Vrijdag 06/12/2019

'Het korte verhaal is hét genre om de menselijke eenzaamheid te openbaren'

Waar komt de inspiratie voor Inderdaad vandaan?

"Inderdaad zal dit najaar verschijnen in VERONDERSTELLINGEN, mijn nieuwe verhalenbundel met onderling verbonden verhalen die stuk voor stuk het thema 'veronderstellingen' onder de loep nemen. Het boeit me hoe mensen vaak veel minder weten dan ze denken te doen, dat ze handelen naar hun vaak verkeerde veronderstellingen tot er slachtoffers vallen. Anderen raken dan weer geïsoleerd door veronderstellingen die wel gegrond zijn. Met Inderdaad wilde ik een verhaal schrijven over iemand die elke veronderstelling die er over hem heerst voor waarheid aanziet, en zich daar naar gedraagt."

Het is bekend dat jij een hart hebt voor korte verhalen. Waarom?

"Ik heb de laatste jaren zeer veel inspanningen geleverd voor het verlenen van een grotere zichtbaarheid en waardering van het korte verhaal. Net kwam Naar de staduit, een bloemlezing die ik samen met de Nederlandse auteur Sanneke van Hassel samenstelde. We werkten er twee jaar zeer hard aan, en vrijwel onbetaald, voor de literatuur. We lazen een massa verhalenbundels en bundelden 39 internationale auteurs van korte verhalen. Sommigen bekend, anderen te ontdekken. Het zijn 21ste-eeuwse verhalen die zich afspelen in grote steden. We zijn trots op het resultaat, dat er in de eerste plaats is gekomen omdat we beiden zoveel van het genre houden, zowel wat het lezen als het schrijven betreft.

"Het korte verhaal kan aan de slag met een op het eerste gezicht banaal beeld of idee, en zich zonder veel biografische details diep ingraven in de psyche van het hoofdpersonage, dat vaak een epifanie doormaakt. Het is ook het genre bij uitstek om de menselijke eenzaamheid te openbaren. Bij thematische bundels vind ik het heerlijk om niet voor één perspectief te moeten kiezen, maar een thema vanuit zoveel verschillende invalshoeken te kunnen bekijken, ook erg extreme.

"Voor het grote publiek geldt 'onbekend is onbemind', denk ik. Velen zien niet in dat je korte verhalen, net als poëzie, anders moet lezen dan een roman. In het Angelsaksische taalgebied, Turkije en het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Japan is het korte verhaal trouwens wel altijd populair gebleven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234