Dinsdag 28/09/2021

'Het is voor hun biefstuk dat ze hier lopen'

Met naar schatting tienduizend man uitte de zorgsector gisteren in Brussel zijn witte woede. In tegenstelling tot wat Vlaams minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt (SP.A) beweert, vrezen ze dat ze met minder mensen meer moeten werken. De eisen zijn dan ook extra personeel en een betere vergoeding.

Brussel

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

'Pfiet, pfiet', klinkt het uit honderden fluitjes. Hier en daar weerklinkt er een harde knal, terwijl er uit geluidsboxen luide muziek galmt. Het is een lawaai van jewelste om halfelf 's ochtends voor het Noordstation in Brussel. Liefst tienduizend rood-, blauw- en groengekleurde manifestanten uiten hier hun witte woede.

De betogers zijn van diverse pluimage. Het zijn personeelsleden van ziekenhuizen, bejaarden-, rust- en verzorgingstehuizen, thuisverpleging, revalidatie- en opvoedingsinstellingen, Thuiszorg, kinderopvang, beschutte en sociale werkplaatsen, het sociaal-cultureel werk en klinische laboratoria.

Wat hen bindt, is dat ze allemaal tot de non-profitsector behoren en gelijklopende eisen hebben. Een hoger pensioen, recht op vorming tijdens de werkuren, meer personeel en een betere vergoeding van onregelmatige prestaties, daar komen ze voor. In 2000 zijn er daarover al afspraken gemaakt met de overheid, maar de vakbonden vrezen dat er niets van terechtkomt.

Tussen de opstijgende kruitdampen en de oranje rookwolken door zet de betogende non-profitsector koers richting Zuidstation. ACLVB'er Marc Stevens heeft er zijn vrije dag voor ingeleverd. Normaal werkt hij als boekhouder in het AZ Sint-Elisabeth in Zottegem. Daar voelt Stevens de werkdruk toenemen. "We zijn met 32. Dat is een derde te weinig volk."

In het AZ Damiaan in Oostende zijn vooral patiënten het slachtoffer. "Die klagen dat ze te lang moeten wachten. Soms komt er pas een half uur of drie kwartier nadat de patiënt gebeld heeft, een verpleger langs. Dat komt door het personeelstekort", weet Viviane Zanders.

De weg ligt bezaaid met groene confetti. Een groep ABVV'ers gaat er met de bezem door. "Ze zijn met ons de straat aan het aanvegen", verklaart Anny Bruggeman van Thuishulp Gent-Eeklo de symbolische actie. "Wij vragen veel, maar het is een zware job die wij hebben. We moeten soms drie bezoeken per dag doen. Dan helpen we mensen bijvoorbeeld met boodschappen, wassen, naar het toilet gaan en koken. Maar daar moet je wel de tijd voor krijgen. Wij moeten van Kaprijke naar Sint-Laureins en dan naar Maldegem. De verplaatsingen zijn dus nogal groot."

Opvallend zijn de vlaggen met de opdruk ACV bouw & industrie. Ze behoren toe aan een groep mannen van de beschutte werkplaats in Lennik. "Het syndicaat riep ons op om te betogen. Dus ja, we dachten: 'We stappen mee op'", zegt tuinwerker Rudy Wijns.

De groep uit Lennik lijkt een vreemde eend in de bijt tussen al die mensen uit de witte sector. "Toch niet", vindt Wijns. "Wij willen een hogere eindejaarspremie. En we komen ook om de verplegers te steunen."

De stoet kan onderweg rekenen op veel bekijks. Toeristen nemen foto's van de kleurige menigte. Sommigen laten zich zelfs vereeuwigen met enkele actievoerders. Ook vakantieganger Apostolis Saitis is druk aan het fotograferen. Het is een staaltje van beroepsmisvorming. "In Griekenland ben ik vakbondsvoorzitter."

Bij de toeschouwers is er veel begrip voor de actie. "Het is voor hun biefstuk dat ze hier lopen", zegt de 74-jarige Jo. "Ze hebben gelijk. Ze vechten voor hun rechten", vindt ook Adam Johnson.

Freddy Luyckx hangt duidelijk onder de indruk over de reling van metro-ingang Beurs. "Dat er zoveel mensen in zo'n korte tijd gemobiliseerd zouden worden, had ik niet verwacht. Dit is een van de grootste betogingen van de laatste tijd", meent de maatschappelijk werker. "Het moet zijn dat de nood hoog is." Luyckx vindt de actie dan ook gerechtvaardigd. "Ik ken niet alle eisen, maar ze zijn vrij extreem. Dat is nodig om alles uit het vuur te slepen."

Anderen proberen een graantje mee te pikken van de betoging. De Linkse Socialistische Partij deelt partijblaadjes uit. Geneeskunde voor het Volk hoopt dan weer veel handtekeningen te verzamelen voor een petitie. Ook de PVDA laat zich niet onbetuigd. "De PVDA steunt de witte woede tegen het paarse virus", staat er te lezen op een spandoek tegen een gevel aan de Maurice Lemonnierlaan.

Na twee uur slogans scanderen en lawaai maken begint de balorigheid toe te slaan. Verkeersborden krijgen groene hesjes aan, een pion belandt op het dak van een auto en strijkers knallen uiteen in telefoonhokjes. Een stuk vuurwerk gaat af in een flesje, waardoor het projectiel hoog de lucht in vliegt om vervolgens in de massa neer te komen. Tijd om de betoging te ontbinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234