Donderdag 20/01/2022

'Het is normaal dat je op de Korenlei geen joint mag opsteken. Als het maar mag op kot'

Als er één stad is in Oost-Vlaanderen waar jongeren meetellen, dan is dat wel Gent, met zijn universiteit, zijn hogescholen, zijn colleges, athenea en vakscholen. Katrien Demeulemeester is twintig, studente communicatiebeheer aan de Artevelde Hogeschool in Gent en kan voor de eerste keer meestemmen voor het Parlement. Wannes Gevaert is laatstejaarsstudent aan het atheneum van Oudenaarde en moet met zijn zeventien nog even wachten. Een mening over politiek hebben ze allebei. Jeugdig commentaar bij de Wetstraat, met een Gents accent. Ben Bleys

Katrien, jij woont op het Rabot, een oude arbeiderswijk in Gent met zeer veel migranten. In politiek jargon heet dat tegenwoordig 'een probleemwijk', waar de overheid inspanningen zal leveren om de migranten te helpen integreren.

Katrien: "Ik vind dat er veel te veel op wordt gehamerd dat migranten zich aan onze cultuur moeten aanpassen. Persoonlijk vind ik dat we onszelf ook moeten aanpassen. De inspanningen moeten van beide kanten komen. In het onderwijs bijvoorbeeld bestaan er nog te veel concentratiescholen. Ik begrijp best de reacties van sommige ouders, maar eigenlijk moeten we alle scholen verplichten om vreemdelingen te aanvaarden. Op de Artevelde Hogeschool in Gent zie ik bijvoorbeeld weinig of geen migranten. Op die manier krijgen wij de kans niet om op te groeien met de verschillende culturen. Dat is volgens mij een gemis. Onbekend is onbemind, niet?"

Wannes: "De manier waarop tegen vreemdelingen aan gekeken wordt, is een perfecte weerspiegeling van de dubbelzinnige houding van onze overheid. Het frappantst vond ik een discussie naar aanleiding van de erkenning en subsidiëring van godsdiensten. De islam is in Vlaanderen een erkende godsdienst, en krijgt dus subsidies, maar een moskee bouwen kan in sommige gevallen dan weer niet. Absurd, vind ik. Oké, katholieke kerken behoren tot ons erfgoed, maar waarom kan een moskee niet? Verder zijn er in Gent geen noemenswaardige problemen met migranten. Toch niet zoals in Antwerpen of Brussel."

Jullie zijn erg vriendelijk voor migranten. Heb je je die attitude hier in Gent eigen gemaakt?

Katrien: "Eigenlijk in het buitenland. Een reis naar Turkije was een openbaring. Zo vriendelijk en gastvrij dat de mensen er waren. Als je dan naar België terugkeert, besef je hoe individualistisch we hier wel leven. Ieder op zijn eilandje, bij wijze van spreken. Je kijkt nadien met een heel andere blik naar de Turkse cultuur. Je beseft ook dat vreemdelingen in Vlaanderen gewoon zichzelf zijn, terwijl wij soms niet zo tolerant zijn als we wel willen. Hier in de wijk Rabot, een gemengde buurt in het Gentse, probeer ik daarom het nodige respect op te brengen voor hun gewoontes. Met een kleine wederzijdse inspanning lukt dat aardig. Ik ervaar hier ook geen onveiligheidsgevoel op straat."

Wannes: "In het kader van een uitwisselingsproject ben ik naar Roemenië geweest. Daar werd ik voor het eerst geconfronteerd met armoede, daklozen, jeugdbendes... Als je eenmaal terug bent, word je met de neus op de feiten gedrukt: wat een rijkdom in Vlaanderen. Maar toch delen mensen uit het voormalige Oostblok die rijkdom niet. Integendeel zelfs, net als Turken en Marokkanen worden ze samengedreven in achtergestelde buurten, in getto's. Dat lijkt me nergens goed voor. Een goede mix van culturen en nationaliteiten is toch voor iedereen een aanwinst? Het is maar goed dat Gent werkt aan die mix. In sommige wijken tracht het stadsbestuur er toe te komen dat verschillende bevolkingsgroepen samen leven, en niet gescheiden van elkaar."

En als ze jullie morgen bestoken met een petitie waarin burgemeester Frank Beke gesommeerd wordt om bij zijn nationale partijkopstukken met nadruk aan te kloppen om het stemrecht voor migranten op de agenda te zetten, zijn jullie dan voor of tegen?

Wannes: "Absoluut voor. Maar niet enkel om het principe, maar ook uit protest tegen een andere bepaling: het vrije verkeer van goederen en personen in Europa. Alles en iedereen mag zich vrij binnen de Europese grenzen bewegen, maar migranten die hier wonen en werken zouden hier niet mogen stemmen. Dat is toch niet consequent? Na een bepaalde termijn zouden zij zeker mogen deelnemen aan het beleid, mogen zij op zijn minst hun stem uitbrengen. Een eerste stap in de goede richting zou alvast stemrecht op lokaal niveau zijn."

Katrien: "Ik ben daar ook een voorstander van. Op voorwaarde dat zij onze taal leren, natuurlijk. Daarom vind ik het inburgeringsdecreet niet slecht."

Over het verplicht aanleren van het Nederlands bestaat nogal wat discussie. Maar wordt er ook in jullie achtertuin gekibbeld over erkende talen?

Katrien: "Ik erger me mateloos aan het taalconflict in Brussel. Onze voorouders hebben er inderdaad voor gevochten, maar eigenlijk is dat een achterhaalde discussie. Er komt een dag dat we bij wijze van spreken dertig talen spreken in Vlaanderen, maar nog steeds houden we ons bezig met een infantiele taalstrijd tussen Walen en Vlamingen. Wanneer zullen we nu eindelijk eens wat respect voor elkaar opbrengen en beseffen dat die meertaligheid eerder een voor- dan een nadeel is. Als ik bijvoorbeeld ga winkelen in de buurt, weerklinken er zowel Slavische als Arabische talen. Naast het sappige Gents natuurlijk."

Wannes: "Officieel hebben we drie talen in België. Maar dat er naast Nederlands en Frans ook Duits gesproken wordt, is absurd. De Duitse taalgroep maakt immers maar een miniem deel uit van de Belgische bevolking. Neem nu het voorstel van de AEL over Arabisch als voertaal: het percentage vreemdelingen in België is toch veel groter in vergelijking met het percentage Duitstaligen. Dus waarom zouden zij geen Arabisch mogen spreken? Op voorwaarde natuurlijk dat ze ook Nederlands leren. Want het is niet de bedoeling dat ieder binnen zijn eigen kringetje blijft. Als we elkander al verstaan, zal het wederzijds begrip toenemen."

Een maatregel van de paars-groene jongeren die vooral van belang was in steden met veel jongeren en studenten, zoals Gent dus, was de nieuwe drugswet. In een stad waar op zoveel studentenkamers geblowd wordt, zal die wet wel over de tong gegaan zijn.

Wannes: "Ik vind het alvast goed dat softdrugs verboden blijven voor minderjarigen. Maar als festivalganger vind ik het dan weer overdreven dat een jointje niet kan op Werchter of Pukkelpop. Er zijn daar tienduizenden jongeren samen die smoren. Verder vind ik het maar normaal dat je op de Gras- en Korenlei geen joint mag opsteken. Als het tenminste op kot mag. Dat het gebruik nu geregeld is, is dus een stap vooruit.

"Maar waar moet je je voorraad halen? Moet iedereen nu massaal beginnen kweken? Dat de aanvoer niet geregeld is, is een schoolvoorbeeld van een halfslachtige wetgeving."

Katrien: "Voor jongeren is en blijft een festivalweide de uitgelezen plek om te experimenteren. Daarom vind ik dat softdrugs tijdens festivals moeten kunnen. De politie moet dan maar de nieuwe wet naast zich neerleggen en een oogje dichtknijpen. Ik aanvaard echter niet dat het in het openbaar moet kunnen. Op fuiven in de Overpoort bijvoorbeeld. Ik weet het, ik spreek mezelf tegen. Maar de wetgeving zelf getuigt ook van enige dubbelzinnigheid. Het is wel positief dat het gebruik aan banden gelegd wordt voor jongeren."

De combinatie van drugs en alcohol leidt vaak tot weekendongevallen. Er ligt nu ook een voorstel op tafel om discotheken een sluitingsuur op te leggen.

Katrien: "Als ik samen met vrienden uitga, moet er altijd iemand nuchter blijven. Dat ik, gezien mijn leeftijd, in de risicogroep zit, is ridicuul, ook al spreken de cijfers me tegen. Want volgens mij zijn er evenveel, zo niet meer, volwassenen die het risico lopen om in een weekendongeval betrokken te raken. Als er uitgebreid wordt getafeld, wordt dat meestal toch overgoten met alcohol, niet? Verder ligt het aantal controles nog altijd te laag. Ik heb twee jaar mijn rijbewijs maar ben nog nooit tegengehouden. Dat zou niet mogen."

Wannes: "Ik moet mijn rijbewijs nog halen, dus ik blijf nog even buiten schot. Maar als ik het haal, hoop ik een voorbeeldige, nuchtere chauffeur te worden. Ik zou niet kunnen leven met een dode op mijn geweten. Wat het voorstel over een verplicht sluitingsuur voor discotheken betreft, ben ik absoluut pro. 's Morgens vroeg passeer ik soms discotheken in Oost-Vlaanderen en zie ik nog ettelijke wagens staan. Hoe geraken die chauffeurs goed thuis, vraag ik me dan af. Of moet dat per se, zo laat uitgaan?"

Als Gentse jongeren niet uitgaan, bewegen ze zich vaak over de digitale snelweg. Wat met illegaal downloaden?

Wannes: "Zelf heb ik geen zware pc. Een fervente downloader ben ik dus niet. Maar als muziekliefhebber in hart en nieren haal ik soms mp3's of films binnen. Ergens vind ik het terecht dat de muziek- en filmindustrie daartegen tracht op te treden, maar een cd is zo duur dat ik het vaak met een kopie moet doen. Gevolg is dat daar intussen een aparte industrie voor ontstaan is. De piraterij bloeit als nooit tevoren, zeker onder jongeren. En het is een ongelijke strijd, want wij blijven de industrie altijd een stapje voor."

Katrien: "Ik vind het internet en zijn vele toepassingen alvast een superuitvinding. Het is praktisch, snel en goedkoop. Op het vlak van wetgeving lopen we de feiten echter achterna. Dat vind ik natuurlijk niet erg (lacht). Als het op downloaden aankomt, ben ik zeker geen tegenstander. Als het tenminste niet op grote schaal gebeurt en slechts voor eigen gebruik. Verder is het aan de industrie zelf om daartegen op te treden. Verwacht van mij geen mooipraterij op dat gebied, want ik pleit schuldig."

Tot slot: hoe denken jullie over de huidige regering of over de Gentse bewindsploeg?

Katrien: "In Gent heb ik de indruk dat alles snor zit, al ben ik niet van alles op de hoogte. Op Vlaams niveau is het een compleet ander verhaal. Het grote minpunt van de Vlaamse beleidsploeg is dat ze eerst in de pers kibbelt en dan pas overgaat tot de orde van de dag. In feite zou ze eerst binnenskamers de violen moeten stemmen, en dan pas naar buiten komen. In het kader van de zogenaamde opendebatcultuur hoort dat erbij, maar het is zeker geen verdienste. De Dehaene-cultuur had ook haar nadelen, maar het huidige geruzie is niet fraai om te zien. Niettemin sta ik achter de paars-groene bewindsploeg."

Wannes: "Agalev in de Nepal-kwestie vond ik een absoluut dieptepunt. Het compromis dat achteraf uit de bus kwam, was zeker geen pluim op de hoed van de groenen. Het leek me alsof politieke trots een goede besluitvorming in de weg stond. De radicale standpunten van weleer werden almaar afgezwakt om toch maar aan de macht te blijven. Maar net als bij Agalev vind ik dat de huidige partijen te veel naar elkaar groeien. Enige radicaliteit is op haar plaats. Want nu lijkt het soms één pot nat."

Wannes: 'Agalev in de Nepal-kwestie vond ik een absoluut dieptepunt'Katrien: 'Ik heb twee jaar mijn rijbewijs en ben nog nooit gecontroleerd. Dat zou niet mogen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234