Maandag 28/11/2022

'Het Laatste Nieuws' aanvaardt geen enkele advertentie meer van racistische partij

VRT en VTM beraden zich vandaag over houding tegenover Philip Dewinter en co.

Blok-arrest zet media aan het denken

Het Blok-arrest van het Gentse hof van beroep zet ook de media aan het denken. Het Laatste Nieuws besliste gisteren dat het alle advertenties van de racistische partij zal weigeren, hoofdredacteur Paul Daenen kan zich ook voorstellen dat interviews met Blok-kopstukken tot het verleden behoren. VRT en VTM vergaderen vandaag over de het arrest van het hof van beroep.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Moeten de media anders omgaan met het Vlaams Blok nu de partij veroordeeld is door het Gentse hof van beroep? Volgens Pol Deltour, nationaal secretaris van de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten, is het antwoord op die vraag "heel delicaat". "In de krantencommentaren zie je hoe uiteenlopend er gereageerd wordt op de uitspraak", zegt Deltour. "De Morgen staat bijvoorbeeld diametraal tegenover Het Belang van Limburg. De oude discussie zal nu wellicht weer oplaaien: moet je het Vlaams Blok negeren of ze toch maar kritische aandacht geven? Ik kan me voorstellen dat dit arrest de verdedigers van de eerste aanpak iets meer argumenten geeft."

Voor Het Laatste Nieuws, de krant met de grootste oplage in Vlaanderen, lijkt die stelling op te gaan: de krant besliste gisteren om geen enkele advertentie van de partij meer te aanvaarden. Vorig jaar aanvaardde de krant nog wel kleine advertenties op de regionale pagina's zonder politieke boodschap. In De Standaard stond gisteren dat Het Laatste Nieuws dit keer ook andere Blok-propaganda zou aanvaarden. "Maar dat klopt niet, we hadden nog geen beslissing genomen", zegt hoofdredacteur Paul Daenen. "En we hebben vandaag beslist dat advertenties van de partij geen plaats meer krijgen in de krant."

Op redactioneel vlak verandert er op korte termijn niets. "Sowieso is het onze politiek om het Blok in de aanloop naar de verkiezingen niet op te nemen in reportages, human interest-verhalen of de grote verkiezingsdebatten met de lezers", zegt Daenen. "Als ze nieuws hebben, krijgt dat natuurlijk wel aandacht." Op lange termijn zal het arrest wel voor bepaalde veranderingen zorgen. "Ik kan daar nog niet concreet op antwoorden, omdat we nog niet overlegd hebben met onze politieke redacteurs. Maar ik kan me voorstellen dat een interview met Philip Dewinter, zoals we er onlangs een hebben afgenomen, in de toekomst uitgesloten is. Het is moeilijk om vertegenwoordigers van een racistische partij nog zo aan bod te laten komen."

Bij Gazet van Antwerpen denkt men daar anders over. "Dit arrest zal niets aan onze houding veranderen", zegt politiek commentator Paul Geudens. "We waren in het verleden niet fout. We zullen nog Vlaams Blokkers interviewen, zonder dat dat propaganda is. Als je ze kritisch aanpakt, help je hun ideeën niet te verspreiden. We zijn het ook niet eens met alle standpunten van het Vlaams Blok en zeker niet met de manier waarop de partij ze verspreidt. We vinden dat over alles gepraat moet kunnen worden, op voorwaarde dat er geen sprake van racisme of discriminatie is. Maar evengoed: veel problemen zijn in het verleden niet aangepakt omdat ze door het Blok waren aangekaart. Terwijl je geen 700.000 kiezers aan de kant kunt schuiven."

Samen met Het Belang van Limburg was Gazet van Antwerpen tot nu toe de enige Vlaamse krant die advertenties van het Vlaams Blok opnam in zijn kolommen. "Maar we gebruikten daarvoor wel een filtersysteem", zegt Eric Christiaens, commercieel directeur van Concentra. "Ik ben ervan overtuigd dat er in het verleden geen boodschappen zijn verschenen die in strijd zijn met humane en andere waarden." Toch wil Christiaens bekijken of die aanpak nog volstaat. "We gaan het arrest bestuderen en we zullen met de hoofdredacteurs rond de tafel gaan zitten. Dat zal eerstdaags gebeuren."

Ook op de nieuwsredacties van VRT en VTM wordt vandaag vergaderd. Op dit moment leggen de twee zenders de laatste hand aan hun verkiezingsprogrammering. "Wij beraden ons morgen (vandaag, RG)", zegt Klaus Van Isacker, directeur informatie van VTM. Eenzelfde geluid bij Leo Hellemans, hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst: "We gaan samenzitten met de collega's van de radioredactie en met de politieke redacteurs. Voor we dit grondig uitgediscussieerd hebben, ga ik hier niets over zeggen." Vraag is bijvoorbeeld of de iets 'soepelere' manier waarop de VRT tijdens de campagne van vorig jaar met Vlaams Blok-kopstukken omsprong, nog houdbaar is. De juridische dienst van de openbare omroep onderzoekt momenteel wat de gevolgen zijn van het Gentse arrest.

Kan de racistische partij overigens nog blijven zetelen in de raad van bestuur van de VRT? Volgens de cultuurpactwet kan dat recht ontnomen worden als de basisregels van de democratie geschonden worden, zegt Dirk Voorhoof. Volgens Guy Peeters, voorzitter van de raad van bestuur van de openbare omroep, is die vraag voorlopig niet aan de orde. "Als Cassatie het arrest van het Gentse hof van beroep niet verbreekt, zullen we er ongetwijfeld wel op moeten antwoorden", aldus Peeters. "Dat zal besproken moeten worden in de commissies Media en Cultuur van het Vlaams Parlement."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234