Zaterdag 03/12/2022

Het jaar vanThe Pelvis

Vandaag zou Elvis 72 zijn geworden. In augustus is het dertig jaar geleden dat de King definitief naar het grote Heartbreak Hotel in het hiernamaals verhuisde. Als u het nog niet wist: 2007 wordt het Elvisjaar, want de rocker zal letterlijk overal zijn. Zijn virtuele passage aan de Damse Vaart wordt zelfs aan de vergetelheid onttrokken.

Door Koen De Meester

Elvis Aaron Presley kan alleen maar in superlatieven besproken worden. Dankzij hem kwam de rock-'n-rollmuziek op de wereldkaart terecht. Zo stond hij mee aan de basis van de complete cultuurgedaanteverwisseling in de tweede helft van de twintigste eeuw. De man stond zelf geen drie decennia in de spotlights, want hij stierf in 1977 in volle punkperiode. Zoveel jaar later laten de fans het alvast niet aan hun hart komen, want heel 2007 staat in het teken van Elvis. Dat gaat van herdenkingsconcerten over heel de wereld tot een speciale Elvis-Harley Davidson. Vandaag opent in het Richard Nixon Library and Birthplace Museum in Californië zelfs een expo die geheel in het teken staat van het legendarische bezoek van Elvis aan president Nixon. De man uit Memphis verschijnt ook in de video van U2's nieuwe single 'Window in the Skies' samen met onder anderen Frank Zappa, Roy Orbison en Billie Holiday. En op het Andy Warholboek dat de lezers van De Morgen vanaf 20 januari kunnen sparen, prijkt de King in cowboypose.

Onze gids voor de festiviteiten is journalist en auteur Peter Verbruggen, tevens voorzitter van ElvisMatters, een van de twee officiële fanclubs die ons landje rijk is. ElvisMatters startte het jubileumjaar alvast groots dit weekend met een uitverkochte Birthday Party in Kasterlee waarop de fanclub Elvisfotograaf Keith Alverson uitnodigde. Verbruggen is een tevreden mens: "Ik heb Alverson vrijdag van het vliegtuig gehaald, een heel aimabele man. Hij bracht 65 nooit eerder gepubliceerde foto's mee. Ze vatten echt de essentie van Elvis live samen. Het zijn beelden uit '74, toen de King er nog echt goddelijk uitzag. Alverson had ook nooit vertoond professioneel videomateriaal mee."

Voor de fans staan er nog tal van andere activiteiten op stapel. Daaronder natuurlijk een reis naar Amerika tijdens de Elvis Week in augustus. Die staat bol van de activiteiten, met als hoogtepunt op 16 augustus Elvis: The 30th Anniversary Concert. Elvis zal op video begeleid worden door ouwe getrouwen als gitarist James Burton, bassist Jerry Scheff en drummer Ron Tutt, naast leden van Sweet Inspirations, Imperials en The Jordanaires. Ook ElvisMatters zal erbij zijn, vertelt Verbruggen: "Op 6 augustus vertrekken we met 150 fans naar Amerika. Drie bussen of een half vliegtuig vol. Dat is heel veel volk als je bedenkt dat er vanuit Groot-Brittannië duizend mensen afzakken. Bij ons staan er liefst dertig personen op de wachtlijst, maar we kunnen ze echt niet meenemen. We trekken elk jaar naar de Elvis Week, maar in dit jubileumjaar is het aanbod enorm uitgebreid. Er worden in Graceland zowat honderdduizend Elvisfans verwacht."

Aan het Gracelandcomplex zullen trouwens heel wat veranderingen komen en dat dankzij mediamiljonair Robert F.X. Sillerman. Hij kocht eind 2004 58 procent van de aandelen van Graceland en Elvis Presley Enterprises. Volgens Verbruggen heeft Sillerman grootse plannen, niet alleen in Memphis. Zo wordt dit jaar in Las Vegas de eerste steen van een Elvis themahotel gelegd. "Een aantal van zijn projecten is nu al bekend. Hij gaat op The Strip in Las Vegas een Elvishotel bouwen waarin een aantal kamers zal lijken op die van Graceland: de jungle room, de TV room, de pool room... Elke dag zal er een show plaatsvinden met beelden van Elvis terwijl de muzikanten live meespelen, zoals al bekend van de tournee die ook bij ons te zien was. Heel wat memorabilia van Elvis worden in het hotel geïntegreerd. In Memphis heeft Sillerman grond rond Graceland opgekocht en daar zet hij een volledig complex met fitnessruimtes, conferentiezalen en dergelijke neer. Het wordt aangekondigd als een Elvisthemaparadijs. Ook in Tupelo, Elvis' geboortestad, gaat dit jaar een nieuw museum open. Het kan niet op."

Vraag is of er dit jaar een nieuwe Elvishit bij komt, zoals het geval was met de remixes van 'Rubberneckin'' en 'A Little Less Conversation' een paar jaar geleden. Verbruggen hoopt vurig van wel: "Ze zorgden telkens voor een gevoelige opstoot in ons ledenaantal. De jonge mensen ontdekten hem doordat hij weer op de radio kwam. Ondertussen hebben ze in het bootlegcircuit zowat alle songs van Elvis onder handen genomen, sommige zijn verschrikkelijk en anderen zouden instanthits zijn. Officieel is er nog geen sprake van een nieuwe single. Er is nu wel een reclameclip voor Honda in Japan waarvoor 'Burning Love' geremixt werd. Mowo, de man die de remix deed, vertelde dat hij dit jaar in opdracht van BMG een volledige remix-cd gaat uitbrengen. Maar de firma zwijgt er in alle talen over."

Minder zwijgzaam is BMG over de activiteiten van sublabel FTD - Follow That Dream - dat geheel aan Elvis gewijd is. Het brengt zowel geluidsmateriaal als boeken uit die voor de echte fans een goudmijn zijn. "Ze leveren schitterend werk", vindt Verbruggen. "Ik heb met Ernst Jorgensen, de man erachter, een heel goed contact. Hun uitgave van de legendarische Memphis Show uit '74 was van een ongelooflijke helderheid, alsof het gisteren opgenomen werd. Ze leveren ook heel veel informatie. Op 1 januari verscheen alvast Unchained Melody, een concert uit februari 1977. Een buitenkansje, zeker omdat de kwaliteit zo goed is. Er wordt voor dit jaar nog heel wat fraais beloofd, waaronder een speciale box met vier cd's."

Als we de bedenking maken dat een dergelijke overvloed aan uitgaven het voor de minder kapitaalkrachtige fan wel een bijzonder zwaar jaar maakt, geeft Verbruggen dat grif toe: "Het klopt, het is niet meer te volgen. Al de boeken, de vele FTD-uitgaven, de massa dvd's... Wie kan dat nog betalen? Ik denk dat de mensen op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer zullen zien en daarom vrees ik dat ze gaan afhaken. Ik hoop dus dat het overaanbod aan interessant materiaal er niet voor zorgt dat 2007 het laatste Elvistopjaar wordt."

www.elvismatters.com.

'Double Trouble': het verhaal van Elvis in België

Onder de meer dan dertig geplande boekuitgaven dit feestjaar bevindt zich ook Double Trouble. Het boek vertelt over de gelijknamige film uit '67 die Elvis zogezegd tot in Antwerpen, Brugge en Damme bracht. Auteur Peter Verbruggen schreef al twee werken over de King. Hij licht zijn boek toe: "Elvis heeft in totaal in 33 films gespeeld. In het begin waren dat er heel sterke: Love Me Tender, King Creole en vooral Jailhouse Rock. Tijdens de jaren zestig is hij jammer genoeg door zijn manager colonel Tom Parker gezwicht voor het grote geld. Toen is er een hele hoop flutfilms gemaakt. Nu Elvis echter weg is, worden ze weer meer en meer bekeken door fans.

"Vorig jaar heb ik zo Double Trouble herontdekt. Het viel mij op dat Elvis, die daarin de rol speelt van rockzanger Guy Lambert, in Antwerpen aankwam. Verder zie je bijvoorbeeld ook scènes aan de Damse Vaart. Het intrigeerde me zeer, want Elvis is hier nooit geweest. Alle opnamen met hem zijn in Culver City gebeurd, maar er is wel met een stand-in voor hem hier gefilmd.

Toen ben ik op zoek gegaan naar mensen die er nog iets van wisten en zo ben ik bij zijn tegenspeelster Annette Day terechtgekomen. Zij is een Britse die in haar leven één film gemaakt heeft en dat was Double Trouble. Haar ouders hadden een antiekwinkel op Portobello Road en daar kwam op een dag een Amerikaan langs. Hij heeft aan haar als zestienjarige gevraagd of ze geen zin had om in een film met Elvis te spelen. Ze zochten iemand met een Brits accent, en toen is ze afgereisd naar Hollywood. Ze is er daarna volledig mee opgehouden en heeft zelfs nooit meer een interview gegeven. Via via heb ik haar toch kunnen contacteren en toen stemde ze toch met een telefonisch interview in. Ze vertelde heel wat. Zo kreeg ze onder meer een auto van Elvis. Day legde me ook uit hoe de opnamen in België gebeurd zijn. Een hele filmploeg was hier acht dagen lang komen filmen. Door een artikeltje kwam ik een zekere Jos Clauwers op het spoor. Die man baat nu een schoonheids- en saunacenter uit in Wilrijk en ik ben toen op hem afgestapt. Hij was enorm verbaasd dat iemand zich die film nog herinnerde. Hij was de stand-in van Elvis en ze hadden speciaal vanuit Amerika de kleren van Elvis opgestuurd die hij moest dragen. Zijn moeder heeft de kleren nog moeten vermaken, want hij was een beetje dikker dan Elvis. Ze waren bij hem terechtgekomen omdat hij op dat moment de gitarist en zanger van The Jokers was. Toevallig is hij tijdens een optreden in Blankenberge zo door de Amerikaanse crew gespot. Ze waren op zoek naar een rocker en je ziet hem dus vaak in de film, alleen denk je dat het Elvis is. Hij had nog een pak foto's en zo kreeg ik ook nog prachtige illustraties bij mijn verhaal."

(KoDM)

Het boek Double Trouble verschijnt op 15 april.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234