Woensdag 28/10/2020

'Het klimaat wacht niet op het einde van de financiële crisis'

Het weer deze zomer doet experts aan de alarmbel trekken. "De gevolgen van klimaatopwarming worden steeds duidelijker", zegt de Belgische klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele.

et was James Hansen, de directeur van het Goddard Instituut voor ruimtewetenschappen van de NASA, die de kat de bel aanbond. Jarenlang was hij te optimistisch geweest, zo gaf hij toe in The Washington Post. Nochtans was hij een van de eerste wetenschappers die in de jaren '80 al waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering. "Extreem weer is een direct gevolg van klimaatverandering. Ook de recente hitte in de Verenigde Staten", zo benadrukt Hansen. Bovendien gaat het sneller dan verwacht. "De extremen van ongewoon koud en ongewoon warm worden frequenter en intenser." Professor Jean-Pascal van Ypersele, klimaatwetenschapper en vice-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), treedt de Amerikaan bij. "Ook ik heb die indruk."

Het gaat sneller dan verwacht?

"Toch wel. Enkele weken was ik in de Franse bergen met enkele mensen uit de streek. De gletsjers daar waren enorm in omvang en dikte afgenomen. 'Toen ik een kind was, kwam die gletsjer zeker honderden meters verder', vertelde iemand. Dat heeft me toch gechoqueerd."

Is de huidige droogte in de VS het gevolg van klimaatopwarming?

"Dat kan ik nog niet zeggen. Het vergt tijd om dat te bewijzen. Over gelijkaardige fenomenen enkele jaren geleden kunnen we wel al zeggen dat het klimaat verantwoordelijk was. Denk maar aan de extreme hitte en de bosbranden in Rusland. Op het moment zelf was het onmogelijk om dat te linken aan de klimaatopwarming. Toen heb ik hetzelfde antwoord gegeven als nu over de hitte in de VS."

De kans is dus groot dat u volgend jaar dezelfde conclusie over de Amerikaanse droogte zult trekken.

"Uiteraard, maar wetenschappers zijn voorzichtig."

De wetenschap komt pas met antwoorden als de vragen al lang vergeten zijn.

"Dat mag geen reden zijn om geen maatregelen te nemen. De gevolgen van klimaatopwarming worden steeds duidelijker. Je hebt geen wetenschappelijk bewijs nodig voor de hitte in de VS om dat te erkennen. Er zijn al bewijzen genoeg."

Dat besefte ook de klimaatscepticus Richard Muller. Hij gaf vorige week zijn ongelijk toe. Hoe belangrijk is zo'n bekentenis?

"Het heeft een symbolische waarde. Richard Muller is geen klimatoloog. Het is vooral opvallend dat hij tot dat inzicht is gekomen tijdens een onderzoek dat werd gefinancierd door een lobbygroep voor fossiele brandstoffen.

Ondanks de onheilsberichten van klimaatwetenschappers blijven maatregelen uit. Hoe komt dat?

"In 2007 had het klimaat een prominente plaats op de internationale agenda veroverd. Er was de film van Al Gore (An Inconvenient Truth, sv), de Nobelprijs die hij daarvoor kreeg en de voorbereiding van de Klimaattop in Kopenhagen. Maar toen kwam de financieel-economische crisis en daalde de aandacht zienderogen."

"Het probleem is dat het klimaat niet wacht op het einde van de crisis. Global Warming volgt de wetten van de fysica, niet de economische wetten. Gelukkig is de situatie nog steeds omkeerbaar. Meer zelfs, de maatregelen zijn niet zo duur als doorgaans wordt aangenomen. Het kost minder geld om de klimaatopwarming te vermijden, dan om de gevolgen te moeten bekostigen. Het probleem is dat de politieke wil ontbreekt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234