Zaterdag 19/09/2020

Hitte

Het is zelfs te warm voor zonnepanelen

Hoewel het net te warm is, haalde de productie van zonne-energie recordhoogtes.Beeld Hollandse Hoogte/Michiel Wijnbergh

Nooit eerder leverden zonnepanelen in België zo veel energie op. In juli lag de productie tot 30 procent hoger dan normaal. "Maar met een beetje minder warmte hadden we het nog beter gedaan", zegt energie-expert Alex Polfliet.

Afgelopen maand juli vloeide zowat 7,5 GWh stroom uit de zonnepanelen van Eneco, de grootste speler op de markt. Dat is 20 tot 30 procent meer dan anders. Met dank aan de lange zonnige dagen in juli. Want hoe meer zonlicht er op de zonnecellen instraalt, hoe meer elektrische spanning er ontstaat. Spanning die wordt omgezet in wisselstroom voor het gebruik van elektrische toestellen.

Niet alleen juli, maar ook mei en juni waren trouwens uitzonderlijk productief. In die mate dat 2018 weleens een recordjaar zou kunnen worden. Sinds 1981 scheen de zon nog nooit zo veel als dit jaar, meldt het KMI in De Tijd. Behalve in 2006. Maar toen waren zonnepanelen nog niet zo ingeburgerd als nu. Dit jaar ligt de opgewekte zonnestroom bij Eneco zowat 10 procent hoger dan gemiddeld.

Eén dag schiet er bovenuit. Op donderdag 17 mei registreerde Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, een absolute recorddag qua zonne-energie. De piek lag toen op 2.627 MW. Over het hele jaar werd in totaal 4,8 procent van alle energie opgewekt door de zon. Ook dat is een record. Al blijven kerncentrales met 43 procent wel veruit de belangrijkste energiebron.

De opbrengst van de zonnepanelen had eigenlijk nog hoger kunnen liggen. Want de hittegolf in juli had een contraproductief effect. Dat zegt Alex Polfliet, energie-expert en zaakvoerder van Zero Emission Solutions. "Als het te warm is, werken zonnepanelen minder efficiënt. Het is wetenschappelijk bewezen dat zonnepanelen op hun best zijn bij 25 graden. Voor elke graad daarboven neemt de productiviteit 0,4 procent af."

De voorbije maand raakten zonnepanelen soms verhit tot 60 graden. Dat betekent een verlies van 14 procent. "Maar dat verlies werd ruim gecompenseerd door de vele zonuren die we hebben gekregen", zegt Polfliet. "Rond 13 uur, wanneer de zon het best staat, hadden we vaak een vlekkeloze hemel. Er is flink wat elektriciteit geproduceerd."

Ook de droogte heeft een invloed op het rendement. Hoe langer een regenbui uitblijft, hoe dikker het laagje stof op de panelen. "Wij hebben de test gedaan, voor en na een reiniging", zegt Polfliet. "Daaruit blijkt dat een proper zonnepaneel 6 procent meer opbrengt. Maar na drie weken is dat voordeel weer helemaal weg."

In tijden van droogte, zoals nu, zouden eigenaars hun panelen dus voortdurend moeten reinigen. Maar dat heeft weinig zin, benadrukt Polfliet. "De reinigingskosten wegen niet op tegen het verlies aan rendement. Bovendien is er de voorbije maand hier en daar wel een kleine bui gepasseerd."

Op de sporthal

Los van het weer is er nog een andere reden voor de sneuvelende records. Want het aantal zonnepanelen in ons land is de voorbije maanden ook flink toegenomen. Een trend die zich al meer dan een jaar aftekent.

Voor een stuk komt dat door de particulier, die het zonnepleidooi van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wel lijkt te smaken. Ondanks de afschaffing van de groenestroomcertificaten in 2015 leggen steeds meer particulieren zonnepanelen op hun dak. Bovendien worden gezinnen nu ook gestimuleerd om via een coöperatie te beleggen in zonnedaken. Op school of op de sporthal, bijvoorbeeld.

Het andere deel van de winst zit bij bedrijven. Want zij krijgen wel nog steeds groenestroomcertificaten voor hun opgewekte elektriciteit. Bovendien werden de regels voor bedrijven gewijzigd. Ze krijgen nu een hogere rendementsvergoeding dan vroeger, maar dan wel over een kortere periode. Daardoor kunnen zonneparken sneller worden afbetaald.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234