Zondag 16/02/2020

Drankgebruik

“Het is waanzin wat alcohol met zo’n puber doet”: waarom fuifzalen geen Sweet sixteens meer willen

Beeld Thinkstock

Steeds meer fuifzalen bannen de zogenaamde Sweet sixteens, verjaardagsfuiven voor zestienjarigen. Uitbaters zijn het excessief drankgebruik van pubers meer dan beu. “Het zorgt steeds vaker voor een grimmige sfeer en vandalisme.”

Dat tieners voor ze naar een fuif gaan ‘indrinken’, vooraf bij iemand thuis afspreken om al een voorproefje te drinken, dat wist Dimitri Messiaen al langer. Hij is uitbater van feestzaal Kantien aan de Watersportbaan in Gent en liet, net als vele zaaluitbaters, decennialang tienerfuiven toe in zijn zaak. In de hoop dat die tiener later voor zijn trouwfeest of babyborrel nog eens terugkomt. 

Maar de afgelopen twee jaar zag Messiaen veel veranderen. “Ze komen nu niet alleen al behoorlijk tipsy toe. Ze smokkelen ook steeds vaker flessen wodka of whisky mee die ze desnoods in de haag verstoppen. Om de zoveel tijd gaan ze dan ‘een luchtje scheppen’. En als ze kunnen, gaan ze nog eens naar de nachtwinkel voor een nieuwe fles. Ze drinken dus niet alleen voor, maar ook tijdens en op het eind van het feestje. Dat het slecht is voor onze business, tot daar aan toe. Maar het zorgt steeds vaker voor een grimmige sfeer en vandalisme.”

Coming of age

Sweet sixteens zijn op zich geen nieuw fenomeen, weet trendwatcher en specialist jongerencultuur Tom Palmaerts. “Het is een coming of age, een overgangsritueel. Zestien is ook een belangrijke leeftijd. Je mag plots meer dan toen je nog vijftien was. Bij ons zijn de Sweets vooral populair geworden door MTV, met het realityprogramma My Perfect Sweet Sixteen, waarin zestienjarigen een feest geven om hun verjaardag te vieren, met alles excessen die erbij horen.”

Iets speciaals doen voor je zestiende verjaardag is van alle tijden. Maar tegenwoordig is een echte fuif geven erg populair. Met alle problemen van dien. Want bij een fuif hoort meestal ook alcohol. Op die sweets komen vooral vijftien- en zestienjarigen die nog maar net beginnen met uitgaan en niet zo gewend zijn aan alcohol. 

“Het is waanzin wat alcohol met zo’n puber doet”, zegt Werner Van Hoof, zaakvoerder van feestzaal ’t Fortje in Deurne. “Na enkele drankjes kunnen ze al volledig van de wereld zijn. Ze verliezen dan elke vorm van respect, zowel voor elkaar als voor de infrastructuur. Alsof ze geen enkel wereldbesef meer hebben.”

En dan zijn vechtpartijen, gooien met flesjes of barkrukken naar elkaar of een ruit kapotslaan geen uitzonderingen. Als je hen apart neemt of per twee, dan valt er nog mee te praten. Maar als ze samenhokken in groep, dan is er niets meer mee aan te vangen. Van Hoof: “Het zijn net een bende wilden.
No boundaries. Ze komen naar een feestje en hebben twee favoriete plaatsen: buiten en de toiletten. Twee plaatsen waarvan ze menen dat ze ‘vrijer’ zijn en hun ding kunnen doen. Ik moet vaak een hoop meisjes uit de jongenstoiletten halen of omgekeerd, waar ze god weet wat zaten te doen.”

De gevolgen zijn vaak kapotte wc-brillen en rolhouders, lavabo’s die afbreken of kapotgeslagen spiegels. Ook Messiaen moet daarom soms een personeelslid op wacht zetten bij de toiletten. “Als je dat niet doet, dan worden die toiletten een feestzaal op zich. De aantrekkingskracht van die plaats is blijkbaar bijzonder groot.”

Onderschatten

Net als Messiaen heeft Van Hoof beslist geen Sweets meer toe te laten. Beiden kennen tientallen collega’s die hetzelfde beslist hebben. Ook een aantal door ons gecontacteerde zalen en Jeugdhuizen weigert voortaan aanvragen voor Sweets. Zelfs als er ouders aanwezig zijn op die feestjes.

Want ouders schatten dit soort feestjes doorgaans volledig verkeerd in, meent Van Hoof: “Mijn voorwaarde was altijd dat er zeker tien volwassenen bij moesten zijn, en nog liep het fout. Ouders beseffen pas op het moment zelf wat er gaande is. Dan hoor je hen zeggen: ‘We hadden onze Mathias nog niet op deze manier gezien.’ Of gaan hun ogen open over dat vriendje van hun zoon dat nochtans altijd zo lief en vriendelijk was toen hij vroeger kwam spelen.”

Dat het vaak fout loopt met dat soort feestjes, heeft volgens trendwatcher Palmaerts vooral te maken met het ongecontroleerde van zo’n Sweet-fuif. “Ze worden meestal georganiseerd door ouders die daar totaal geen ervaring mee hebben. Ze hebben wel al kinderfeestjes georganiseerd met diezelfde vrienden van hun kind en denken dat ze dit ook wel onder controle kunnen houden. Maar nu zijn die kinderen allemaal  pubers en totaal onvoorspelbaar. Dat is voor ouders erg confronterend.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234