Donderdag 17/10/2019

Het klimaat

Verkiezingen in Nederland, een beetje Zuid-Amerika

Those were the days: premier Wim Kok die met de fiets bij het Torentje, de Nederlandse Wetstraat 16, arriveerde. Het lijkt allemaal zo lang geleden, maar dat Nederland bestond een achttal maanden geleden nog. De komende verkiezingscampagne worden er lijfwachten, extra politiepatrouilles en surveillances ingezet om de veiligheid van de kandidaat-volksvertegenwoordigers te garanderen. Kogelbrieven, doodsbedreigingen, sinds de moord op Pim Fortuyn op 6 mei is de deksel van de (beer)put. Politici voelen zich zo onveilig dat ze zelfs de politieke arena verlaten.

Voor de campagne van de parlementsverkiezingen van 22 januari wordt er door de binnenlandse veiligheidsdienst een risicoanalyse gemaakt van alle lijsttrekkers, ook zij die nog geen zitting hebben in het parlement. Zijn er reële dreigingen dan moet de lijsttrekker het land in met een gepantserde auto met een paar kleerkasten ernaast, hem of haar ter beschikking gesteld door het Korps Landelijke Politiediensten. Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken, die gisteren tijdens het kabinetsberaad zijn voorstellen op tafel legde, verwacht zelfs dat de politie het karwei niet aan zal kunnen en er een beroep moet worden gedaan op privé-bewakers. In dezelfde week dat Volkert van der Graaf bekende dat hij Fortuyn vermoordde (1) omdat hij hem een gevaar voor de kwetsbare groepen in de samenleving vond (2), wees premier Jan Peter Balkenende de media aan als belangrijke verantwoordelijke voor het huidige klimaat. "Versoaping", zo waarschuwde de christen-democraat, dat is de grootste bedreiging van de Nederlandse politiek. "Hordes camera's voor driehonderd lege stoelen en de presentatie van (tsjakka-goeroe Emile) Ratelband als kandidaat-lijsttrekker van Leefbaar Nederland heeft niets met politiek te maken, maar alles met amusement", meldde Balkenende tijdens een bijeenkomst waar hij zeker gehoor moet hebben verwacht: die van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag. Volgens Balkenende is de kandidaat-lijsttrekker van Leefbaar Nederland niet meer dan een instrument om stemmen te winnen en hoger in de peilingen te komen. Tja, waar heb je anders een lijsttrekker voor. Noot van de redactie: in de peilingen staat Leefbaar Nederland muurvast op NUL, hoogstens EEN zetel.

Balkenende hief nogmaals zijn vingertje: de media tonen te gretig verbaal en fysiek geweld. "Vrijheid kan nooit zonder verantwoordelijkheid, ook persvrijheid niet. Media zijn medeverantwoordelijk voor de manier waarop we in Nederland met elkaar omgaan. U speelt te veel kluitjesvoetbal en vergeet het hele speelveld in beeld te brengen." En: "U bent niet erg geneigd de hand in eigen boezem te steken." Die zit. Het kleed van pater familias dat Balkenende sinds de val van de regering zo goed lijkt te passen levert hem alvast geen windeieren op. Het CDA staat in de peilingen op een leuke winst, alleen doet coalitiepartner VVD het steeds minder goed. En de stem des volks, en de ooit marxistisch-leninistische Socialistische Partij van 'rode Fortuyn' Jan Marijnissen, die is op weg de grootste linkse partij van Nederland te worden. Dat is pas SoaP.

Bart Willems

In Het klimaat nemen we tot de verkiezingen van 22 februari op regelmatige basis de pols van wat er leeft in (politiek) Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234