Zondag 25/09/2022

ReportageFitnesscentra

Het laatste zweet voor de fitness sluit: ‘Nog even alles uit ons abonnement halen’

Jims-fitness in Leuven. Beeld Tim Dirven
Jims-fitness in Leuven.Beeld Tim Dirven

Nergens zijn meer gezonde mensen bij elkaar in een ruimte, maar toch moeten ook de fitnesscentra weer dicht. Even voor sluitingstijd vallen de laatste druppels zweet, maar opgeven bestaat niet in de fitness. ‘Tot ik erbij neerval. Ze mogen me hier de laatste groet komen brengen.’

Bruno Struys

Net als dit voorjaar zullen ook nu weer de fitnesscentra in ons land de deuren sluiten, door de maatregelen van de Vlaamse regering. Van gespierd optreden kennen ze wel iets in de gym: al bij aankomst wordt ons magere lijf weer de deur uit gestuurd. “U bent voorbij de handgel gelopen”, zegt Dominique Chapelle, de 65-jarige zaakvoerder van Fitness Center Heverlee, bij Leuven.

Hij heeft stickers op de vloer gekleefd om tot afstand aan te manen, de ramen gekanteld voor verluchting en aan elk toestel een desinfectiespray gezet. Het tiental aanwezigen sprayt consequent na elke zweetbeurt het toestel schoon. Ze moeten van Chapelle het mondmasker altijd aanhouden, alleen tijdens de oefeningen mag het tot onder de neus zakken.

Chapelle heeft zijn bovenontwikkelde biceps gescheurd, toen hij eigenhandig alle toestellen uit elkaar zette voor de veilige heropening in juni. De man is nochtans van geen kleintje vervaard.

Bekers blinken op het schap, foto’s herinneren aan glorieuze kampioenschappen. “Op mijn hoogtepunt duwde ik 245 kilo”, zegt Chapelle, terwijl hij de rechtervoet vooruitzet, door de knieën gaat en een denkbeeldige halter tilt. Dat was ergens begin jaren 80, toen bodybuilding nog enigszins het Griekse schoonheidsideaal propageerde. Een foto ernaast toont een van de klanten en de evolutie naar een anabole steroïde-esthetiek.

Wie nu denkt dat enkel krachtpatsers in de fitness komen, vergist zich. Aan een toestel voor schouder en borst zit de 71-jarige Nicole Sterckx, niet om haar achternaam meer glans te geven, maar op doktersadvies. “Ik heb parkinson en ik kom drie keer per week. Ik ga dit weer moeten missen en mijn lichaam voelt dat meteen.”

En dan krijgt Chapelle telefoon. “In Leuven moeten we vanavond al toedoen?” Het antwoord aan de andere kant blijkt bevestigend: burgemeester Ridouani (sp.a) heeft net beslist dat de maatregelen van de Vlaamse regering in Leuven om middernacht ingaan.

Dominique Chapelle (l.), zaakvoerder van Fitness Center Heverlee, met klant Nicole Sterckx (r.) Beeld Tim Dirven
Dominique Chapelle (l.), zaakvoerder van Fitness Center Heverlee, met klant Nicole Sterckx (r.)Beeld Tim Dirven

“Pijnlijke zaak”, zegt Chapelle. “Ik ben bang dat ik op termijn definitief ga moeten sluiten.”

Hij heeft voor bijna een half miljoen euro aan toestellen staan. Die zijn gelukkig afbetaald, maar de huur en andere kosten blijven lopen. Chapelle is al 65, maar doet dit nog met evenveel hart en ziel, van tien uur ’s ochtends, tot tien uur ’s avonds. “Ik doe dit al 31 jaar en hoop er nog zeker 15 jaar bij te doen. Tot ik er bij neerval. Ze mogen me hier mijn laatste groet brengen.”

Hij begrijpt dat de overheid maatregelen moet nemen, maar het komt hard aan. “Hier werken mensen net aan hun weerstand. Maar ja, in grote fitnesscentra draait het enkel om het geld. Wij zijn het slachtoffer van die ketens met hun nonchalant gedoe.”

Verslavend gevoel

Even verderop, in een van de 28 vestigingen van de Belgische fitnessketen Jims, denken ze daar enigszins anders over. “Ik denk niet dat dat over ons gaat”, zegt Jims-CEO Francis Ottevaere, in hemd, maar op sportschoenen.

Achter de CEO kreunt en steunt iemand terwijl hij 50 kilo omhoog haalt. De 34-jarige Marco Bahre is een bodybuilder uit Aleppo, Syrië. Hij toont op zijn gsm een foto van zijn gespierde lijf voor een Syrische vlag. Een dikke druppel zweet valt op het scherm. “Volgend jaar wil ik Belgisch kampioen worden.”

Syriër Marco Bahre in Jims. Beeld Tim Dirven
Syriër Marco Bahre in Jims.Beeld Tim Dirven

Hier en daar staan duo’s zonder mondmasker met elkaar te praten, of elkaar te helpen met oefeningen. “Wij zitten in elkaars bubbel”, zeggen de studenten Leon Pelgrims (24) en Brent Belmans (25).

“We dachten nog snel alles uit ons abonnement te halen deze week, maar blijkbaar hebben we nog maar tien minuten”, zegt Pelgrims. “Ik heb thuis wel halters, maar dat is toch anders.”

“Hier kan je stoom aflaten, na een dag in auditoria”, vult Belmans aan. “Het is ook zo’n verslavend gevoel, om hier even af te zien.”

30 procent meer abonnementen

Niet enkel de mondmaskers, ook de infectiesprays zijn iets schaarser bij Jims, al worden ze zeker gebruikt. De capaciteit van de Jims-zalen is drastisch verlaagd, tot één sporter per 10 vierkante meter, en heel wat toestellen zijn buiten gebruik geplaatst. De ventilatie blaast volop en aan de ingang meet een medewerker van elke bezoeker de lichaamstemperatuur.

“Ik denk dat er twee scholen zijn”, zegt Jims-CEO Ottevaere. “In Frankrijk ziet men ons als plaatsen waar mensen bij elkaar komen. In Nederland ziet men ons als deel van de oplossing. Ik ben verrast dat Vlaanderen onze noorderburen niet volgt.”

Ottevaere schat dat hij dit jaar 20 procent minder omzet dan voorzien zal draaien. Dat lijkt, gezien twee periodes van verplichte sluiting, nog mee te vallen. “In september en oktober hebben we 30 procent meer abonnementen verkocht”, verklaart hij. “Voor sommige mensen was de lockdown een wake-upcall om aan hun gezondheid te werken.”

Jims bouwt zich om van fitnessuitbater naar ‘coaching company’. Ze gaan oefeningen voor thuis delen met hun leden en groepslessen zoals zumba via streaming laten doorgaan. Toch zullen veel werknemers op tijdelijke werkloosheid belanden. Ottevaere denkt dat vooral de zelfstandige fitnessuitbater, de eenmanszaak, in de problemen kan komen door deze nieuwe gedwongen sluiting. “Opgeven bestaat niet in de fitness”, sust Dominique Chapelle.

CEO van Jims Francis Ottevaere. Beeld Tim Dirven
CEO van Jims Francis Ottevaere.Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234