Zaterdag 15/08/2020

Opinie

Het kansarme kindje van de N-VA moet nog geboren worden

Archieffoto ter illustratie. Beeld BELGA

Sammy Mahdi is politicoloog en voorzitter CD&V Sint-Jans-Molenbeek.

Een politieke partij ervan overtuigen dat hun standpunt misschien niet het meest wenselijke is, is een zo goed als onmogelijke opdracht. Partijen worden door een aantal dogma's binnen hun politieke ideologie en het spook van hun potentieel electoraat af en toe gedwongen om standpunten te verdedigen met holle argumenten waar ze uiteindelijk zelf in gaan geloven. Zo ook met het standpunt van N-VA om geen plaatsen voor kansarme kinderen in scholen te voorzien, zodat een sociale mix gegarandeerd wordt en we de zogeheten 'vuilbakscholen' zo goed als mogelijk te vermijden.

Sammy Mahdi.Beeld rv

Om mensen alsnog te overtuigen gebruikte de Griekse filosoof Socrates een zeer specifieke techniek als onderdeel van zijn socratische methode: de maieutiek of kunde der vroedvrouwen. Socrates ging ervan uit dat diep in het binnenste van elke mens de waarheid schuilt. Via kritische vraagstelling en ironie zou je volgens de filosoof mensen kunnen doen twijfelen over hun waarheid en zo uiteindelijk mensen zelf tot het besef laten komen van een absolute waarheid. Wanneer Vlaams parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) vol overtuiging stelt dat zijn partij een inschrijvingsdecreet wenst dat niet discrimineert en ouders een maximale keuzevrijheid biedt, lijkt dat op zich een redelijk argument. 

Maar is die keuzevrijheid het enige dat je wenst te verwezenlijken in een nieuw inschrijvingsdecreet? Is een gezonde sociale mix niet noodzakelijk om iedereen alle kansen te geven waarvan de N-VA zo hard benadrukt dat ze die kansen moeten grijpen? Denk je niet dat door geen plaatsen voor kansarmen te voorzien, je bepaalde doelstellingen van ons onderwijs niet op de helling zet? En zorgt een absolute keuzevrijheid met de huidige inschrijvingsmethoden er niet voor dat kansarmen - die hoogstwaarschijnlijk geen ultrasnelle internetverbinding en verschillende tablets en computers hebben - veel minder kans maken op de maximale keuzevrijheid die je wenst? Zeker wetende dat in bepaalde scholen je binnen de twee seconden aangemeld moet zijn?

Toch was de maximale keuzevrijheid niet het enige argument. Er zou in Vlaanderen namelijk geen draagvlak zijn voor "een voorrangsregeling op school op basis van sociaal-economische of etnisch-culturele motieven". Oftewel, er is geen draagvlak voor een systeem dat een sociale mix tussen kansarmen en niet-kansarmen wenst te verwezenlijken. Is dat echt zo? Zo ja, is het ook niet aan de politiek om voor een draagvlak te zorgen, indien het voorstel volgens menig experten wenselijk blijkt te zijn voor onze maatschappij? Of draait het alleen om surfen op primitieve angsten en die uitspelen om de volgende verkiezingen te winnen? 

En is de N-VA ook niet een van de partijen die hamert op de problemen van de vuilbakscholen? Voorzien jullie dan ook in een alternatief waarbij we kunnen zorgen voor een maximale keuzevrijheid voor iedereen en dat zorgt voor scholen waar de kinderen van de chirurg naast de kinderen van een alleenstaande werkzoekende moeder kunnen zitten?

Dat partijen af en toe proberen te scoren bij hun potentiële achterban met uitspraken of standpunten die hun achterban tevreden zou moeten stellen, is eigen aan de politiek. Alleen zijn er momenten om dat te doen en andere om dat niet te doen. Laat de toekomstige generaties daar alstublieft niet de dupe van zijn. Hopelijk zorgen bovenstaande vragen voor de nodige twijfel bij eenieder die tegen een mechanisme is dat een minimale sociale mix verzekert. Als 'vroedvrouw' hoop ik mee voor dat kindje te hebben gezorgd. En dat het een mooi leven mag hebben waarin het alle kansen krijgt en vele kansen grijpt. Kansarm of niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234