Zondag 24/10/2021

Het is tijd dat de Franstaligen zeggen wat hun project voor het toekomstige België is

null Beeld kos
Beeld kos

Alain Gerlache is mediawatcher bij RTBF. Hij schrijft regelmatig bijdragen voor De Morgen. Over de confederalismevoorstellen van de N-VA vraagt hij zich af "welk België de Franstaligen tegenover dit separatistisch confederalisme zullen zetten"?

"Inacceptable!" "Onaanvaardbaar!" De reacties van de Franstalige partijen op de voorstellen van de N-VA zijn meer dan voorspelbaar. Nee, non, nein, om het in drie nog altijd 'nationale' talen uit te drukken. Het project van de N-VA is natuurlijk een koude douche voor wie had gehoopt dat de partij, die de jongste weken wat minder sterk in haar schoenen leek te staan, het nationalistische vuur een beetje zou temperen. Des te meer omdat het socio-economische programma dat ze maandag had voorgesteld allesbehalve revolutionair was: klassieke liberale maatregelen. Ouderwets donkerblauw, dat zelfs bij traditioneel Waals rechts - de MR en bepaalde kringen van de CDh - in de smaak kon vallen. Sommige losse kanonnen in de MR zinspeelden zelfs op een federale regering met de N-VA, met Didier Reynders als premier, die dit conservatieve socio-economische beleid zou kunnen uitvoeren.

Het heeft niet mogen zijn. Bart De Wever trotseert de twijfels en de tegenwind en gooit zijn kaarten op tafel. We weten nu zwart op wit wat het woord confederalisme concreet betekent. En geen enkele Franstalige partij kan zich achter dat separatistische confederalisme scharen. Niet achter het principe, dat wisten we al, maar evenmin achter om het even welke van de voorgestelde maatregelen, die stuk voor stuk twee doelstellingen nastreven die de Franstaligen doen steigeren: het einde van België en het einde van het Brussels Gewest. Met dit programma zal de N-VA in het zuiden van het land meer dan ooit de boeman zijn.

Echt onderhandelen
Maar geen enkele Franstalige partij zal openlijk toegeven dat deze situatie haar eigenlijk electoraal goed uitkomt. Elio Di Rupo en de PS zullen zich meer dan ooit aandienen als de kampioenen van het voortbestaan van België en van de nationale sociale zekerheid. Alles is goed voor hun communicatiestrategie - de Belgian Pride - die moet maskeren dat links het beleid van de socialisten minder en minder ziet zitten.

De MR kan het institutionele programma van de Vlaams-nationalisten onder vuur nemen om te doen vergeten hoe sterk haar economische programma op dat van de N-VA lijkt en om alle vermoedens over pogingen tot samenwerking weg te nemen. Dat alles tegen de achtergrond van de strijd tussen de twee grote rivalen om de macht in Brussel.

CdH en Ecolo zullen hetzelfde zeggen als de twee andere, maar in deze thematiek is er niemand die naar hen luistert.

De kans is hoe dan ook erg klein dat de Franstalige partijen met de huidige voorstellen van de N-VA zullen worden geconfronteerd. Anders dan in 1999, de vorige keer dat alle verkiezingen samenvielen, is het hoogst onwaarschijnlijk dat men eerst een federale meerderheid vormt en die dan naar de gewesten en de gemeenschappen vertaalt. De meerderheden zullen eerst in Vlaanderen en Wallonië worden samengesteld en daarna samen een Belgische regering vormen. Zelfs met de N-VA in de Vlaamse coalitie kan men zich moeilijk voorstellen dat de partijen in gespreide slagorde aan tafel zullen komen, elk met hun eigen institutionele programma. Eindelijk en voor het eerst zullen de gemeenschappen echt met elkaar onderhandelen.

De situatie die zich aftekent, vormt dus een dubbele uitdaging voor de Franstaligen. Ten eerste dreigen ze te worden meegesleept in een Belgische regeringsvorming die meer dan ooit confederaal zal zijn, aangezien ze door de meerderheden van de deelstaten zal worden bepaald. Ten tweede is het tijd dat zij eindelijk zeggen wat hun project voor het toekomstige België is, zoals de N-VA dat nu heeft gedaan. Maar dat moeten ze dan eerst zelf nog uitzoeken.

Het zal hoe dan ook niet volstaan dat zij de evolutie die Vlaanderen wenst, proberen af te remmen. Tijd winnen is geen project.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234