Donderdag 27/02/2020

Het levend standbeeld

Er zijn zo van die brave zielen die hun zomer in het teken zetten van de fun van anderen. Of ze je nu rondgidsen langs de verborgen plekken van je favoriete badstad, met verstomming slaan tijdens je stadswandeling of voor spektakel zorgen op je straatfeest: dankzij hen is jouw zomer die tikkel toffer.

Een glimlach op je gezicht toveren, daarvoor doet Lothar Grob het. Al 21 jaar lang schuimt hij de straten af als steltenloper en levend standbeeld. Zich in de bijzonderste kostuums hijsen en dan uren stilstaan: doe hem dat maar eens na.

Waar je Lothar zoal kan spotten? In Koksijde bijvoorbeeld, zijn favoriete stek aan de kust. "Als ik in de zomer eens een dag geen opdracht heb, dan maken mijn vrouw en kinderen en ikzelf er een dagje van. Terwijl ik enkele uren animeer, trekt mijn vrouw de stad in, of gaat ze naar het strand met de kindjes. Als ik klaar ben met werken, gaan we iets eten achteraf."

Lothar heeft verschillende personages als levend standbeeld. Eentje daarvan is Lysander de Wenself. "Als ik op eigen initiatief op straat aan het werk ben, dan is dat om mijn boterham te verdienen, en dan zet ik een geldbakje. Ik doe dat niet altijd graag, want dat geldbakje past meestal niet bij de rest van het concept. Met Lysander de Wenself kan ik op een subtiele manier een bijdrage vragen. Dan heb ik een fonteintje bij waarin voorbijgangers een centje kunnen gooien." Laat er nooit meer twijfel over bestaan: voorbijgangers die een foto nemen en daarvoor niets in ruil geven, die zien levende standbeelden niet graag komen. "Het hoeft zelfs niet veel te zijn, voor een paar eurocenten doe ik al extra moeite om voorbijgangers een leuke foto te bezorgen."

Omkleden op café

Urenlang stilstaan, Lothar draait er allang zijn hand niet meer voor om. "Mensen denken soms dat levende standbeelden enkel bewegen om eens een andere pose te kunnen aannemen, maar in mijn geval is dat niet zo. Ik doe dat om mensen te bedanken die mij een muntstukje geven. Ik heb ooit in een toneelstuk meegedaan, als levend 'Cupido' standbeeld. Het was pas helemaal aan het einde van het stuk, toen ik een pijl afschoot op een van de acteurs, dat het publiek doorhad dat er de hele tijd een échte persoon in het decor had gestaan."

Lothar, die alle outfits zelf in elkaar knutselt, heeft een uurtje nodig om zich als levend standbeeld uit te dossen. "Ik heb een aantal vaste werkplekken, en daar is altijd wel een winkel of café in de buurt waar ik mij mag omkleden." Zijn nieuwste personage is Opi Bench. "Mijn vader, de 'opi' van mijn kinderen, heette Ben. Hij is vorig jaar in augustus overleden. Mijn act Opi Bench is een eerbetoon aan hem, en aan de opa die hij door zijn veel te vroege overlijden nooit is kunnen zijn. Ik speel zelf Opi Bench, en gekleurde ballonnen hijsen me de lucht in. Ik wil mensen met de act even doen stilstaan bij wat ze liefhebben, want het kan zó uit je leven verdwijnen."

Spot Lothar op de Zeedijk in Koksijde, ter hoogte van de Zeelaan of het Eugenie Terlinckplein. www.dollepret.be.

De vrolijke

straatartiesten

Een vat vol energie vormen ze samen, Les Figurettes Fénoménales uit Menen. De 9 dames marcheren in ware majorettestijl - zonder stok maar met hun keelgat wagenwijd open - op festivals en evenementen.

Ze noemen zichzelf een mooie combinatie échte vrouwen. "We zijn tussen de 30 en 50 jaar oud en kunnen onszelf bijlange niet meer allemaal in een maatje 36 wringen. Maar dat we er stáán, met een rimpeltje en vetrolletje meer, maakt dat de mensen onze act zo charmant vinden."

Les Figurettes Fénoménales gaan een drukke zomer tegemoet. Dat hadden de dames 3 jaar geleden nooit durven vermoeden. "Op de jaarlijkse carnavalsviering in mijn thuisstad Menen viel het mij op dat er geen majorettes meeliepen in de stoet", zegt stichtster Catherine Christiaens. "Ik vond dat jammer. Ik heb toen een aantal vrouwen uit mijn omgeving kunnen overtuigen om in een soort van alternatief majorettekorps mee te dansen. Ons eerste optreden was op een wijkfeest, maar daar hebben we blijkbaar véél indruk gemaakt, want de aanvragen lopen sindsdien vlot binnen."

"Het was zeker niet evident voor alle dames om in zo'n strak pakje en netkousen de straat op te trekken", zegt Tine Moniek. "We wilden ons uiteraard niet belachelijk maken, bij zoveel mensen die ons kenden. Ik denk dat ik het nog het moeilijkst had van allemaal. Ik kan immers maar moeilijk danspasjes onthouden en ik heb dan ook nog geen perfect 'lijntje'. Maar zodra we eraan beginnen, verdwijnt onze schroom. Neen, we zijn geen professionele dansers, maar we stralen zóveel enthousiasme en energie uit, dat het aanstekelijk werkt bij ons publiek."

"Nu drinken we steevast nog twee glaasjes cava samen voor we optreden", zegt Catherine. "Om de laatste zenuwen wat door te spoelen." "En als we afgaan, gaan we sámen af. Ook al gebeurt dat maar zelden, die wetenschap blijft een geruststelling", lacht Tine.

O.a. 1 juli, Reckebilck Feest, Menen, 8 juli, Gapersfeesten, Geluwe, 28 augustus, Belcanto Classic, Westouter.

www.lesfigurettesfenomenales.be.

De alwetende coast greeter

Wie even toerist in eigen land wil zijn, kan zich voor een volgend tripje op sleeptouw laten nemen door een local die helemaal gratis de verrassendste plekjes van zijn stad of dorp laat zien. Linda Chiroli (61) is al meer dan 3 jaar 'greeter' in Oostende, de stad waar ze opgroeide en haar hart verloor.

"Ik durf niet zeggen dat Oostende de mooiste badstad is, maar ik vind Oostende wél een stad met een ziel. Dat ik die liefde met anderen kan delen, vind ik geweldig. In theorie duurt zo'n sessie anderhalf tot twee uur, maar ik kan bezoekers gerust vier uur lang entertainen. Mooie plekjes genoeg hier!"

Haar favoriete stek is het Leopoldpark. "Je kan er echt nog rustig zitten, in tegenstelling tot het veel drukkere Maria Hendrikapark. Ik vertel mijn bezoekers over hoe ik als kind, net als alle inwoners, moest betalen om het park binnen te mogen, terwijl toeristen wél gratis binnen mochten. Ik neem hen ook altijd mee naar de Oosterstrekdam. Je kan er veel rustiger wandelen dan op de Westerstrekdam en je krijgt ook het mooiste zicht op Arne Quinzes kunstwerk Rock Strangers. Ook de Oosteroever bezoeken we altijd. De zee is mijn alles, dus als ik voel dat de groep daar zin in heeft, nemen we weleens de veerboot aan het Vissersplein. Afhankelijk van de interesses van mijn groepje kies ik daarna nog uit andere locaties waar ik veel over kan vertellen: het standbeeld Dikke Mathille, het huisje in de Langestraat waar Napoleon even verbleef terwijl hij het Fort Napoleon ontwierp, het huisje waar James Ensor nog heeft gewoond, de replica van de tweemastsloep De Nele, het nieuwe cultuurcentrum... Je ziet: genoeg te ontdekken!"

Wie Linda of een andere coast greeter wil boeken voor een ontdekkingstocht door een badstad, kan dat doen op www.dekust.be.

De vakantiemakers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234