Woensdag 19/05/2021
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Het klimaatplan van minister Somers legt een diepe verdeeldheid bloot in het hart van de Vlaamse regering

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Wat een luxe! Plots blijkt de Vlaamse regering niet over één maar over twee klimaatplannen te beschikken. Behalve het wat mager uitvallende klimaatplan waarmee bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eind december naar de VN-conferentie in Madrid toog, komt nu ook minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) met een eigen plan. Zeg nog eens dat de regering-Jambon niet werkt.

Het plan-Demir is dat van de ‘klimaatrealisten’. Het komt neer op het vervullen van minimale verplichtingen (en liefst nog wat minder) en tijd winnen in de hoop dat een technologisch wonder het klimaatonheil kan afwenden, zonder dat burgers en ondernemingen om lastige inspanningen gevraagd moeten worden.

Het plan-Somers is voluntaristischer. Tegenover de defensieve aanpak van minister Demir en de N-VA plaatst Somers een groen-liberaal ‘yes we can’-geluid. Als het van deze minister afhangt gaat de Vlaming massaal bomen en heggen planten en met de elektrische (deel)wagen stroom tanken aan de gemeenschappelijke laadpaal. Elke Vlaming die beteuterd of zelfs beschaamd is over het makke klimaatbeleid van zijn regering wordt bij Somers wel bediend.

Bekijk je het neutraal, dan zou je kunnen zeggen dat de twee plannen elk hun eigen legitimiteit hebben. Zowel de Vlaming voor wie gewoon doen al gek genoeg blijft als degene die actief een steen wil bijdragen aan een leefbaar klimaat komen aan hun trekken in deze regering.

Maar alle gekheid op een stokje: zo werkt beleid natuurlijk niet. Een regering maakt beleidskeuzes waartegen parlement en bevolking zich kunnen verhouden. Deze Vlaamse regering heeft ervoor gekozen om van een actief klimaatbeleid geen prioriteit te maken. Dat kan je jammer vinden, erg jammer zelfs, maar je kan niet doodleuk vanuit een ander kabinet van dezelfde regering een totaal ander beleid gaan uitstippelen.

De plannen van minister Somers, hoe nobel en enthousiasmerend ze ook mogen zijn, leggen een diepe verdeeldheid bloot in het hart van de Vlaamse regering. De plannen gaan in tegen de richting die eerder is uitgestippeld door een meerderheid waarvan de partij van meneer Somers deel uitmaakt.

Als minister die de voogdij houdt boven de lokale besturen, zegt Somers over beleidsruimte te beschikken voor een eigen klimaatkoers, in samenwerking met steden en gemeenten. Een politiek handigheidje, om de voor klimaatbeleid verantwoordelijke minister Demir niet te expliciet voor de voeten te lopen.

Officieel is iedereen, ook minister Demir, blij dat de ene minister vanuit zijn eigen bevoegdheid mee de last van de ander helpt dragen. Schone schijn. Het plan-Somers toont aan dat de verdeeldheid in de Vlaamse regering tot dusver nog onderschat is. De N-VA mag België graag omschrijven als een land met twee democratieën. Blijkbaar is ook Vlaanderen een gewest met twee democratieën. Ze zitten zelfs alle twee in dezelfde Vlaamse regering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234