Zondag 26/03/2023

Zedenzaak

"Het leek of ze het niet wilde, maar ja, je hebt betaald"

Leden van de rechtbank (VLNR) Karin Janssen, David van Kuppeveld, mr. Woretshofer, mr. Goessen, mr. Feuth en Dhr. Penders tijdens de regiezitting van de Valkenburgse zedenzaak. Beeld ANP
Leden van de rechtbank (VLNR) Karin Janssen, David van Kuppeveld, mr. Woretshofer, mr. Goessen, mr. Feuth en Dhr. Penders tijdens de regiezitting van de Valkenburgse zedenzaak.Beeld ANP

In de Valkenburgse zedenzaak worden 29 mannen verdacht van betaalde seks met een 16-jarig meisje. Vinden ze het erg? Ja, maar vooral voor zichzelf.

PETER DE GRAAF

Een 22-jarige jongeman wist dat er iets niet in de haak was, toen hij in oktober vorig jaar in een Valkenburgs hotel voor 100 euro seks had met een 16-jarig meisje. "Ze was terughoudend, anders dan normaal", vertelde hij later aan de politie. "Het leek of ze het niet wilde. Ze was niet actief."

Maar toch is hij niet weggegaan. "Ik had betaald", zei de jongeman, die nog thuis woont.

Een 41-jarige man betaalde twee dagen later 80 euro voor seks met het meisje. Hij was al verbaasd dat de deur geopend werd door een jongen (de 21-jarige Armin A., die vorige maand wegens mensenhandel is veroordeeld tot twee jaar cel). "Ik dacht dat ik met een dame had ge-sms't", zei hij tegen de politie. "Toen ik de slaapkamer verliet, zag ik de jongen op de kobaltblauwe bank zitten. Ik vond dat niet prettig. Het klopte niet."

Een 52-jarige klant, die 50 euro uitgaf voor een vluggertje: "Ze was stil, ze zei niets. Ze was niet spontaan." Hij vond het ook niet fijn dat "die jongen" op het balkon zat. Officier van justitie David van Kuppeveld: "Deze meneer had de opa van het meisje kunnen zijn."

Gisteren stonden voor de rechtbank in Maastricht 6 van de 29 verdachten terecht wegens betaalde seks met een minderjarig meisje. Ze waren zelf niet aanwezig, uit schaamte en vrees voor de media-aandacht. De officier van justitie eiste onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van vier maanden tot een jaar tegen hen.

De advocaten hadden woensdag in een regiezitting gevraagd om een behandeling achter gesloten deuren. Maar daar zag de rechtbank geen reden voor. Wel ging de rechtbankvoorzitter omzichtig om met hun privacy. Hij noemde alleen hun achternaam, geen woonplaats, geen beroep.

Ze komen alle zes uit Limburg en hadden gereageerd op een advertentie van de "18-jarige Kimberley" op de prostitutiewebsites www.kinky.nl en www.sexjobs.nl. Ze gingen er ook vanuit dat ze 18 jaar of ouder was, verzekert hun advocaat Ivo van den Bergh. "Ze waren niet bewust op zoek naar een minderjarige. Het zijn zorgeloze hardwerkende burgers die opeens als actoren in een kinderseksschandaal zijn beland. Ze worden als pedofiel en viezerik bestempeld."

Van den Bergh pleit voor vrijspraak ofwel "ontslag van rechtsvervolging wegens gebrek aan schuld". En als de rechter ze dan toch een straf wil opleggen, dan vindt hij een taakstraf meer dan voldoende. "Uiterlijke kenmerken kunnen absoluut geen zekerheid geven over leeftijd", betoogt hij. "Ze hebben misschien moreel verwerpelijk gehandeld, het zijn vaak mannen met gezinnen. Maar dat maakt ze nog geen pedofielen."

Alarmbellen

Officier Van Kuppeveld vindt het onbegrijpelijk dat niemand aan de bel heeft getrokken, ook al hadden ze twijfels: "Als het meisje eerst de kamer uitloopt om het geld weg te brengen, dan moeten toch alle alarmbellen gaan rinkelen. Het is niet pluis."

Over haar leeftijd: "Als het verschil zo moeilijk is te zien tussen een meisje van 16, 17, 18, 19 of 20 jaar; dan moet je je dus afvragen of je wel met een meisje van 18 moet afspreken." Bij twijfel niet inhalen, onderstreept hij. "Deze strafzaak heeft een enorme impact op het leven van de verdachten. Maar deze zaak was er nooit geweest als zij 110 procent zeker wisten dat ze meerderjarig was."

Volgens hem moeten de klanten van minderjarige prostituees hard aangepakt worden. Want zonder vraag geen aanbod - dat helpt in de strijd tegen "moderne slavenhandelaren" die geld verdienen met het uitbuiten van jonge meisjes of jongens. Het OM heeft vorige maand nog een nieuwe richtlijn gepubliceerd over de gewenste strafmaat, mede met het oog op de Valkenburgse zedenzaak: tot zes maanden cel bij "niet binnendringen", zes tot vijftien maanden bij "binnendringen".

Portret van advocaat Ivo van de Bergh voor de rechtbank van Maastricht. Hij is de raadsman van meerdere verdachten in de Valkenburgse zedenzaak. Beeld ANP
Portret van advocaat Ivo van de Bergh voor de rechtbank van Maastricht. Hij is de raadsman van meerdere verdachten in de Valkenburgse zedenzaak.Beeld ANP

De verdediging vindt de strafeisen veel te hoog. Volgens de advocaten liggen de straffen in vergelijkbare zaken veel lager. In een zedenzaak met een 15-jarig meisje in Heerlen werd een klant onlangs veroordeeld tot een celstraf van twee dagen en een taakstraf.

Volgens het OM zijn de klanten van 'Kimberley' vooral heel erg met zichzelf begaan. Ze vrezen voor hun relatie, gezin of werk. "Het eigenbelang staat voorop, de gevolgen voor het meisje zijn ondergeschikt", zegt officier Van Kuppeveld.

Een uitwonende dochter wil geen contact meer met haar vader. Een bedrijfseigenaar vreest voor zijn bedrijf. De politie kwam hem daar bezoeken en sprak met een werknemer. "Gelukkig kan hij die werknemer vertrouwen, anders had hij de zaak wel kunnen sluiten", zegt advocaat Van den Bergh.

Het zijn "doorsneemensen", zo typeren de advocaten de bijna 30 klanten die gisteren, vandaag en volgende week voor de rechter staan. Ze zijn restauranteigenaar, schoonmaker, bedrijfsadviseur, metaalbewerker, studiebegeleider of zelfs een medewerker van een jeugdinstelling (die inmiddels is ontslagen).

2 jaar cel voor Armin A. in Valkenburgse zedenzaak. Beeld ANP
2 jaar cel voor Armin A. in Valkenburgse zedenzaak.Beeld ANP

Don Quichot

De hoogste strafeis (een jaar onvoorwaardelijke celstraf) spreekt het OM uit tegen een 49-jarige klant die aanvankelijk ontkent seks te hebben gehad. Ook deed hij zich volgens het OM voor als "een goedwillende burger die als een soort Don Quichot het misbruik van jonge meisjes wilde bestrijden". In een latere verklaring erkende hij toch dat er seks was bedreven "op initiatief van het meisje".

De rechtbankvoorzitter las een slachtofferverklaring voor van het nu 17-jarige meisje. "Nog steeds kan ik niet goed beseffen wat er met mij vorig jaar allemaal is gebeurd", zegt ze. "Wanneer ik er nu op terugkijk weet ik wel dat het allemaal niet goed was."

Ze zit in een gesloten behandel- en opvangcentrum. Ze is haar vrijheid kwijt en vindt dat heel erg: "Ik heb het gevoel dat ik ook heel erg gestraft ben op deze manier." Ze twijfelt of ze ooit nog wel een leuke jongen zal ontmoeten. "Welke jongen wil mij nog, wanneer hij hoort wat er met mij allemaal is gebeurd in het verleden? Soms vraag ik me wel eens af: ben ik nog wel goed genoeg voor een jongen?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234