Zondag 28/02/2021

Het lakse land

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het Brusselse parket en de Brusselse politie, zo blijkt, hebben het onderling afgesproken: in de hoofdstedelijke zone-30's knijpen ze niet zozeer een oogje dicht, ze zetten een dikke zonnebril op de neus. Het is namelijk de bedoeling dat er vanaf 57 kilometer per uur geverbaliseerd zal worden, dat is dus ongeveer het dubbele van wat is toegelaten. Ze mikken alleen op de dikke overtreders, om die dan met succes te laten berechten. Daar is wat voor te zeggen, behalve dat men op straat de onveiligheid laat toenemen.

Zo'n zone-30 geldt over het algemeen alleen rond scholen, ziekenhuizen of in woonbuurten. Dat neemt niet weg dat de Brusselse 'ordehandhavers', what's in a name, onder elkaar beslist hebben dat voetgangers zich best wat sneller mogen reppen over voetpaden, dat kinderen weer wat beter mogen uitkijken als ze op de stoep op hun fietsjes rijden, dat oudjes niet meer aangemoedigd worden het huis te verlaten. Alle prioriteit naar de auto, en wie hem bestuurt. Het kan in Brussel weer dubbel zo snel dan eigenlijk wettelijk mag: niet op autosnelwegen, maar in woon- en leefbuurten.

De federale minister van Justitie kan proberen de betrokken parketten in de pas te doen lopen, maar daar kent men de rechtsregels perfect, zeker die bepalingen die in het eigen voordeel te interpreteren zijn. Daar weet men als geen ander dat geen enkele federale minister in staat is volgehouden druk uit te oefenen op hoge parketmagistraten en politieoversten. De ministers zijn immers ontslagnemend, en in lopende zaken. Versta: tijdelijk in opdracht, beperkt in mandaat. Een regering die eigenlijk geen partij is voor hoge en vooral vastbenoemde functionarissen. Die doen stilaan wat ze willen. Of, bij gebrek aan regelgeving, wat hen nuttig en nodig lijkt.

Bijna een jaar na de val van de regering zijn er steeds meer signalen dat de overheid steeds moeizamer werkt. Omdat het federale niveau geen macht meer kan uitoefenen en dus verstoken is van gezag. Het land en de economie lijken wel te blijven functioneren, maar dat is schijn. Week na week is er een facet(je) van het apparaat dat opdroogt en stilvalt. Als lopende zaken te lang duren, raakt het land buiten adem en houdt het ambtelijke apparaat ter plaatse rust, het justitiële incluis. En tenslotte raakt niets vooruit. Op de snelheidsduivels na.

Walter Pauli
Politiek commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234