Zaterdag 03/12/2022

Het is weer druk op de beursvloer

Mithra Pharmaceuticals trekt, onder de vleugels van Marc Coucke, naar de beurs. Het is het zoveelste biotech-bedrijf dat zijn heil en centen zoekt via het brede publiek. De beurs is weer hip. Dat betekent nog niet dat u blind moet meesurfen op die beursgolven.

Het stond in de sterren geschreven: François Fornieri, ook wel de Waalse Marc Coucke genoemd, brengt zijn bedrijf Mithra Pharmaceuticals naar de beurs. Coucke, de topman van Omega Pharma, pompte in februari al 20 miljoen euro in het bedrijf en wil dat bedrag verdubbelen bij een beursgang. Een datum of een bedrag waarop het bedrijf mikt, is nog niet bekend. De voorbije maanden trokken wel meer bedrijven naar de beurs om geld op te halen. Amper twee jaar geleden nog maakten ze de omgekeerde beweging, en lieten de beurs voor dood achter. Nu is een notering weer helemaal terug. Vraag is of we daar onverdeeld blij om moeten zijn?

Waarom gaat Mithra naar de beurs?

Met de opbrengsten van de beursgang wil het bedrijf zijn product Estetrol verder ontwikkelen. Dat is een natuurlijk hormoon dat kan worden ingezet bij een anticonceptiepil, maar ook bij de menopauze. De pil zou over enkele jaren op de markt moeten komen, hoopt Fornieri. Naast de financiële middelen is een beursgang ook bedoeld om het bedrijf een grotere internationale zichtbaarheid te geven. Dergelijke bedrijven sluiten vaak partnerships voor de commercialisering van hun medicijnen. En dan is een beetje internationale bekendheid en uitstraling meegenomen.

De beurs als financieringsbron lijkt weer helemaal terug van weggeweest?

Dat klopt. "Dat is deels te wijten aan het feit dat bankfinanciering moeizamer is geworden", zegt financieel analist Robert Van Beek (van adviseur About Life & Finance). "Zeker als je grote bedragen wil ophalen. Koppel daar de extreem lage rente aan, waardoor je weet dat mensen op zoek zijn naar iets waar ze meer rendement uit kunnen halen dan het klassieke spaarboekje, en de combinatie klopt. Wat wel opvalt is dat je ook op de beurs bepaalde trends hebt van aandelen en sectoren die erg in trek zijn. Vandaag is biotech enorm hip."

Is dat ook een reden waarom Mithra nu naar de beurs trekt?

Dat speelt zeker mee. Beleggers lopen inderdaad storm voor biotech, en dat inspireert andere bedrijven uit die sector, die graag een graantje meepikken. Galapagos haalde vorige maand nog zo'n 280 miljoen euro op door naar de Amerikaanse Nasdaq-beurs te trekken. Eerder dit jaar maakten ook Bone Therapeutics en het diagnosticabedrijf Biocartis hun debuut op Euronext Brussel. Ablynx haalde dan weer 100 miljoen euro op via de verkoop van obligaties aan beleggers.

Als je de optelsom maakt, dan kom je snel aan zowat een half miljard euro dat de Belgische biotechbedrijven dit jaar al hebben opgehaald bij beleggers.

Kan ik als kleine belegger mee profiteren van die hype?

Dat kan, mits u een aantal zaken in het achterhoofd houdt. Het gevaar voor overwaardering en dus te duur betaalde aandelen is reëel. De afgelopen twaalf maanden is de richtinggevende Nasdaq Biotech-index met 60 procent de hoogte ingegaan. Sommige analisten waarschuwen dat we dicht bij een correctie aanzitten, dus een val van de aandelenprijzen. Robert Van Beek waarschuw met een metafoor: "Het is niet omdat je een iPhone hebt, dat je het businessmodel van Apple snapt en dus aandelen moet kopen. En zeker bij biotech, wat in essentie een risicovolle sector is, ligt het nog moeilijker. Ofwel ontwikkelt het bedrijf hét medicijn waarmee het ongelooflijk scoort. Maar voor hetzelfde geld verdwijnt het bedrijf binnen enkele jaren wegens een mislukking."

Beleggers in Thrombogenics hebben hun lesje al eens geleerd. Amper twee jaar geleden ging het aandeel door het dak, omdat iedereen ervan uitging dat Thrombogenics' oogmedicijn Jetrea een potentiële hit was. Toen dat niet zo bleek, kon de belegger zijn verlies tellen.

Ook bij Mithra is Estelle, de anticonceptiepil, pas over enkele jaren marktrijp. Als ze tenminste door alle klinische fases geraakt. Dat betekent dat het bedrijf de eerstkomende jaren alleen maar geld opsoupeert in verdere ontwikkelingen, zonder inkomsten te krijgen. De aanwezigheid van Marc Coucke in het kapitaal is heus geen vrijkaartje voor een gegarandeerd succes.

Dus is de beurs een beetje gokken?

Eigenlijk wel. De enige zekerheid die u hebt is dat de koersen en beurzen altijd op en neer gaan. En daarbij heb je steeds winnaars en verliezers.

Robert Van Beek: "Wat gaat de beurs doen vandaag of morgen? Eerlijk, ik zou het ook niet weten. Het gekke is dat we risico's altijd verkeerd inschatten. Want als koersen stijgen, komen er positieve economische berichten, worden er hogere overnameprijzen betaald voor bedrijven, waardoor er ook meer overnames en fusies zijn. Dan voelen de beleggers zich beter in hun vel. En in plaats van dan de knipperlichten te zien, voelen we net minder risico's. We zijn goed in het analyseren van het verleden. Belangrijk is dat er altijd risico's zijn, waar je dus ook altijd rekening mee moet houden."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234