer van de negentiende eeuw is er volledig teruggebracht in het interieur.

Straight friendly. Zo presenteert hotel Mercier zich in de Rozenstraat in de Amsterdamse wijk Jordaan. Het hotel, dat ongeveer 40 kamers zal tellen, richt zich op homo's en transgenders, maar is natuurlijk voor iedereen toegangkelijk.

null Beeld rv
Beeld rv

Het interieur van het hotel volgt het adagium 'meer is meer' met gecapitonneerde crapauds, het roze of gespikkelde fluweel, een beeld van Pegasus en uitbundige luchters. Waarmee de sfeer van het fin de siècle eer wordt aangedaan, en indirect dus ook de zware stijl van Posthumus Meyjes.

(lees verder onder de foto)

null Beeld rv
Beeld rv

Hetero's die gedoogd worden: dat is misschien wel gepast met als vorige gebruiker de Nederlandse homo-organisatie COC, dat er tussen 1978 en 2011 zijn hoofdkantoor had. De organisatie deed het enkele jaren geleden van de hand voor ruim 3 miljoen; er was dringend behoefte aan geld en het gebouw leek veel te groot geworden voor het COC. Nu het is verbouwd tot hotel valt pas op hoeveel ruimte er schuilgaat achter de bescheiden voorgevel.

Dat is de grootste verrassing van het hotel: het is veel dieper dan je zou denken. De andere verrassing is de rijkdom aan versierde plafonds, het natuurstenen trappenhuis met gedraaide spijlen en de stemmige vertrekken waarin nu bar, restaurant en lounge zijn ondergebracht. Alsof het altijd zo is geweest.

(lees verder onder de foto)

null Beeld rv
Beeld rv

Socialistische doel

En ja, zo keert hotel Mercier ook terug naar zijn origineel. Architect Christiaan Posthumus Meyjes voltooide in 1892 het eerste buurthuis op het vasteland in Europa, een ontmoetingsplek met als toepasselijke naam 'Ons Huis'. Dat staat nog altijd gebeiteld boven de ingang. In 1912 voegde Berlage nog een verbouwing aan Ons Huis toe, maar zo subtiel dat het niet als berlagiaans herkenbaar is.

(lees verder onder de foto)

null Beeld rv
Beeld rv

Hélène Mercier, de naamgever van het hotel, had een socialistisch doel voor ogen met Ons Huis: de verheffing van de arbeidersklasse. Zij was niet alleen een voorvechtster van betere arbeidershuisvesting in de Jordaan, maar deed ook haar best om arbeiders in dit gebouw cursussen te laten volgen, toneel en muziek te spelen en maken. Dat verklaart de zalen en hallen in het complex, vooral die op de bovenste verdieping waar een daklantaarn is aangebracht. Die is bedoeld om een viertal inpandige hotelkamers indirect van licht te voorzien.

Fraai uitzicht

Natuurlijk, zo creëer je kamers, maar discutabel is de doos wel. Hoewel de contouren van de zaal en de gaanderijen zichtbaar zijn gebleven, is de ruimte beroofd van zijn grandeur voor een paar kamers die niet als de aantrekkelijkste van het hotel moeten worden beschouwd. Voor de gasten op de etage erboven biedt het dak van die doos, een vierkant zilverkleurig plateau, evenmin een fraai uitzicht.

(lees verder onder de foto)

null Beeld rv
Beeld rv

In de negentiende en vroege twintigste eeuw blijken gebouwen te zijn opgetrokken die perfect zijn voor de hedendaagse hotelbouw. Hotel Arena en het Rosewood Hotel in het voormalige Paleis van Justitie zijn er voorbeelden van, en op kleinere schaal ook dit hotel Mercier. Ze plukken de vruchten van maat en vorm, van hoge plafonds, royale trappenhuizen en karakteristieke details. Mercier heeft ook nog eens het voordeel dat het in de omgeving ligt van het Anne Frank Huis, het homomonument en de net geopende fetishwinkel voor gays Mr B.

(lees verder onder de foto)

null Beeld rv
Beeld rv

Maar je hoort de buurt al mopperen. De smalle Rozenstraat is allesbehalve berekend op een hotel, ook al is de omvang met ruim 40 kamers beperkt. Aan- en afvoer van toeristen moet ongetwijfeld overlast veroorzaken, en een parkeergarage ontbreekt. Hier wordt opnieuw een aanslag gepleegd op de veerkracht van Amsterdam, straight friendly of niet.

Amerikaans motel

Een warm thuis, een huiskamer, zo moet Hélène Mercier het zich hebben voorgesteld, en zo voelt het nu ook. Daarom is het jammer dat de liftschacht en de hotelvleugel in de tuin behoorlijk afwijken van het hoofdgebouw. Die vleugel ziet eruit als een gemiddeld Amerikaanse motel, en de matglazen schacht is wezensvreemd voor de Jordaan. Een klimop kan wonderen doen.

(lees verder onder de foto)

null Beeld rv
Beeld rv

Hoewel het niet lang meer zou moeten duren, staat op de website van het hotel voorlopig nog 'opening soon'. Exploitant Vondel Hotels zou te laat een omgevingsvergunning hebben aangevraagd voor het restaurant en de brandweer zou nog een nadere inspectie willen uitvoeren.

null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234