Zaterdag 04/02/2023

Het jaar van de hond

Olav, Odette, Duffy, Snep en Uscko heten ze, de honden die de voorbije maanden uitgebreid in de aandacht kwamen. Zoals dieren wel vaker doen tegenwoordig. We zijn dan ook net rijk, eenzaam of mensenmoe genoeg om dieren een almaar belangrijkere rol te gunnen.

Uscko kan opgelucht ademhalen. De Mechelse herder die vorige week ontsnapte en twaalf kinderen beet, vormt volgens de hondentherapeut en de dierenarts geen gevaar voor de samenleving. Uscko mag dus opnieuw naar zijn baasjes. Ook zij kunnen opgelucht ademhalen en vooral wat rust vinden nadat ze werden overstelpt door steunbetuigingen.

Hetzelfde overkwam de sportjournalist Ruben Van Gucht dit voorjaar toen zijn hond Odette werd vergiftigd. Nadat Van Gucht getuigd had in Het journaal ging de gifsoort Temic vlot over de tongen bij dierenliefhebbers te lande. "De media hebben natuurlijk almaar meer ruimte te vullen, ook op het internet", merkt professor diergeneeskunde Peter Bols (UAntwerpen) op. "Verhalen over dieren doen het dan goed."

Toch lijkt er meer aan de hand. "Tijdens De Warmste Week hoor je op Studio Brussel inderdaad eerst een hartverscheurend verhaal over een kind met leukemie. Maar meteen daarna volgt een schenking voor een vzw die werkt met tuinvogels of zo", geeft Bols toe. En zo zijn er nog veel voorbeelden.

Flexitariërs zijn ondertussen alledaags, en ook vegetariërs en veganisten worden almaar minder als uitzonderingen of extremisten gezien. Wie zich vandaag op extreme wijze als dierenvriend wil uiten, moet het al ver zoeken. Zelf gaan leven als een dier deden de Engelse schrijvers Charles Foster en Thomas Thwaites al voor. Foster koos voor een tijdelijk leven als vos, otter en hert, Thwaites vulde zijn dagen als geit.

Politiek dynamiet

Anderen werden dankzij hun liefde voor een dier het afgelopen jaar dan weer menselijker dan ooit. Neem nu de econoom Ivan Van de Cloot. De verdwijning van zijn beagle Snep houdt velen al enkele weken in de ban. Zelfs zijn collega Geert Noels nam de tijd om het gebied waar Snep ontsnapte uit te kammen. Een extra bewijs dat dieren stilaan een andere plaats in onze maatschappij innemen?

"Onze samenleving wordt altijd maar complexer. Mijn klein verhaal is behapbaar, daarbij hebben mensen het gevoel dat ze nog een verschil kunnen maken", vermoedt Van de Cloot. Hij heeft toch ook wat tegenwind gekregen, verzekert hij. Op Twitter klonk het bij sommigen dat hij het medium kaapte en als opsporingssysteem gebruikte. "Ik weet natuurlijk ook wel dat het maar om een hond gaat, maar het is wel onze hond", reageert Van de Cloot nu.

Dat hij zo'n band heeft met een dier, schept ook een band tussen mensen, merkt hij. "Plots verdwijnt de perceptie dat ik me als econoom hele dagen met boekhouding bezighoud. Op basis van hoe iemand omgaat met zijn huisdier, leiden mensen dus af hoe iemand is. Die kennis kan zelfs worden gebruikt als politiek dynamiet. Denk maar aan Duffy-gate."

Duffy is de labrador van CD&V-vicepremier Kris Peeters, die in Humovertelde dat Duffy tijdens de bezoekjes van N-VA-voorzitter Bart De Wever in de garage moest worden opgesloten. De Wever zou volgens Peeters niet zo gek zijn op honden. Niet waar, zag De Wever zich genoodzaakt te reageren. Hij is allergisch voor hondenhaar, stipte hij aan, maar wel "zot op dieren".

Zo gaat dat in een tijd waarin ook dieren en hun leed tot de belangrijkste Vlaamse parlementaire vragen behoren. Het voorbije jaar gingen die vragen namelijk het vaakst over deradicalisering, het klimaatbeleid en onverdoofd slachten. In een andere categorie klonk een van de vragen aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA): werd al nagegaan welke invloed het aankleden van honden heeft op hun welzijn?

Romantiek

Het zat er allemaal aan te komen. Maakten politici zich in de middeleeuwen nog populair door gretig katten op de brandstapel of van een belfort te laten gooien, dan moesten ze het vanaf de romantiek aan het eind van de 18de eeuw anders aanpakken. "Tot aan de romantiek stond God bovenaan, dan had je de engelen, daarna kwamen de mannen. Vrouwen werden gezien als iets meer dierlijk, en slaven werden tot dierlijkheid gereduceerd. Onderaan op de piramide vond je dieren, planten en mineralen", vertelt de Nederlandse filosoof Erno Eskens.

"Alles en iedereen moest zich in die periode plooien naar het intellect van de man. Ook vrouwen, de meest vooraanstaande dieren. Sorry, ik kan het niet anders zeggen", lacht hij. "Honden konden zich plooien, katten reageerden eigenzinniger. Het kon volgens de gezagsdragers in de middeleeuwen dus niet anders dan dat ze door het kwaad bezeten waren. Dat dat veranderde, zie je bijvoorbeeld in de boeken van de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau, een van de grondleggers van de romantiek. Op de titelpagina's stonden katten met doorgeknipte ketenen."

Sindsdien verhoogt de status van dieren. Eerst omdat alles wat natuurlijk en dierlijk was, werd gezien als een teken van vrijheid. Later ook omdat er anders naar de zorgplicht werd gekeken. Eskens: "Net zoals de edele plicht van mannen om voor vrouwen te zorgen achterhaald werd, kijken mensen sinds de jaren 80 stilaan anders naar hoe ze moeten omgaan met dieren. Ze moeten zich niet per se naar de mens richten, maar mogen ook meer dier zijn."

Projectiegedrag

Daar zit de verhoging van de welvaart in de westerse wereld allicht voor iets tussen. "Zolang je zelf moet knokken om je hoofd boven water te houden, zie je dieren natuurlijk eerder als een nutsobject", denkt psychologe en diergedragstherapeute Eva Paridaens. "Ondertussen hebben we minder nood aan trekpaarden of herdershonden, dus kunnen velen focussen op gezelschapsdieren."

Het zijn niet automatisch de meest welvarenden die zich de grootste dierenvriend tonen. Bij dierenartsen staan vaak nogal wat onbetaalde rekeningen open. "De economische conjunctuur speelt natuurlijk een rol in hoe we naar dieren kijken, maar er is meer dan dat", vult professor diergeneeskunde Bols aan. "Mensen die tien katten houden op een appartement zijn meestal niet zij die het heel breed hebben. Het zijn mensen die nood hebben aan gezelschap, omdat ze anders soms eenzaam zijn."

Al hoeft de hang naar dierlijk gezelschap volgens Bols tegenwoordig niet altijd samen te gaan met eenzaamheid. Ter illustratie dist hij een anekdote op uit zijn laatste jaar diergeneeskunde. Toen hij en zijn begeleider eind jaren 80 een vrouw, haar echtgenoot en hun hondje binnenlieten, stelde de dame duidelijk waar het op stond. De dierenartsen moesten er alles aan doen om het beestje te genezen, "want ik geef veel meer om die hond dan om mijn man". Ongezien was dat toen, herinnert Bols zich. "Er werd nog lang over gesproken, want het was in die tijd ondenkbaar dat iemand zoiets hardop zei."

Dat is naar Bols' mening vandaag wel anders. "Velen zijn zo teleurgesteld in wat er rondom hen gebeurt, dat ze veel emoties op hun dieren projecteren. Honden hebben bovendien nooit echt een slechte dag. Kom je zelf na een lange dag werken thuis, dan begroet je hond je nog altijd zo enthousiast alsof hij je al maanden niet meer heeft gezien. Dat is bij mensen niet altijd het geval."

Bols heeft zelf een viervoeter die hij een deel van het gezin noemt. "We zullen treuren als onze hond overlijdt, maar niet zoals mensen die 80 procent van hun gevoelens op dieren projecteren. Dat is iets waarop de economie trouwens alsmaar vaker inspeelt. Er zijn bijvoorbeeld mensen die hun paard laten cremeren en dan een gigantische urne in de woonkamer zetten."

Plantenasiel

Anderzijds blijkt uit onderzoek dat dieren vaak bescherming bieden tegen depressies en dat wie ziek is er sneller bovenop kan komen in het gezelschap van een dier. Het UZ Brussel opent daarom Villa Samson, een gebouw waar patiënten en huisdieren elkaar kunnen ontmoeten.

Voormalig radiopresentatrice Eva Daeleman beschreef in het voorbije jaar hoe haar hond Olav haar door een moeilijke periode hielp. "Het wetenschappelijk onderzoek naar het effect dat dieren op mensen hebben boomt. Zo leren we meer over dieren en gaan we met een zachtere blik naar hen kijken", vertelt Paridaens.

Of hoe mensen dieren zo helpen bij hun emancipatie. Hoewel het volgens filosoof Eskens gerust nog een heel stuk verder mag gaan. "Waarom maken we nog een onderscheid tussen soorten?", vraagt hij zich af. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens mag wat hem betreft uitgebreid worden naar andere soorten. "Wezens die gelijkaardig zijn, moeten we ook gelijkaardig behandelen. Dieren zijn naar mijn gevoel nu al burgers in onze maatschappij."

Ook Bols en Paridaens zijn tevreden dat dieren tegenwoordig meestal niet onnodig moeten lijden, maar ze twijfelen eraan of die dieren er zelf op zitten te wachten dat hun zelfstandigheid nog wordt uitgebreid. "De vergelijking van een gelijkaardige behandeling gaat niet helemaal op. Anders moeten we in de toekomst bijvoorbeeld ook individuele bijen gaan behandelen als ze iets mankeren, want zij doen natuurlijk ook nuttig werk", vindt Bols.

Toch denkt Eskens nog verder. Want wie weet zit ook de emancipatie van planten, robots of aliens er over enkele eeuwen aan te komen. Hij geeft het voorbeeld van het kruidje-roer-mij-niet, de plant die zijn blaadjes bij aanraking toevouwt. "Doe je dat een aantal keer, dan neemt die de moeite niet meer. Dat is toch een leercurve", vindt Eskens. "Het is niet ondenkbaar dat mensen daar in de toekomst ook over gaan nadenken."

In Mechelen is er ondertussen alvast een plantenasiel. Van de Cloot en zijn gezin kiezen voorlopig toch liever voor een nieuwe pup.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234