Maandag 16/12/2019
Stavros Kelepouris. Beeld DM

Standpunt

Het is ronduit gênant dat politici in dit land zich op de borst durven te kloppen met de middelen die ze vrijmaken voor mentaal welzijn

Stavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.

Op de dag van de geestelijke gezondheid is het verhelderend om de woorden en daden van regeringen eens naast elkaar te leggen. Te beginnen met Maggie De Block, die zich onlangs liet opmerken in een interview in De Tijd. De uittredende minister van Volksgezondheid roemde haar eigen focus, waardoor ze naar eigen zeggen dingen heeft verwezenlijkt “waarvan iedereen zich afvroeg of dat wel zou lukken”. Een ervan: de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog. “Ik ben daar tevreden mee, maar ik ga daar niet luid over roepen.”

Er is ook het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering. De tekst loopt over van ronkende ambities om de geestelijke gezondheid in Vlaanderen toegankelijker en kwaliteitsvoller te maken. Leden van de meerderheid vertelden na de voorstelling van de regering-Jambon trots dat vooral mentaal welzijn bij jongeren prioritair wordt. Tot daar de woorden.

Hoog aantal zelfmoorden

Dan nu de cijfers. De OESO schat de maatschappelijke kost van mentale gezondheidsproblemen in ons land op meer dan 20 miljard, omgerekend meer dan 5 procent van het bbp. Ter vergelijking: dat is bijna de helft van wat we jaarlijks uitgeven aan pensioenen. In 2017, het recentste jaar waarvoor data beschikbaar zijn, trachtten volgens studies meer dan 10.000 Vlamingen uit het leven te stappen, 28 per dag. Slechts in vier andere OESO-landen ligt verhoudingsgewijs het aantal effectieve zelfmoorden hoger dan in ons land.

Wat zetten Vlaanderen en België daartegenover? Peanuts. Ondanks de goeie intenties uit het regeerakkoord zet Vlaanderen volgens bronnen in de welzijnssector de komende jaren ongeveer 12 miljoen euro opzij voor geestelijke gezondheidszorg. Vraag aan zorgverleners of dat bedrag ook maar in de buurt van een goed begin komt: het antwoord is een schamper lachje. 12 miljoen is simpelweg een habbekrats. Volgens schattingen zou er veeleer 800 miljoen nodig zijn.

‘Totaal ontoereikend’

De terugbetaling waarover minister De Block al jaren zo trots is, wordt door specialisten ter zake afgedaan als totaal ontoereikend. Het terugbetaalde bedrag is veel te laag in vergelijking met de gangbare prijs van een sessie bij een psycholoog. Het maximum van acht terugbetaalde sessies is dan weer ruimschoots te weinig om een verschil te maken bij wie het echt nodig heeft. “Ik ga daar niet luid over roepen” – nee minister, doe dat inderdaad maar niet.

De juiste, gespecialiseerde mentale hulp krijgen is in ons land nog steeds een kwestie van veel betalen. Joris Vandenberghe, psychiater verbonden aan de KU Leuven, verwoordde het onlangs in De Morgen als volgt. “Het is wraakroepend. In eender welke andere discipline zou het onaanvaardbaar zijn dat een behandeling enkel beschikbaar is voor wie het kan betalen.”

Het is ronduit gênant dat politici in dit land zich op de borst durven te kloppen met de middelen die ze vrijmaken voor mentaal welzijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234