Zondag 04/12/2022

Het laatste kunstje van de 65-jarige Tomislav Ivic

LUIK.

EIGEN BERICHTGEVING

Bij Standard Luik zien ze de zaken weer groots en gloeit de ambitie. Binnen de drie jaar moeten de Rouches hun negende landstitel binnenhalen en de poort openen naar de Champions League, misschien in 2001 al omgeturnd tot de 'Europese superliga.'

Het is niet de eerste keer dit decennium dat ze in Luik zonder een spoortje bescheidenheid de 'grote verandering' aankondigen. Door gebrek aan onderbouw en structuur liep het telkens met een sisser af. Maar deze keer gooien ze aan de Maas ijzersterke troeven op tafel. Als eerste Belgische club gaat Standard sportief-economisch op de Europese toer. Er was al de belangrijke inbreng van de Italiaanse conserven- en voedingsfirma Cirio. Dit jaar pompt Adidas naar schatting 200 miljoen frank in de club. De bestuurstop werd herschikt met André Duchêne aan het roer als opvolger van Jean Wauters. De stem van Adidas-topman Robert-Louis Dreyfus zal in de nieuwe raad van bestuur zwaar doorwegen.

Een club redt het vandaag niet meer met louter een verankering aan regionale bedrijven als het op Europees vlak een belangrijke rol wil spelen. Voorzitter Duchêne: "Gezien de evolutie in het voetbal, moet je over de grenzen heen gaan samenwerken. Je kunt gewoon niet anders. Je stelt vast dat de Champions League, binnenkort allicht de superliga, de rijkere clubs altijd maar rijker maakt. Dit ten nadele van de armere clubs die met lede ogen toezien hoe hun spelers met groot talent of einde contract wegtrekken naar de meest biedende. Standard zag de laatste jaren een aantal spelers vertrekken naar andere horizonten. Ik maak me daar ongerust over. Weet je, nog niet zo lang geleden sloten we op 25 juni 's middags de transferperiode af. Nadien kon je nog twee transfers realiseren tot 31 december. Vandaag zijn er geen regels meer. Iedereen komt en gaat het hele jaar door. Het lijkt me geen gezonde situatie. Ik hoop dat de autoriteiten in de voetbalwereld een nieuwe regelgeving vinden die voor meer stabiliteit zorgt. Intussen wapenen wij ons zo goed mogelijk en reken ik op de loyauteit van onze spelers. Ik hoop dat ze tenvolle meewerken om de club weer het prestige van weleer te geven Over drie jaar willen we opnieuw een vooraanstaande rol spelen in de Belgische competitie en meedoen op Europees vlak."

Over één zaak hoeven ze zich bij Standard geen zorgen te maken. De infrastructuur zal binnen afzienbare tijd al de strengste 'Europese normen' halen. In het vooruitzicht van Euro 2000 was Sclessin de voorbije maanden een grote bouwwerf. Tribune 1 is nu af en eind september kan tribune 3 opgeleverd worden. Tegen 1999 zal Standard beschikken over een ultramodern stadion met een capaciteit van 30.000 zitplaatsen.

Sclessin ademt weer ambitie en die moet Tomislav Ivic invullen. De 65-jarige Kroaat, die met Hajduk Split (3), Ajax, Anderlecht en FC Porto kampioen werd, wil zijn pensioen nog even uitstellen. Adidas-baas Dreyfus en zijn vennoot Luciano D'Onofrio, een spelersmakelaar van Italo-Luikse origine, hadden niet veel overredingskracht nodig om Ivic te paaien.

De nieuwe technische directeur (zijn officiële titel), enkele weken voor het WK nog ontslagen als bondscoach van Iran, liet er geen gras over groeien en drukte in geen tijd zijn stempel op het clubleven. In samenwerking met D'Onofrio stippelde hij een transferbeleid uit, dat niet toevallig een Kroatisch tintje kreeg. Het clubmonument 'Bodart', een plantrekker volgens Ivic, werd van zijn sokkel gestoten. Tweede doelman Peter Maes werd eveneens gedumpt. Ivic sprak zijn veto uit over een ruil Emile Mpenza-Enzo Scifo, omdat het geen zin had een foerier binnen te halen als de speler vertrekt die hij moet bevoorraden. Dat Wamberto én Standard kozen voor het lucratieve bod van Ajax, kon hij niet verhinderen. Met dat geld wordt allicht nog een versterking binnengehaald. Robert Spehar kwam ter sprake, maar die verkiest in het mondaine Monaco te blijven. Haast is er niet bij. Standard wacht nog even de resultaten van de seizoensstart af.

Ivic regeert met ijzeren hand in de vurige stede. Sommige insiders gewagen van een schrikbewind. Een voorvalletje ter illustratie. Jarenlang konden huisjournalisten de club vrij binnen en buiten. Het nieuwe reglement van inwendige orde verbiedt dat voortaan. Zo moest onlangs assistent Jean Nicolay, samen met de andere oud-gediende Jean Thissen in de technische staf opgenomen, een journalist snel het medische kabinet buitenwerken om de ongenode gast aan het oog van de nieuwe patron te onttrekken. Iedereen vreest de toorn van Ivic.

Spelers vertelden ons ook dat in lengte van jaren nooit zo hard werd getraind. In juli meer dan veertig sessies van twee uren. Gedurende die voorbereidingsperiode vertoefden ze vijf op zeven dagen in afzondering. Ze konden in het hotel hun nachtrust goed gebruiken. Wie met Ivic praat, kan het bijna niet geloven dat deze man zo'n harde is en dictatoriale trekjes heeft. Bij de begroeting is hij een en al hartelijkheid. Wel dertig seconden schudt hij ons de hand. Ivic: "Ik heb genoeg geld verdiend om de rest van mijn leven te rentenieren. Maar toen ik op mijn boot of in de strandstoel lag te luieren, begon het snel te knagen. Ik miste het voetbal en heb het blijkbaar nog altijd nodig om gelukkig te zijn. Wat graag ging ik in op het aanbod van Standard, zeker toen ik de garantie kreeg dat de groep rond Robert Louis Dreyfus zich hier engageerde. Dit is wel mijn laatste uitdaging, want als ik hier zal stoppen word ik 68. Dan is het genoeg geweest. Denk nu niet dat ik ga uitbollen. Ik krijg drie jaar om een bepaald doel te bereiken. Stap voor stap zal ik daaraan werken. Dit jaar willen we, net als driekwart van de Belgische ploegen, strijden voor een Europees ticket."

De oefenmatchen tegen Lens en AC Milaan vielen tegen, maar vrijdag troefde Standard dan toch Aalst af met 0-3 in de ligabeker. Niet slecht, ondanks de afwezigheid van de Mpenza's. Lukunku en de kopbalsterke Mornar bewezen dat Luik aan offensieve slagkracht heeft gewonnen. Dat belooft, al moet nog een lange weg afgelegd worden. Ivic: "Soms zit het bij enkele jongens mentaal nog moeilijk. Vooral bij degenen die hier de laatste jaren al waren. Je merkt dat ze de last dragen van jaren slechte resultaten. Ze verbergen zich sporadisch en durven niet voluit te gaan. Dat moet eruit. Ze hebben de kwaliteiten, maar die zullen pas aan de oppervlakte komen als ze meer durf aan de dag leggen. Ze mogen van mij gerust af en toe wat meer méchant uit de hoek komen."'

"Ik eis van mijn spelers betrokkenheid en discipline! Met hen streef ik ernaar dat hier op Sclessin de ambiance van de grote dagen weerkeert. Standard moet een populaire club worden in deze regio en ver daarbuiten. Hier is alles voorhanden om dat doel te bereiken."

Toni Merckx

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234