Zaterdag 16/01/2021

het jaar in foto's

WOEDE IN Bahrein NA DE EXECUTIE VAN EEN SJIITISCHE GEESTELIJKE

Een vrouw in Bahrein toont een portret van de populaire sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr, tijdens een protest tegen zijn executie in Saudi-Arabië. Al-Nimr, een criticus van de soennitische Saudische monarchie en een voorman van de sjiitische minderheid van het land, werd op 2 januari terechtgesteld samen met 46 andere mannen, die meestal banden met Al Qaida hadden en als terroristen waren veroordeeld. De terechtstellingen waren funest voor de toch al slechte betrekkingen tussen Saudi-Arabië en Iran, dat een sjiitische meerderheid heeft. De twee landen steunen tegengestelde kampen in de conflicten in Jemen en Syrië, zodat de hoop op vrede in de regio kleiner is dan ooit.

HET ZIKAVIRUS VERSPREIDT ZICH

Op 1 februari riep de Wereldgezondheidsorganisatie zika uit tot een internationale publieke gezondheidscrisis. Vier maanden eerder had Brazilië een ongewoon aantal gevallen gemeld van baby's die met microcefalie werden geboren - een kleine schedel, meestal een teken van een abnormale ontwikkeling van de hersenen. Later bleek een in-uterobesmetting met het zikavirus de oorzaak te zijn. Eind mei hadden 59 landen en gebieden op het Amerikaanse continent gevallen gemeld. In juni gaf de WGO vrouwen in getroffen gebieden de raad om niet zwanger te worden. In Ipojuca, aan de westkust van Brazilië, verzorgt Germana Soares zoontje Guilherme, die aan microcefalie lijdt.

RUSLAND KONDIGT HET BEGIN VAN EEN EINDE AAN

Russische militairen helpen de piloot van een uit Syrië teruggekeerde bommenwerper uit de cockpit op een luchtmachtbasis in de Russische regio Voronezj, op 15 maart. Nadat een op

27 februari tussen de VS en Rusland overeengekomen staakt-het-vuren het geweld twee weken lang deed luwen, na bijna vijf jaar burgeroorlog, maakte Vladimir Poetin abrupt bekend dat Rusland zijn doelen in Syrië had bereikt en dus het gros van zijn troepen uit het land zou terugtrekken. Maar in de praktijk veranderde de Russische betrokkenheid in het conflict niet en in oktober keurde het Russische parlement een wet goed die de inzet van een speciale luchtmachteenheid in Syrië voor onbeperkte duur verlengde.

DODELIJKE SCHOKKEN IN JAPAN

Op 14 en 16 april troffen twee aardschokken het eiland Kyushu, in het zuidwesten van Japan. Daarbij kwamen 69 mensen om het leven. De voorschok op 14 april had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter, terwijl de tweede schok 7,3 scoorde. Veel inwoners van Kumamoto City en Mashiki kwamen zonder water te zitten en meer dan 18.300 mensen moesten hun woning verlaten. Op de foto enkele houten huizen in Mashiki, waar veel gebouwen werden verwoest of beschadigd. In juni verklaarde het Rode Kruis dat het nog altijd hulp verleende aan bijna 10.000 getroffenen in evacuatiecentra.

© KO SASAKI / THE NEW YORK TIMES

INFERNO IN HET NOORDEN

Op 1 mei bereikte een van de meest verwoestende bosbranden uit de Canadese geschiedenis de stad Fort McMurray in Alberta. Twee dagen later gaf de overheid de volledige gemeenschap van 88.000 mensen bevel om te vertrekken. De brand verwoestte 2.400 gebouwen en woedde zes weken lang. Meer dan 600.000 hectare bos werd in de as gelegd. Op 1 juni keerden de eerste inwoners terug naar de verwoeste stad. Voor de val van de olieprijzen was Fort McMurray een boomtown, een centrum van de Canadese schalieoliesector.

PARIJS ONDER WATER

Toen de Seine op 1 juni buiten haar oevers trad, stroomde een menigte toe om foto's te nemen en moest het Parijse stadsbestuur de mensen aansporen om uit de buurt van de rivier te blijven. Musea en andere monumenten van de Franse hoofdstad werden tijdelijk gesloten, terwijl hun personeel zich haastte om duizenden kunstwerken van het stijgende water te redden. Enkele dagen later bereikte de rivier haar hoogste peil, zes meter, voor ze langzaam daalde. De stad heeft nog erger meegemaakt, in 1982, 1910 en 1658. Historici denken dat tijdens die laatste overstroming het water met meer dan 8,5 meter steeg.

GEWELD BURGERWACHTEN IN DE FILIPIJNEN

Rodrigo Duterte, de president van de Filipijnen, had zijn verkiezing begin 2016 grotendeels te danken aan zijn belofte om drugsverslaafden en dealers hard aan te pakken. Hij spoorde de burgers zelfs aan om verslaafden te doden.

Jennilyn Olayres huilt bij het lijk van haar man, Michael Siaron, een 29-jarige fietstaxichauffeur, die op 23 juli in Manila werd gedood. Bij het lichaam werd een stuk karton met het woord 'pusher' gevonden, maar de familie ontkent dat Siaron drugs zou hebben verkocht. Volgens cijfers die de Filipijnse nationale politie in september vrijgaf, zouden sinds Dutertes eedaflegging op 30 juni 1.067 mensen door burgerwachten gedood zijn.

© NOEL CELIS / AFP

GEEN VREDE IN COLOMBIA

Een strijder van de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia, beter bekend als FARC, staat in het gelid. Op 24 augustus, na vijf decennia strijd en vier jaar onderhandelen, bereikten de linkse guerrillagroepering en de regering een akkoord dat een einde moest maken aan de langst durende oorlog van het Amerikaanse continent, die 220.000 levens eiste en 5 miljoen mensen op de vlucht dreef. Maar de uitslag van het referendum van 2 oktober schokte de natie: het plan om de leden van FARC te ontwapenen en in het burgerleven te integreren, werd nipt verworpen. President Juan Manuel Santos verklaarde dat het in juni tot stand gekomen staakt-het-vuren werd verlengd en er verder zou worden onderhandeld. In december keurde het parlement een nieuw akkoord goed.

MOEDER TERESA HEILIG VERKLAARD

Op 4 september verzamelden duizenden mensen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad voor de heiligverklaring van Moeder Teresa, de in Albanië geboren non die haar leven aan de armen wijdde. Veel regeringsleiders en staatshoofden woonden de ceremonie bij en het Vaticaan gaf aan 1.500 daklozen ereplaatsen. Teresa, geboren als Agnes Gonxhe Bojaxhiu in Skopje, in het huidige Macedonië, trad op haar 18de in Ierland toe tot de orde van de Zusters van Loreto en vertrok later naar India, waar ze in 1950 de orde van de Missionarissen van Naastenliefde stichtte. In 1979 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede. De non, die in 1997 overleed, staat voortaan bekend als St. Teresa van Calcutta.

THAILAND NEEMT AFSCHEID VAN EEN VEREERDE KONING

Vrouwen troosten elkaar na de bekendmaking van het overlijden van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand op

13 oktober, op de leeftijd van 88 jaar. Tijdens zijn 70 jaar op de troon was de boeddhistische leider een verenigende kracht voor zijn land, een bron van stabiliteit, terwijl militaire en democratische regeringen om de macht wedijverden. Maar hij versterkte het gezag van de monarchie in plaats van democratische instellingen te bevorderen. Het land wordt nu geregeerd door de militaire junta van generaal Prayuth Chan-ocha, die na een coup aan de macht kwam en de grondwet grotendeels heeft afgeschaft. Troonopvolger prins Vajiralongkorn heeft een reputatie als playboy die veel Thai zorgen baart.

© ADAM DEAN /

THE NEW YORK TIMES

NICO ROSBERG WERELDKAMPIOEN F1

Niets mooier dan stoppen op het hoogtepunt van je carrière. En dat is precies wat de Duits-Finse racer Nico Rosberg (31) deed, vijf dagen na het behalen van de wereldtitel in de Formule 1. Rosberg begon het seizoen bijzonder voortvarend met vier opeenvolgende GP-zeges, maar zag zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton daarna steeds dichterbij komen. En zo werd het toch nog spannend. De laatste Grote Prijs, die van Abu Dhabi, werd een prooi voor Hamilton, zijn 10de van het seizoen, maar Rosberg sprokkelde genoeg punten bijeen om zijn allereerste WK-titel te vieren.
Meteen dus ook zijn allerlaatste. Nico, zoon van F1-legende Keke Rosberg en door zijn collega's 'Britney' genoemd vanwege zijn blonde haardos, gaat voortaan wat trager door het leven.

VALDRIN XHEMAJ / EPA

AS VAN FIDEL CASTRO NAAR LAATSTE RUSTPLAATS GEBRACHT

Teruggekeerd tot stof en as, teruggekeerd naar het oosten ook. Alsof hij zijn eigen revolutie wilde afsluiten door de cirkel rond te maken, reisden de gecremeerde resten van Fidel Castro in militair konvooi van Havana naar Santiago de Cuba, de 'heroïsche stad' waar de gewapende opstand tegen het Batista-regime in 1953 begonnen was. Op zijn laatste tocht werd de Líder Máximo, die op 25 november op zijn 90ste overleed, geflankeerd door zowel individuele burgers als massaorganisaties.

Een laatste rustplaats kreeg Fidel Castro op het monumentale Santa Ifigenia-kerkhof: naast vader des vaderlands José Martí, musicus Compay Segundo en andere helden van de Cubaanse geschiedenis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234