Dinsdag 03/08/2021

Voetbal

‘Het kon bijna niet anders dan fout lopen tussen Coucke en Vanden Stock’

Marc Coucke en Roger Vanden Stock bij de bekendmaking van de overname van Anderlecht door Coucke in december 2017. Beeld AFP
Marc Coucke en Roger Vanden Stock bij de bekendmaking van de overname van Anderlecht door Coucke in december 2017.Beeld AFP

Dat Marc Coucke zelfs zijn verleden heeft afgepakt, zei oud-Anderlecht-preses Roger Vanden Stock dit weekend in deze krant. ‘Alles van het oude Anderlecht moest weg. Buiten. Démission.’ De nieuwe patron gaf hem ogenblikkelijk lik op stuk op sociale media. Een pijnlijke open oorlog, maar wel eentje die moeilijk te vermijden viel, zegt professor Jesse Segers.

Als u die uithalen heen en weer ziet, denkt u dan niet: mannen, zet jullie daarboven?

“Natuurlijk hebben wij die reflex als buitenstaander. Wij lezen dat en denken: hou het toch netjes, heren. Maar uiteindelijk zijn dit geen gekke dingen, hoor. Hun beider reacties zijn volstrekt logisch. Ik denk dat het bijna niet anders kon dan fout lopen tussen Vanden Stock en Coucke.”

Waarom?

“Wat er bij Anderlecht gebeurd is, is in feite de simpele overname van een familiebedrijf door een externe partij. In theorie zou je willen dat dat heel proper verloopt en dat de oude pater familias met een mooi publiek gebaar het stokje doorgeeft aan de nieuwe baas en zich vervolgens afzijdig houdt. In de praktijk gebeurt dat zelden. Uiteindelijk moet Vanden Stock zijn kindje loslaten. En je ziet van hier dat dat niet pijnloos kan. Zijn reactie is heel logisch en menselijk.

“Daar komt dan nog bij dat Coucke en Vanden Stock geen historie delen. Dat maakt het niet makkelijker. Dat gezegd zijnde: er is even vaak miserie wanneer iemand die niet tot de familie behoort maar wel gepokt en gemazeld is in het bedrijf, overneemt. Die moet evenzeer komaf maken met zijn voorganger en dat is soms nog moeilijker, aangezien men hem daar voorheen steeds mee vereenzelvigd heeft.”

Is de reactie van Coucke even logisch?

“Absoluut. Coucke heeft systemisch gezien zeer logisch gehandeld na de overname. Hij wil een nieuw verhaal schrijven bij Anderlecht en organisatiekundig lijkt hij me dat ook goed te doen. Dat hij nu zo reageert op Vanden Stock is ook een uiting van leiderschap: hij wil aan zijn medewerkers en supporters laten zien dat hij achter hen staat en de verwijten niet zomaar pikt.

“In feite zijn dit twee ego’s die botsen. Maar wel twee ego’s die de beste intenties hebben en allebei handelen uit liefde voor de club. Alleen uiten ze die op een verschillende manier.”

Professor Jesse Segers: “Ik ken de interne keuken niet, maar Anderlecht vertoonde alle uiterlijke tekenen van een verwaarloosde organisatie.” Beeld rv
Professor Jesse Segers: “Ik ken de interne keuken niet, maar Anderlecht vertoonde alle uiterlijke tekenen van een verwaarloosde organisatie.”Beeld rv

Coucke verwijt Vanden Stock lijken weggemoffeld te hebben. Is dat meer dan een manier om autoriteit te winnen als nieuwe baas?

“Het is sowieso een beproefd recept. De boutade wil: de eerste keer dat je ellende tegenkomt kan je het nog op je voorganger steken, de tweede keer moet je ontslag nemen.

“Ik geloof wel dat Coucke gelijk heeft: ik ken de interne keuken niet, maar Anderlecht vertoonde alle uiterlijke tekenen van een verwaarloosde organisatie. Er waren lekken naar de pers, er was nog weinig respect voor de leiding, investeringsbeslissingen werden uitgesteld, iedereen bemoeide zich met alles.”

Op de aanpak van Coucke is nochtans ook kritiek.

“Het duurt altijd een tijdje vooraleer je een scheve situatie kan rechttrekken: twee à drie jaar doorgaans. Coucke, Vincent Kompany en Michael Verschueren communiceren daar ook heel helder over: verwacht van ons dit jaar geen prijzen, geef ons nog een seizoen de tijd. Dat is heel realistisch. Roger Vanden Stock heeft destijds tenslotte ook vier jaar nodig gehad om de club weer op de rails te krijgen toen hij het overnam van zijn vader.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234