Zondag 05/12/2021

Het lelijkste woord (3):

Huiveren met lezers

Onze zoektocht naar het taalgedrocht der taalgedrochten blijft u inspireren. Nadat we gisteren konden melden dat 'insteek', 'content' (inhoud) en 'opleuken' een verbeten gevecht leverden voor de titel, is nu kennelijk ook het comité tegen het gebruik van de term 'dagdagelijks' in actie geschoten. Zeer wel, al nemen we de vrijheid om u er nog even op te wijzen dat de zes andere finalisten ('belang', 'onthaasten', 'prent', 'perceptie', 'doe-vakantie' en 'inburgering') toch ook niet moeders mooiste zijn. Uit de tien genoemde woorden kunt u zoals inmiddels bekend nog tot vrijdag twee uur uw topdrie van lelijke woorden kiezen en bezorgen aan jeroen.de.preter@demorgen.be. In afwachting van het resultaat laten we u meegenieten van enkele markante lezersreacties.

"Het lelijkste woord is volgens mij 'dagdagelijks'. Als ik het weer eens hoor, lig ik er nachtnachtelijks van wakker. Het klinkt afschuwelijk en heel leeg, want het zegt niets, maar dan ook niets méér dan het gewone 'dagelijks'. Het gedrocht staat tot overmaat van ramp ook nog in de Woordenlijst Nederlandse taal, foei. Weg ermee.

"Mag ik u mijn welgemeende jaarjaarlijkse nieuwjaarswensen overmaken? Wij zijn immers al bij het laatste maandmaandelijkse kalenderblad van het jaar aanbeland. Gelukkig jaar voor u allen bij De Morgen. Ik blijf het volgen."

Paul Van der Linden

"Van mij mag implementeren er anders ook bij, zo kunnen we het lijstje nog wat opleuken."

Lieve Vanhoyland

"Eindelijk iemand die iets concreet wil doen aan al die afschuwelijke, weerzinwekkende, rillingen-over-de-ruggengraat-woorden. De lijst bevat effectief een aantal gedrochten die me telkens in het oor springen tussen de woordenbrij door en me keer op keer midscheeps treffen in al hun lelijkheid. Een buikkramp en het gevoel dat wansmaak weer een kleine aanslag pleegde op mijn welbevinden. Vreselijk. En steeds verder wordt onze levenskwaliteit ondermijnd."

Stef Bossuyt

"'Het gebeuren': ik weet niet waar, met wie of wanneer, maar ik wil er niet bij zijn."

Wieland De Hoon

"Helaas heb ik de vorige oproep gemist, anders had ik zeker het 'spatje regen' van Frank en Sabine op u losgelaten. Als ik dat hoor in het weerbericht, gaat mijn haar rechtop staan. Ooit spatjes regen zien vallen ? Enfin, dat de lelijkste moge winnen."

Chris Mertens

"In willekeurige volgorde:

1. Dagdagelijks

2. Dagdagelijks

3. Dagdagelijks"

Danny Heijl

"Aan uw vraag of de lezer aub zelf zijn/haar persoonlijk lijstje kon opstellen en doorsturen, kon ik niet onmiddellijk voldoen. Tot ik op dezelfde pagina in het artikel 'Stand der dingen' plots over het spuuglelijk woord BANGELIJK struikelde. Als het even mag, wens ik dit totaal platgeroepen en ab-so-luut nietszeggend woord nooit meer in uw krant tegen te komen. Alstublieft? Dan mag zelfs 'foef' (wat ik overigens een zeer plezant woord vind) of pakweg 'fruitsla' voor mijn part uit uw toptwintig verdwijnen."

Kris Van Campenhout

"1. e-mama. De horror, de horror!! Men zou mensen (en vooral Patricia Ceysens) fors moeten beboeten wanneer ze dit woord in de mond durven te nemen."

Ronny Robberecht

"Hierbij mijn topdrie :

1. insteek

2. prent

3. insteek (te lelijk, dus tweemaal gekozen)."

Monique Van Wassenhove

"Topdrie: het belang van het dagdagelijks onthaasten."

Roger Verhiest

"Het heeft voor u waarschijnlijk weinig belang, maar als ik de content van mijn krant dagdagelijks lees, heb ik niet de minste behoefte aan een doe-vakantie."

Finking Ded

1. hebbeding

2. hip

3. groetjes

Joeri (ook wel een kutwoord)

"Ik kan alleen maar het ontbreken van de legehulswoorden 'stuk' en 'toe' betreuren, naar een stuk verkiezing van het lelijkste woord toe."

Patrick De Rynck

1. Dagdagelijks (weekwekelijks? Maandmaandelijks?)

2. perceptie (brrrr...)

3. insteek (klinkt als iets medisch om je te helpen met plassen ofzo...)"

Debby De Ridder

"Het absolute kutwoord van het (Zuid-)Nederlands is voor mij: 'kaakslag'. Daarbij moet je dan 'voor Vlaanderen' bij denken, liefst uitgesproken door een zielig type met een ringbaardje. Absolute horror."

Philippe Van de Velde

"1. insteek (weerzinwekkend!!!!!!!!!!)"

Ludo Beuten

"L.S.,

In het licht van de omstandigheden lieten wij het helaas na om, gevolg gevend aan uw eerste oproep, een lijst over te maken nopens de door u gewenste gegevens. Bij deze, en te uwer informatie, laten wij u, naar aanleiding van uw tweede oproep, dan ook met graagte onze persoonlijke topdrie geworden.

1. Prent

2. Dagdagelijks

3. Opleuken

Gelieve het nodige te willen doen opdat voormelde termen zouden worden opgenomen in de desbetreffende lijst. Naar de toekomst toe zouden wij het ten zeerste op prijs stellen indien mocht blijken dat wij voor een stuk samen zouden kunnen schrijven aan een dergelijk verhaal.

Uw inzet ten volle waarderend verblijven wij intussen,

Uw nederige dienaar,"

Eelen Kristof

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234