Maandag 06/12/2021

Brief van de dag

Het leven zou veel mooier zijn als we allemaal wat flamboyante travestieten in onze kennissenkring hadden

De Canal Parade op 4 augustus in Amsterdam.  Beeld ANP
De Canal Parade op 4 augustus in Amsterdam.Beeld ANP

Sophie Van Reeth is studente geschiedenis. Ze schreef deze brief aan staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Beste Theo Francken,

Ik kan me mateloos ergeren aan reacties op uitspraken van politici. Maar deze keer wil ik een uitzondering maken, omdat de zaak me na aan het hart ligt.

De mediafocus anno 2018 op de lgbt+-gemeenschap is niet zonder reden. U ervaart dit klaarblijkelijk als een storende factor in uw heteronormatief wereldje. Ik en veel anderen zien het als een noodzakelijke evolutie naar een samenleving waar iedereen zich veilig en goed in eigen vel kan voelen. Het zorgt bij veel mensen voor representatie, iets dat zolang ontbrak in de massamedia voor dit deel van de bevolking.

Een gevoel van herkenning is voor u vanzelfsprekend. Blank en hetero zijn is geen schande, wil ik even benadrukken. Ik wil hier geen zondebokmechanisme toepassen, ik probeer gewoon duidelijk te maken dat opgroeien voor niemand gemakkelijk is. Wanneer dat moet gebeuren in een omgeving zonder rolmodellen kan dat aanvoelen als uitzichtloos.

Lees ook: Mannen in lingerie en andere 'ongein': de conservatieve man en zijn identiteitscrisis

Dat het nut van een pincet u ontgaat, als man zonder wenkbrauwen, vind ik niet volkomen ongerijmd. Om wenkbrauwen epileren dan op te vatten als een vreemd, bijna onnatuurlijk gebruik is iets anders. Ergens betreur ik het dat u zo gehersenspoeld bent door de sociale constructies rond mannelijkheid en vrouwelijkheid. Eigenlijk is het uw fout niet, maar dat praat het niet goed.

Ter verduidelijking: ik zou biologisch geslacht nooit kunnen ontkennen. Man, vrouw en interseks zijn de enige opties. Alle futiliteiten die daarrond worden opgelegd - kledij, houding en manier van zich te presenteren - zijn een verzameling nutteloze verzinsels. In een agrarische samenleving was teruggrijpen naar genderrollen misschien logisch, maar tijden veranderen. Deze genderrollen hebben geen plaats meer in onze individualistische, kapitalistische samenleving. Deze in stand houden is dan ook overbodig, onrealistisch en op het randje van absurd.

Dit draait niet louter om uw tekstje, het gaat over een groter probleem dat aangekaart moet worden. U schreef een disclaimer in uw bericht, waarvoor ik enige vorm van respect kan opbrengen. Ik geloof wel degelijk dat u meende dat er niets mis was met wat u schreef. Bedankt om op deze manier aan te tonen waarom we de nadruk op deze minderheden nodig hebben. Wat desondanks niet wil zeggen dat u niet verantwoordelijk mag worden gehouden voor uw impulsieve uitspraken.

Ik hoop dat u begrijpt dat deze brief niet geschreven is met kwade intenties, maar met liefde voor diversiteit, en een zeker onbegrip voor onwetendheid en intolerantie.

Meerdere fantastische mannen in mijn omgeving dragen geregeld make-up. En ik kan u zeggen dat dit de meest fantastische verschijningen zijn om rond te mogen vertoeven. Het leven zou veel mooier zijn als we allemaal wat meer flamboyante travestieten in onze kennissenkring hadden. Want in tegenstelling tot kortzichtige, grijze, heteroseksuele muizen maken zij het leven met al zijn ups en downs wat draaglijker.

Als u wilt dat de Pride Parade-wagens van N-VA niet meer geviseerd worden, zou ik twee keer nadenken over dit soort berichten. Ik zou het namelijk erg vinden dat holebi's en transgenders hier het slachtoffer van worden, al zijn ze lid van een partij met waarden waar ik niet achter sta.

Lang leve het flexibele genderspectrum. Lang leve de mensen die de ballen hebben om zichzelf te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234