Maandag 06/02/2023

ConflictheldenPlatform

‘Het is vandaag moeilijk om grip te krijgen op jongeren. Hoe gaat het echt met hen?’

Alessio Barberi, begeleider bij Gezin Centraal: 'Het is vandaag moeilijk om grip te krijgen op jongeren. Hoe gaat het echt met hen?' Beeld Tim Dirven
Alessio Barberi, begeleider bij Gezin Centraal: 'Het is vandaag moeilijk om grip te krijgen op jongeren. Hoe gaat het echt met hen?'Beeld Tim Dirven

De coronacrisis was de voorbije maanden een barrière tussen jongeren en hun begeleiders, terwijl de nood aan hulp wellicht nooit zo hoog was. Het nieuwe platform Conflicthelden probeert online voor de nodige verbinding te zorgen.

Michiel Martin

“Het is vandaag moeilijk om grip te krijgen op jongeren. Hoe gaat het echt met hen?” In normale tijden loopt Alessio Barberi, begeleider bij Gezin Centraal, vlotjes binnen en buiten bij gezinnen in Noord-Limburg om te luisteren naar hun noden. Lockdowns en allerlei afstandsregels hebben daar een stokje voor gestoken. “We doen ons best om er nog steeds te zijn, face to face waar nodig en ook door te bellen of te videochatten. Maar van achter een laptop is ‘het gaat goed’ soms snel gezegd.”

Voor jongerenbegeleiders en gezinscoaches zoals Barberi is het een vreemd jaar. Heel wat afspraken vielen weg of moesten via andere kanalen, op een moment dat alle alarmen in de sector op rood staan. Na de lockdown in het voorjaar constateerde het Kinderrechtencommissariaat na een grootschalige enquête dat er meer familiaal geweld is, zo rapporteerde een op de twee kinderen meer ruzie op het thuisfront. Ook de jongerenadviescentra, de JAC’s, merken dat heel wat jongeren worstelen met “het gevoel dat ze dezer dagen thuis opgesloten zitten”, klonk het onlangs.

“Bij families die plots veel thuiszitten, soms op elkaar geplakt in een kleine leefruimte, kunnen de gemoederen hoog oplopen”, zegt onderzoeker Stijn Custers (hogeschool UCLL). Hij ontwikkelde mee het onlineplatform Conflicthelden, waar jongeren tussen de 13 en de 18 leren omgaan met conflicten die zich al voordoen of dat dreigen te doen. Denk aan ruzies, opgekropte agressie, stress of (cyber)pesten.

Jongeren kunnen op het platform terecht voor tips en oefeningen, op eigen initiatief of in samenspraak met een begeleider. Zo liet Barberi een jongere aan de slag gaan met een logboek via Conflicthelden. “Op die manier kon ik vanop een afstand de situatie goed mee opvolgen, en zien of er bijvoorbeeld op een bepaald moment een escalatie is geweest”, zegt Barberi. “Het laat de jongere ook toe om nadien, op het moment dat hij uit die ‘rode zone’ is, rustig mee te geven wat er zich afspeelde.”

Fysieke verbinding

De tool zat al in de pijpleiding voor de coronacrisis losbarstte. “Dat er meer aanleidingen waren tot conflicten, heeft de jeugdhulp op scherp gesteld, maar ook voordien was het voor jongerenbegeleiders niet evident om altijd aanwezig te zijn”, zegt Custers. “Het is nooit te voorspellen wanneer een situatie escaleert.” Bovendien is zo’n onlineplatform, waar jongeren in hun eigen tempo even kunnen rondneuzen, soms laagdrempeliger dan een fysiek gesprek met een hulpverlener.

Volgens Custers was er de voorbije maanden vooral “een hogere sense of urgency” om met digitale middelen aan de slag te gaan. Dat blijkt heel sterk uit een bevraging binnen de sector. Van de 128 bevraagden vanuit het Vlaams Agentschap Opgroeien gaf bijna iedereen aan nu meer met onlinetools te werken voor individuele contacten. Voor bijna een kwart van de bevraagden bleek dat zelfs de allereerste keer.

En eventjes een videocall doen, volstaat niet altijd, zo merkte Barberi tijdens de eerste lockdown. “Een gezin waarmee ik tijdens de eerste lockdown op die manier contact hield, leek het best goed te doen. Tot ik voor de eerste keer weer fysiek langsging. Toen bleek echt dat die omgeving niet meer veilig was, en er hulp ingeschakeld moest worden. Fysieke verbinding is echt cruciaal om te kunnen praten over emoties en frustraties.”

Volgens Custers kan een platform als Conflicthelden die fysieke verbinding nooit vervangen, maar wel ondersteunen. “Ook jongeren die nog niet in begeleiding zitten, kunnen leren hoe ze veilig met conflictsituaties omgaan. Al blijft het wel de bedoeling dat we bij extreme situaties vooral doorverwijzen naar de juiste hulpverlening.”

In een maand tijd werd het platform alvast door ruim duizend unieke gebruikers bezocht. Verder meldden ook al 42 organisaties zich aan om er professioneel mee aan de slag te gaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234