Dinsdag 15/10/2019

Het klimaat

Het land van de achteruitkijkspiegel

Het Zuid-Amerikaanse sfeertje rond de Nederlandse verkiezingen van 22 januari is deze week nog een beetje opgeklopt. In een geheim kamertje ergens in het Haagse parlement kregen de Nederlandse lijsttrekkers dinsdag een college veiligheid. Niet Irak, Afghanistan of Jahjah stonden op de agenda, het thema van de bijeenkomst luidde: 'Waar moet een modern politicus zoal op letten?'

De golf van bedreigingen die sinds de moord op Pim Fortuyn aan het adres van politici wordt geuit, noopte de Nederlandse staatsveiligheid tot het geven van een spoedcursus met het oog op de komende verkiezingscampagne.

De heren van de veiligheidsdienst drukten de politici op het hart de dag te beginnen met een rondje om de wagen, om te zien of er geen bom onder verstopt ligt. Onderweg is het zaak goed op de spiegels te letten om de onverlaat die een aanslag wil plegen op tijd in het snotje te hebben. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, een campagnebijeenkomst bijvoorbeeld, gelieve te kijken 'wie die kerel is die zijn auto naast de jouwe parkeert', dixit een van onze bronnen aanwezig bij de cursus. "Het meest hebben we gelachen met het onderdeel 'hoe schud ik een belager af'. Ik keek vroeger altijd naar het A-team, dus ik wist het al." Een ander vroeg hoeveel snelle bolides je nodig hebt om regelmatig van auto te wisselen. Het giechelige sfeertje zal er wel afgaan als Volkert II toeslaat.

De transfermarkt dan: Hilbrand Nawijn, demissionair minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, is niet langer beschikbaar als lijsttrekker voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Nawijn riep 'persoonlijke redenen' in; volgens de Telegraaf heeft hij als voorzitter van een voetbalclub belastingfraude gepleegd. Het stokje wordt overgenomen door een oude bekende: voormalig defensiewoordvoerder, aartsengel van Pim en eerder gewipt LPF-fractieleider Mat Herben. Tot gistermiddag dan, toen Herben zei dat hij twijfelt. Vandaag congresseert de LPF voor de tweede keer in twee maanden over de vraag wie de meubelen op 22 januari gaat redden.

De jongens en meisjes van de zieltogende D66 (verkiezingsleus: 'Juist Nu') hebben besloten het nog een keer met playboy Thom de Graaf te proberen, maar in zijn nek voelt hij al de adem van ambitieuze tuttebel Lousewies van der Laan (36). De europarlementariër meldt vanuit Brussel monter dat zij het nieuwe gezicht van D66 zal worden, maar nu nog niet, hoor: "Ik voel me een beetje vice-president."

Na Femke Fatale Halsema van GroenLinks een mogelijk tweede vrouwelijke lijsttrekker... Niet dat de bevallige Halsema, met afstand de mooiste politica die Nederland in decennia gekend heeft, het tij voor GroenLinks al heeft kunnen keren. De partij blijft steken op een magere negen zeteltjes, terwijl directe concurrent de SP steevast boven de twintig scoort en links Nederland stiekem doet dromen van een progressieve meerderheid.

Nagekomen bericht uit het Rotterdamse, waar gisterochtend een tijd de stroom uitviel. Het licht dreigt ook uit te gaan voor Leefbaar Rotterdam. Vandaag wordt in NRC Handelsblad het proces van het geesteskind van Pim F. gemaakt. De partij, die op 6 maart onder zijn bezielende leiding zowat een derde van de gemeenteraadszetels wegkaapte en mocht gaan meebesturen, ligt op apegapen. De fractie en de schepenen zijn vastgelopen in een taaie bestuurscultuur, en komen tot de ontdekking dat je met slogans de stad niet verandert. De frustraties dreigen de fractie te splijten. Daarmee lijkt ook de laatste tastbare erfenis van Pim aan de confrontatie met de harde werkelijkheid ten onder te gaan (de LPF spatte na 87 dagen meeregeren uiteen). Meewarig kijken we nog eens in de achteruitkijkspiegel. Hoe zou het zijn als hij nog... "Iedereen kon hem wel schieten, tot het gebeurde" (met dank aan cabaretier Javier Guzman). (BW)

In Het klimaat nemen we tot de verkiezingen van 22 januari op regelmatige basis de maat van wat er leeft in (politiek) Nederland.

Ook aan het sprookje van Fortuyns geesteskind Leefbaar Rotterdam lijkt al een einde te komen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234