Donderdag 22/10/2020

Standpunt

Het is verfrissend te mogen vaststellen dat de sociale dialoog in dit land nog niet morsdood is

Beeld bob van mol

Misschien heeft het iets met Kerstmis te maken, dien dag dat ze niet schieten, zoals Wannes Van de Velde dat ooit zo mooi zong. Maar waar de inspiratie ook vandaan kwam, het is verfrissend te mogen vaststellen dat de sociale dialoog in dit land nog niet morsdood is. Tot spijt van al wie er aan beide kanten van het spectrum eenzijdig zijn hoogstpersoonlijke agenda en ideologie wilde doordrukken, blijven compromissen tussen de sociale partners mogelijk.

Het kernkabinet heeft gelukkig de akkoorden goedgekeurd die werkgevers en werknemers in de Groep van Tien hebben bereikt over de eindeloopbaan en een aantal punten van het eenheidsstatuut. Ook het akkoord dat artsen en ziekenfondsen hebben bereikt, kreeg groen licht van de regering.

"We hebben de sociale vrede onder de kerstboom gelegd", zei premier Charles Michel na afloop.

Dat is misschien net iets te veel wishful thinking, maar het is in ieder geval toch een begin. Misschien kunnen we dan meteen ook in een moeite door ophouden met de karikaturen die de diverse partijen van elkaar maken. Zo blijkt dat de vermaledijde 'marxistische' belastingregering-Di Rupo liefst een derde van de loonkloof met de buurlanden heeft weggewerkt. Zonder indexsprong bovendien, maar door loonafspraken met de sociale partners. Als deze regering mordicus wil blijven vasthouden aan haar symbolische indexsprong heeft ze daarvoor de democratische legitimiteit, maar hou asjeblieft op te vertellen dat er geen alternatief zou zijn voor haar beleid.

De toenadering is er pas gekomen nadat de syndicale organisaties hun tanden hebben laten zien, en gezorgd hebben voor een demonstratie van slagkracht die de afgelopen decennia niet meer te zien was. Het zou niet verstandig zijn om hen in het voorjaar meteen weer uit te dagen om dat nog eens dunnetjes over te doen. Zeker niet met de moeilijke begrotingscontrole die in het voorjaar wacht. Wanneer daar opnieuw de bijkomende lasten eenzijdig op de werkende middenklasse en de sociaal zwakkeren worden gelegd, en een kaste van onaantastbaren weer de dans kan ontspringen, zal dat niet lukken. Daarvoor is de verontwaardiging over de twee-maten-en-twee-gewichtenpolitiek te breed gedragen.

Besparingen moeten en kunnen ook, maar dan wel op voorwaarde dat ze evenwichtig gespreid en billijk zijn. Dat bereik je alleen door een constructieve dialoog met alle partners, en niet door eenzijdig de agenda van één partij of drukkingsgroep door te willen duwen. De rijke traditie van sociaal overleg heeft ervoor gezorgd dat de inkomensongelijkheid en de dualisering van de Belgische samenleving nog enigszins meevallen, vergeleken met vele andere landen. Wie beseft dat heel veel landgenoten ook aan dat model gehecht zijn, wint uiteindelijk de strijd om de publieke opinie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234