Maandag 20/09/2021

Update

"Het kan een hete zomer worden op het spoor": socialistische vakbond dreigt met acties

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De socialistische spoorvakbond ACOD Spoor dreigt met acties in de zomermaanden als het wetsontwerp voor een minimale dienstverlening bij het spoor zoals het nu op tafel ligt, er door komt. Dat heeft de Franstalige voorzitter Michel Abdissi verklaard. "Wie dit wetsontwerp goedkeurt, vermoordt het sociaal overleg. Op een bepaald moment zullen we toch moeten reageren", klonk het.

Het wetsontwerp van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) rond een minimale dienstverlening 'light' bij het spoor werd vorige maand goedgekeurd in de ministerraad. Het ontwerp wordt nog onderzocht door de Raad van State en moet nog door het parlement worden geloodst. Maar als het van de socialistische spoorbond afhangt, komt het voorstel zoals het nu op tafel ligt, er niet.

Het wetsontwerp is "een aanval op het sociaal overleg en het stakingsrecht". "Ze zijn bij de regering meer bezig met fetisjes, trofeeën en symbooldossiers dan met het sociaal overleg, dat krijgt geen enkele kans", zegt de voorzitter van de Nederlandstalige vleugel van ACOD Spoor Ludo Sempels.

Na de examens?

"Met dit voorstel geeft de regering de indruk dat we nog altijd kunnen staken, maar in feite worden bepaalde essentiële voorwaarden om te kunnen staken - zoals stakingspiketten - verboden", zegt Abdissi.

"Voor ons is dit onaanvaardbaar, we zullen op een bepaald moment toch moeten reageren. Ik stel vast dat de examens op 24 juni voorbij zijn." Volgens de vakbondsvoorzitter zijn acties tijdens de zomermaanden dan ook niet uitgesloten. "Het kan een hete zomer worden op het spoor", klonk het.

Sempels benadrukt wel dat er voorlopig "nog geen stakingsaanzegging is ingediend" en dat "de juridische diensten het ontwerp nog onderzoeken".

De minimale dienstverlening wordt normaal eind deze maand ingediend in de Kamer, op voorwaarde dat de Raad van State niet al te veel opmerkingen formuleert. Minister Bellot liet al weten dat de invoering ervan alvast niet voor de start van het nieuwe schooljaar rond zal zijn.

Bellot: "Overleg heeft alle kansen gehad"

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is niet te spreken over de dreigende taal van de socialistische spoorbond ACOD Spoor naar aanleiding van zijn wetsontwerp voor een minimale dienstverlening bij de NMBS.

"Het overleg omtrent de uitwerking van een gegarandeerde dienstverlening bij stakingen heeft alle kansen gehad. Meer nog, de vakbonden hebben de kans gehad om samen met de directies zelf een voorstel op papier te zetten, maar dit werd telkens geweigerd", hekelt de minister.

Volgens de minister kregen bonden en werkgevers nochtans twee jaar de tijd om zélf een voorstel uit te werken, maar bleef dat uit, waardoor hij uiteindelijk zelf met een voorstel op de proppen kwam. Bovendien worden de "bestaande procedures van sociaal overleg niet aangepast door het wetsontwerp en wordt het stakingsrecht op geen enkele manier ingeperkt", meent de minister.

"Iedere werknemer zal zijn of haar stakingsrecht kunnen uitoefenen. Maar met diegenen die niet wensen te staken, zal dankzij de nieuwe regels die eraan komen, een alternatief vervoersplan worden uitgewerkt. Op die manier garanderen we én het recht op staken én het recht om te werken", klinkt het.

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) liet intussen weten dat ze de plannen van de vakbond een "slecht idee" vindt. "Examens duren langer dan tot 24 juni", klonk het op Twitter.

ACV-Transcom: "Dreigende taal bij ACOD Spoor is 'prematuur'"

De dreiging van ACOD Spoor om deze zomer actie te voeren tegen de plannen voor een minimale dienstverlening bij de NMBS, is "prematuur". Dat zegt Luc Piens van de christelijke spoorbond ACV-Transcom. "We hebben nog geen tekst gezien en de Raad van State heeft nog geen opmerkingen geformuleerd. We wachten dat af om te beslissen wat we zullen doen."

"Alles wat we erover weten, hebben we via de pers vernomen", meent Piens. Het plan wordt bovendien nog onderzocht door de Raad van State, een oordeel volgt pas op 20 of 21 juni. "We wachten tot dan af om te zien wat we zullen doen."

Nochtans is ook de christelijke spoorbond niet enthousiast over de plannen van minister Bellot. "Onze grootste bezorgdheid is dat werknemers vier dagen op voorhand moeten laten weten of ze zullen staken of niet. Daarmee valt het sociaal overleg al dagen vóór de aangekondigde staking stil. Daar zijn wij uiteraard niet gelukkig mee, want het sociaal overleg moet alle kansen krijgen."

Daarnaast heeft ACV-Transcom moeite met de houding van de regering in het hele dossier. "De minister neemt acties voor een minimale dienstverlening, maar zorgt niet voor meer slagkracht voor het sociaal overleg. Daaromtrent hebben we nog geen enkel signaal van de regering gehoord, wat wij ten zeerste betreuren", besluit Piens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234