Zondag 25/10/2020

Gehandicaptenzorg

"Het is niet meer houdbaar thuis"

Sinds 1 juli woont Thibault weer thuis. 'Het is niet dat wij hem buiten willen, maar hij moet aangepaste zorg krijgen', zeggen zijn ouders.Beeld Wouter Van Vooren

Jarenlang hebben Eddy Dhont (65) en Helga Claeys (52) geprobeerd om aangepaste opvang te vinden voor hun inmiddels 18-jarige zoon. Toen hij in juni opnieuw door een instelling de deur werd gewezen, was de maat vol. 'We dagvaarden de minister en het bevoegd agentschap.'

De dagvaarding is voor de ouders van Thibault Dhont een laatste poging om een goede plek voor hem te vinden. Eerder kreeg minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) al een dagvaarding in de bus. Volgende week moet ook het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) zich voor de rechter verantwoorden.

Tijdens een vorige zitting wees de advocaat van de minister naar het VAPH, aangezien dat voor de opvangplaatsen zorgt. "Volgens hen is dit niet hun verantwoordelijkheid. Maar wiens verantwoordelijkheid is het dan wel? Tenslotte gaat het om een gehandicapt kind dat geen opvang krijgt. En hij is niet alleen."

De problemen met Thibault begonnen al op jonge leeftijd. Dhont: "Al in de kleuterklas kregen we te horen dat de juffen er geen weg mee konden. 'Hij kan niet blijven stilzitten. Hij luistert niet', klonk het. Waarop ze uiteindelijk vroegen om hem thuis te houden."

Zo ging het van de ene naar de andere school. Vervolgens ook naar het bijzonder onderwijs. "Af en toe was er een juf waar hij wel een klik mee had, maar het duurde nooit erg lang. Thibault heeft autismespectrumstoornis en ADHD. Op sommige momenten is hij compleet onhandelbaar."

Maldegem, Oedelem, Heist, Brugge, Kortrijk...In heel West-Vlaanderen ging de familie Dhont op zoek naar een geschikte plek, maar nergens kon Thibault blijven. "We werden van het kastje naar de muur gestuurd. Op zijn zestiende is hij ook voor het eerst gecolloqueerd", vertelt de vader. "Hij kan enorm agressief zijn, vooral tegen zijn moeder. De dokter is toen gekomen en heeft hem een injectie gegeven. Zelfs met de politie ging hij in de clinch."

Opnieuw uitdagen

In totaal werd Thibault al drie keer gedwongen opgenomen in psychiatrische instellingen. Twee keer veertig dagen, een derde keer negentig dagen. Dankzij de tussenkomst van de jeugdrechter kon hij vervolgens zes maanden terecht in een psychiatrische instelling. Maar eens meerderjarig werd hij ook daar weggestuurd.

"Sinds 1 juli woont hij weer thuis. Makkelijk is dat niet. De eerste dagen hield hij zich trouw aan het schema dat hij van de instelling had meegekregen, maar naarmate de weken verstreken, is dat verwaterd. Inmiddels durft hij ons opnieuw uit te dagen en agressief te zijn. Naar zijn moeder heeft hij al enkele keren zijn vuist uitgestoken. Of opeens verdwijnt hij, en blijkt dat hij met zijn fiets tegen een auto is gereden."

Het enige wat Eddy Dhont en Helga Claeys willen, is dat hun zoon ergens permanent terechtkan. "Het is niet dat wij hem buiten willen. Integendeel. Maar we willen dat hij aangepaste zorg krijgt en ergens veilig zit. Niet alleen ten opzichte van anderen, maar ook voor zichzelf. Thuis is het niet meer houdbaar. We zijn ten einde raad." Binnenkort kan Thibault tijdelijk terecht in een instelling in Torhout. Na een maand wordt die oplossing geëvalueerd en wordt hij mogelijk opnieuw naar huis gestuurd.

Internationale verdragen

Het is niet de eerste keer dat de minister of het agentschap voor een dergelijke kwestie worden gedagvaard. "De rechter heeft al vaker ouders gelijk gegeven", zegt Marc Van Gestel, voorzitter van de vzw Opvang Tekort. "Er zullen nog dagvaardingen volgen. Ik ben zelf ook een zaak aan het voorbereiden over de opvang van mijn dochter. België heeft internationale verdragen getekend waarin staat dat mensen niet in armoede en isolement mogen terechtkomen omwille van een handicap. Ons land moet zich daaraan houden."

Van Gestel vindt het tekenend dat de verschillende instanties naar elkaar wijzen. "Dan hoor ik minister Vandeurzen zeggen dat het aan de opvangdiensten is om een plek te voorzien. Terwijl die diensten zeggen dat er niet voldoende geld is. En het gaat natuurlijk niet om Thibault alleen. Het gaat om duizenden kinderen en jongeren."

Bij het VAPH geven ze toe dat Thibault een van de vele jongeren is die erg moeilijk een juiste opvangplek vinden, maar dat ze er alles aan doen om de toewijzingen zo correct mogelijk te laten gebeuren. Voorts benadrukken ze dat ze niets liever willen dan dat iedereen opvang krijgt.

Minister Vandeurzen verwijst op zijn beurt naar het tijdelijk onderkomen dat is gevonden in Torhout. "We begrijpen de moeilijke situatie van de ouders van Thibault en voorzien al in tijdelijke oplossingen, in afwachting van een stabiele opvang waarnaar we nu op zoek zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234