Dinsdag 24/11/2020

Opinie

Het is van levensbelang dat ook mannelijke slachtoffers praten over wat hen is overkomen

Wim Slabbinck.Beeld De Morgen

Wim Slabbinck is klinisch seksuoloog en auteur van Waarom mannen geen seksboeken kopen.

De hashtag #metoo is alomtegenwoordig. Actrice Alyssa Milano lanceerde die enkele dagen geleden, als oproep aan alle vrouwen die ooit seksueel zijn aan- of lastiggevallen. Zij moeten hun verhaal delen. Zo tilt ze eigenhandig het debat over het machtsmisbruik van Harvey Weinstein naar een hoger niveau.

De hashtag mist haar doel niet. Ontelbaar veel vrouwen spraken uit eigen ervaring over alle mogelijke vormen van seksueel geweld. Achter elk van die getuigenissen schuilt een dappere vrouw. Elk verhaal toont ons andere facetten van het veelzijdige probleem. De kritische massa lijkt bereikt.

Die openheid is ontzettend goed nieuws, maar #metoo moet meer worden dan een collectieve uiting van schok of verdriet. Dat op zich verandert de wereld niet (snel genoeg). Daarvoor heeft #metoo ook mannen nodig. Zij kunnen zich uitspreken tegen seksueel geweld, luisteren naar deze verhalen en ingrijpen wanneer mannen zich fout gedragen. Ook als een vriend een ‘goedbedoelde’ seksistische en kleinerende ‘grap’ maakt. Zo tonen we allemaal dat we geen vrede nemen met een status quo, dat het beter moet. Seksueel geweld pak je tenslotte best aan vanaf de basis. Laten we in de netwerken van jongens en meisjes dan ook in gesprek gaan over de impact van ongewenst seksueel gedrag.

Luisteren, delen en handelen, dus. Maar toch wringt er iets. In onze Twitter- en Facebook-feeds zien we zo goed als enkel vrouwelijke getuigenissen verschijnen. Vanuit mannelijke hoek blijft het angstwekkend stil. Nochtans worden ook zij slachtoffer van seksueel geweld, en vaker dan men zou denken.

Uit Sexpert, een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid in Vlaanderen, leren we dat 11 procent van de mannen te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, nog voor ze achttien zijn. Voor de volledigheid: bij vrouwen is dat 22 procent. Maar ook bij mannen houdt het niet op aan de meerderjarigheid. Ook daarna krijgen mannen met seksueel geweld te maken. Meer dan de helft van hen zal er nooit over praten. Niet met de eigen omgeving, niet met een professional. Ze kroppen het op, alsof ze immuun zouden zijn voor de gevolgen van (seksueel) geweld.

Boys don’t cry, zoals The Cure al wist. Mannelijkheid staat vandaag nog altijd symbool voor kracht, onkwetsbaarheid en zelfstandigheid. Maar toch slikken jonge jongens vandaag dramatisch veel psychofarmaca en antidepressiva. In 2014 kwamen we uit op een ontstellende 1.920.583 pillen. Bij meisjes is dat ongeveer een kwart daarvan. Onthoud: niemand is immuun, Superman bestaat niet.

Dat vergeelde beeld van mannelijkheid wordt ook op seksueel vlak doorgetrokken. Nog al te vaak wordt hen voorgehouden dat ze moeten jagen, dat ze het andere geslacht het hof moeten maken. Maar tegelijk moeten ze hun handen thuishouden. Het is allesbehalve een vergoeilijking, maar die heersende rolpatronen - jammer genoeg nog lang niet uitgestorven - kunnen verwarrend zijn.

Zolang we jongens blijven opvoeden met dat oubollige beeld, zullen ze zwijgende slachtoffers zijn. Dan krijg je mannen die jarenlang met problemen rondlopen vooraleer ze hulp zoeken. Die enge realiteit is zorgwekkend, want opgekropte emoties leiden tot weinig goeds. De suïcidecijfers spreken boekdelen: mannen plegen drie keer zoveel zelfmoord als vrouwen.

Het is dus letterlijk van levensbelang dat ook mannelijke slachtoffers praten over wat hen is overkomen. Geweld is altijd een probleem, welke richting het ook uitgaat. #metoo beperkt zich niet tot ras of gender. Laat het over alle vormen van misbruik gaan. Seksueel geweld heeft geen geslacht. We moeten - met zorg en aandacht voor ieders verhaal - beseffen dat mannen en vrouwen allebei dader als slachtoffer kunnen zijn. Zo komen we er allemaal beter uit. Want ook #mentoo is #metoo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234