Maandag 27/09/2021
null

Voor u uitgelegdSparen

Het kan nog: dit zijn de spaarrekeningen met het beste rendement

Beeld Getty Images

Meer dan zeventig spaarformules zijn er in ons land. Het gros van die spaarboekjes brengt slechts het minimumtarief van 0,11 procent op. Wie vergelijkt kan evenwel beter vinden.

U hebt vast ook van uw bank een overzicht gekregen van de jaarlijkse opbrengst van uw spaarboekje. Het traditionele interesten-kostenplaatje leert dat de opbrengst op een klassiek spaarboekje bedroevend laag is. Van de zowat zeventig spaarformules die in ons land wordt aangeboden brengt het merendeel niet meer op dan de gegarandeerde 0,11 procent. De basisrente moet minimaal 0,01 procent bedragen en de getrouwheidspremie moet minimaal 0,10 procent zijn. Deze getrouwheidspremie kan je verwerven op het geld dat minimaal één jaar op het spaarboekje is blijven staan.

Dat neemt niet weg dat de vergelijkende consument zijn spaaropbrengsten gevoelig kan verhogen. Het is wel belangrijk dat u vooraf goed weet of u een gereglementeerde dan wel een niet-gereglementeerde spaarrekening kiest. Gereglementeerd sparen zijn spaarrekeningen waarvan de intrest gedeeltelijk wordt vrijgesteld van belastingen. Zodra u meer dan 960 euro int aan interesten, betaalt u 15 procent belastingen op het bedrag boven die grens. Er zijn voor de bank een rist regels aan verbonden die de overheid oplegt omtrent de basisrente en getrouwheidspremie. Vandaar de benaming ‘gereglementeerd’.

Een niet-gereglementeerde spaarrekening is een spaarrekening die niet aan deze regels moet voldoen, omdat ze bijvoorbeeld alleen een basisrente geeft, en geen getrouwheidspremie. Uw bank zal een roerende voorheffing inhouden van 30 procent vanaf uw eerste euro interest. Het garantiefonds dat de Belg staatsgarantie biedt tot 100.000 euro per persoon en per bank geldt wel voor beide formules. Het maakt ook niet uit of u bij een klassieke of bij een onlinebank spaart. Wel oppassen met buitenlandse banken, daar geldt die garantie niet automatisch.

Kort samengevat, voor spaargeld dat u minder dan een jaar wil vastzetten is een niet-gereglementeerde spaarrekening interessanter, wegens de hogere basisrente. Het maakt dat het vandaag niet zo eenvoudig is om spaarboekjes te vergelijken. Heel wat van de hoogrentende spaarrekeningen in ons land gaan gepaard met voorwaarden.

Zonder limieten

Het beste spaarboekje op de markt zonder limieten is, volgens een vergelijking van TopCompare, de spaarrekening Vision+ van Santander Consumer Bank. Dat spaarboekje heeft een spaarrente van 0,6 procent. Dat is ruim vijf keer meer dan wat het traditionele spaarboekje in het laatje brengt. Wie 10.000 euro parkeert op een gewoon spaarboekje heeft na een jaar sparen 11 euro aan interesten verdiend. Wie hetzelfde kapitaal op de Vision+-spaarrekening zet, strijkt na één jaar sparen 60 euro aan interesten op.

Wie maandelijks een vast bedrag wil overschrijven, is dan weer bij MeDirect aan het juiste adres. De spaarrekening Maandsparen Max heeft niet alleen een van de hoogste spaarrentes op de markt, maar laat je ook toe om tot maximaal 5.000 euro per maand te sparen. Dat is de hoogste maandlimiet van alle spaarboekjes met spaarplafonds. Wie spaart via Maandsparen Max ontvangt een totaalrente van 0,7 procent, bestaande uit een basisrente van 0,05 procent en een getrouwheidspremie van 0,65 procent.

Er is één spaarboekje dat opvallend meer opbrengt dan de andere spaarrekeningen: de spaarrekening Extended van Aion. Wie zo’n spaarboekje opent, krijgt een rente van 1 procent. Maar dit is enkel beschikbaar voor mensen die een Premium-abonnement onderschrijven bij Aion. Dat abonnement kost 19 euro per maand. Die spaarrekening is dan ook enkel interessant voor mensen die wensen een beroep te doen op de extra dienstverleningen van de neobank. Er zijn dus alternatieven voor uw 0,11 procent, maar uw huiswerk maken en uw eigen gezinssituatie inschatten is daarbij de rode draad.

Overigens, het klassieke spaarboekje met 0,11 procent aan minimumrente mag dan wel laag lijken, in Europees perspectief komen we nog goed weg. Een analyse van de Europese spaarvergelijker Raisin zit ons land daarmee in de Europese topvijf. Enkel Frankrijk en Italië (0,13 procent) en het Verenigd Koninkrijk (0,18 procent) doen beter. Eenzame uitschieter is Noorwegen, met 0,48 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234