Maandag 21/10/2019

Het jaar van het klimaat

Graag een reactie op de opiniebijdrage van Gert Goeminne (DM 29/12): je leesstuk doet weer maar eens vermoeden dat de klimaatverandering een kwestie van geloof is, of erger, dat gefrustreerde wetenschappers die al jaren voor die zaak waarschuwen, als fundamentalisten moeten worden bestempeld.

Als wetenschapper zou ik de volgende bedenking willen maken. Ten eerste: toen ik zelf nog studeerde, was het verband tussen CO2 en het opwarmende effect allang bewezen, en dat heeft niets te maken met geloof. Twee: de stijging van het CO2-gehalte is een feit, objectief gemeten. Ten derde: de mens produceert veel CO2, ik zie het elke dag om me heen. Tel 1, 2 en 3 samen en met mijn simpele geest hoef ik daar zelfs geen geloof bij te betrekken. Ik denk dat het wantrouwen inderdaad eerder ligt bij zij die deze gegevens niet willen zien. Gegevens die een opwarming kunnen verklaren, mogen niet genegeerd worden.

Jouw opmerking "ik hoop dat het niet begint te vriezen voor de verkiezingen" is terecht, want de publieke opinie is inderdaad veel te gevoelig voor dingen van het moment. Maar laat je daarom niet verleiden om van het klimaat een hype te maken. Laat je woorden eerder uitschijnen dat er nu moet worden gehandeld, al is het maar uit voorzorg.

Peter Arnauw, Schoten

Lichtkunst

Enkele weken geleden had ik al koude rillingen bij het nieuwsbericht over de lichtbakens op de VRT-toren. "Zo kunnen de medewerkers die met de eindejaarsdagen moeten werken, naar buiten kijken en genieten van dit schouwspel." In hetzelfde journaal werden ook de massale besparingen aangekondigd. Martine gaf geen krimp, geen link werd gelegd. Licht in deze tijd zalft alle wonden, ook de ecologische.

Aan de ene kant worden ons massaal spaarlampen opgedrongen, aan de andere kant wordt ons veel te verlichte land nog wat 'bijgebeamd'. Kan er een van die lichtkunstenaars (DM 29/12) ons geruststellen dat dit geen vestzak-broekzakoperatie is om de energiereuzen langs een omwegje te spijzen? En vooral dat al die lichtkunstwerken ons weer geen graadje Celsius meer gaan bezorgen volgend jaar?

Joris Nees, via onze website

Beurs breekt alle records

Beurs breekt alle records en 400 chauffeurs van de Lijn paraat op oudjaar, lees ik in de krant (DM 29/12). Als verpleegkundige denk ik aan al de collega's die gewerkt hebben op kerstavond, kerstnacht en kerstdag. Aan al diegenen die weer klaar staan voor oudejaarsavond, nieuwjaarsnacht en nieuwjaarsdag. Geen letter lees ik daarover. Met hoevelen zouden we niet zijn? Mensen die voor mensen zorgen, velen uit passie, kijken met lede ogen naar 2007. Lege arbeidsplaatsen blijven leeg. Collega's die zwoegend ten onder gaan. Is het een laatste vrouwenbastion waar zwetend en zorgend wordt gezwegen? Aan de horizon van 2007 zie ik weinig enthousiastelingen komen. Om dag en nacht te werken in een ploegenstelsel waarin je naar regelmaat kunt fluiten. Ik wens mijn collega's een warm 2007. Laat ons zwetend verder zwoegen in de passie.

Marie Barbé, Heist op den Berg

Doodstraf Saddam Hoessein

Barbertje moet nu hangen. De meeste 'beschaafde mensen' zullen het erover eens zijn dat bij een eventuele terechtstelling van Saddam echte gerechtigheid wordt bedeeld. Mevrouw Jansen betreurt het in haar reactie (DM 29/12) als de ophanging niet uitgesteld zou kunnen worden tot na een proces over de vergassing van de Koerden.

Maar voor de Amerikanen, die die hele 'rechtsgang' orkestreren, is daar een probleem mee: de verdediging zou, naar waarheid, kunnen aanvoeren dat het Westen en Amerika het gas en de gebruiksaanwijzing geleverd hebben om die gasaanvallen uit te kunnen voeren!

Het gaat hier over een zuiver politiek proces, een van die overwinnaarsmisdaden waarvan de geschiedenisboeken overlopen. Als Saddam moet hangen, dan ook alle Amerikaanse presidenten na Eisenhower, en om dezelfde reden: misdaden tegen de menselijkheid. Waar in Vietnam Agent Orange het genetische materiaal van de bevolking voor generaties beschadigd heeft, met allergruwelijkste gevolgen voor sommige kinderen die er nu nog geboren worden, zo is de nieuwe mode, begonnen met de 'oorlog' in Joegoslavië en dapper doorgezet in Afganistan en Irak, het afschieten van uraniummunitie. De gevolgen op het genoom zijn te merken. In Irak worden nu kinderen geboren zonder ogen, kinderen zonder hersenen in hun hoofd en zelfs kinderen zonder hoofd...

Overigens, om de obsceniteit naar haar toppunt te voeren, wordt nu al druk gespeculeerd over het filmen van de ophanging van Saddam. De grote Amerikaanse televisieketens beraden zich over het uitzenden van smaakvolle beelden van de executie, en hoever ze daarin kunnen gaan. 'Smaakvolle' beelden van een executie, hallo middeleeuwen!

Wie zich een beeld wil vormen van de onderliggende bloedlust in (blijkbaar invloedrijke) bevolkingslagen in de VS, leze de enthousiaste commentaren op www.freerepublic.com bij elk artikel dat terechtstellingen of wrede straffen betreft. De gevoelige lezers kunnen zich beperken tot het bekijken van het aantal reacties daarop alleen al.

Willy Sierens, Ieper

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234